Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vederi de pe prispa - ECHIPA FARA ANTRENOR

Avem un nou presedinte si o noua conducere FIFA ce ne-a promis reformarea acestei organizatii si a sportului rege – fotbalul -. Ca urmare vom avea cluburi fara statut, echipe fara antrenori, meciuri fara arbitrii si campionate/competitii la intamplare. Daca ar fi adevarat, haosul ar fi perfect iar eu bagat la balamuc! Ma intreb insa daca cineva isi poate imagina o Uniune Europeana cu 28 de state, si in curand vor fi mai multe, fara statut, fara arbitrii, in care fiecare isi face jocul dupa bunul sau plac si reguli ce le stabileste singur, fara antrenor, numai pe placul fiecaruia. Bugetul UE la indemana oricui, fara criterii si mai ales fara legi de cheltuiala, contributiile  „Cum va place“ de W. Shakespeare, iar in tara de peste Canalul Manecii de loc, deoarece acolo s-a nascut autorul. Cam asa se prezinta azi Uniunea Europeana sau ce a mai ramas din ea.
Alianta transatlantica e plina de palarii cu boruri largi de organizatii si tot felul de secte una mai secretoasa decat cealalta. Fata de Europa SUA are intr-o mana biciul si in cealalta zaharul. Toti se inchina la vitelul de aur numit ban, reprezentat prin FMI, Banca Mondiala sau Wall Street, le critica metodele, dar n-au alte alternative sau cai de a iesi din sistestemul de bazar impus de aceste institutii. Totul e secret, misterios, metodele lipsite de incredere reciproca si mai ales de o colaborare cinstita intre parti. Cine nu accepta aceste reguli impuse de concernele multinationale si financiare mondiale cade in dizgratie sau risca sa ramana pe marginea terenului de joc.“Ceva e putred in Danemarca „ ne spune Hamlet.Fiecare stie cam ce este, dar duce mai departe jocul.Secretele se-nmultesc, misterele cresc si Mass Media canta si ea in struna impunand ca lege corectitudinea politica. Raposatul J.F. Kennedy a declarat insa inca din 1961:
http://www.youtube.com/embed/YMDALNDiZ8Y
O societate democratica, popoarele care vor sa traiasca libere si independente n-au nevoie de secrete si mistere, ci de o atmosfera morala si etica dictata de vointa si nevoile lor.
Uniunea Europeana e pe cale sa se scufunde intr-un haos fara fund. Fiecare face ce vrea, preia ce crede ca i se cuvine si devine din ce in ce mai nesolidara. Daca cineva vrea sa dea tonul, sa impuna reguli, sa faca ordine in acest bazar haotic atunci e imediat categorisit ca nazist, sovinist sau antisemit. La Bruxelles se joaca 28 de tari de-a Europa fara antrenor, arbitru si fara ca cineva sa cunoasca in prealabil regulile acestui joc. Conferinte peste conferinte, reuniuni de tot felul de nivele cu sau fara „Osman Pasa „ , toate sortite pierderii de timp atata timp cat acestei echipe ii lipseste antrenorul, capitanul de echipa si regulile jocului. Mediile reale sau virtuale se zgaiesc la aceasta debandada si in loc sa revendice vointa popoarelor, nevoile si visurile lor, redau blazat fapte zilnice si hotararile jucatorilor blazati sau infuriati de incompetenta dintre ei. Apelez la o conferinta adevarata a sefilor de state pentru a stabili un antrenor si regulile de joc pentru constructia europeana si globala. Constitutia elaborata cu ani in urma nu valoreaza nici hartia pe care a fost scrisa. Asezati-va si elaborati o constitutie europeana ce sa fie supusa confirmarii poparelor si natiunilor ce se vor unite. Mentineti doar ceea ce este pozitiv in aceasta organizatie: libera miscare a marfurilor si capitalului, a oamenilor, stabiliti pentru toti principiul infailibitatii frontierelor si a etnicii popoarelor si lasati curbura castravetului sau numarul de caini la stana pe seama celor care zi de zi se izbesc de aceaste probleme sau lasati-le in plata Domnului ca nu sunt demne de activitatea unui club cu 28 de jucatori. Desfiintati ceea ce poate sa dezbine echipa de tari, acesti peste 600 de milioane de oameni ai unui continent ce traeste de mai bine de 70 de ani in pace si continuua bunastare si nu va furati caciula unui altuia. Echilibrul intre aportul fiecaruia si cel colectiv trebue sa fie stabilit democratic astfel ca minoritatea sa accepte ceea ce a hotarat majoritatea. Restul, are o importanta minora, ce trebue insa si ea definita clar, altel ne jignim unul pe altul.
Un lucru sa fie clar ! Europa nu e Statele Unite si nici nu va fi vreodata, indifirent cat cei de la Bruxelles, Washington sau aiurea vor s-o creada si sa ne-o impuna.UE o o salba de natiuni, una mai tare alta mai slaba, dar toate cu un trecut, prezent si viitor bine determinat. Unirea insa, nu poate functiona fara un antrenor, fara arbitrii si fara reguli. Exemplul cel mai bun e Ioan Cuza Voda, dupa care Hohenzollerii au trebuit sa intervina ca antrenori. Nu fac reclama Germaniei, dar cand e vorba de ordine, disciplina, incredere reciproca, nimeni nu o poate trece cu vederea. Virtutile prusace sunt proverbiale si capacitatea acestui popor de a organiza si dirija catre succes o activitate este cunoscuta in lumea larga. Germania de azi e tara respectului fata de ea insasi dar si fata de lumea intreaga. Ar merita sa antreneze acesti 28 de jucatori la Bruxelles, dar pentru aceasta trebuie sa obtina consintamantul unanim al celor peste jumatate de miliard de locuitori ai Uniunii. Si daca nu va fi aleasa ca antrenor atunci va sti sa se supuna unui altuia decis democratic de popoarele europene. Stabiliti reguli si criterii la Bruxelles, care sa fie cat mai unanime, sa acopera cat mai multe nevoi ale acestui continent, stabiliti metode de retribuire si redistribuire corecta si avantajoasa a roadelor muncii fiecaruia din cetatenii acestui continent. Veti construi astfel un model pentru lumea intreaga si vitelul de aur se va inchina catre cei care i-au dat stralucirea si bogatia si nu spre calculatoarele burselor mondiale ce nu fac altceva decat sa fure banii dintr-o parte intr-alta. Daca Uniunea Europeana va avea un antrenor pe masura acestor scopuri vom avea poate si mai multi refugiati  veniti din lumea larga, dar si puterea de a gasi solutia efectiva de ai face fericiti in tara lor de bastina. Nimic nu e mai trist si neomenesc decat diaspora pentru cel care nu si-o doreste. Integrarea intr-o alta societate este consecinta unei vieti culturale bazata pe un solid fundament material si nu fiecare individ va fi in stare sa-l realizeze dupa pofta inimii. In UE nu vrem sa integram pe nimeni cu forta dar vrem ca regulile constructiei casei Europene sa fie respectate de toti acei care participa la ea. Nu dupa capul fiecaruia ! Poate Pep Guardiola, daca va citi aceste randuri, va renunta sa plece din München la Manchester si va veni la Bruxelles. Ne trebuie acolo cineva de talia lui ! Propuneri ?
Robert Pugler
Fürth /Germania
 27.02.2015


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page