Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1199)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
"Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility"- Alvin Toffler

Sub inconfundabila bagheta a celor care regizeaza circul electoral de o revoltator de jenanta calitate din fostele State Unite ale Americii, memoria ma duce la intelepciunile legiuitorilor Solon din Atena(630-560 BC) si Peisistratos(607-528 BC) care au cerut anularea completa a alegerilor si ocuparea tuturor posturilor de cetateni prin tragere la sorti. Ceea ce ofera ambele partide este departe de minimumul standardelor admise pentru a ocupa functia suprema intr-un stat Bananier, cu atat mai mult in USA. Eu stiam ca Circus Maximus se afla la Roma-Italia, pe Via del Circo Massimo si nu in USA; dupa toate aparentele, insoteste candidatii atat democrati cat si republicani, in campaniile pre electorale, spre amuzamentul masei amorfe de bovi care se distreaza copios de mediocrul spectacol oferit atat de Billa cat si de Donald Trump, cu nimic mai prejos de o prestatie circara dintr-un oras de provincie Transilvan. Ca totul sa fie desprins dintr-o lume (i)reala,departe de standardele minime admise intr-o societate civilizata si care doreste implementarea propriilor norme pe intreg mapamondul, un grup de prostituate din statul Nevada, intitulat “Hookers for Hillary” au infiintat o organizatie de profil, pentru sprijinirea Blllei iar faimoasa “Bunny Ranch” a lansat o acerba campanie publicitara, Entice Love, un “sex worker” de 26 de ani a lansat sloganul ca “Women should help women”, slogan preluat de la Madeline Albright, fost Secretary Of State, care amintindu-si ca a fost crescuta si educata la o Manastire Benedictina ne-a avertizat ca exista "un loc special in Iad, pentru femeile care nu ajuta alte femei - There is a special place in hell for women who do not help other women”. Bine ca noi barbatii nu avem un loc preferential in Iad; foate probabil in …. Rai.
Despre cele care practica cea mai veche meserie din lume, nu s-a amintit nimic, de multe ori aceasta meserie fiind identificata cu politica. Ma gandesc ca implicarea acestei categorii de femei in politica este de succes si are conotatii Biblice; Cetatea Jericho-Ierihon a fost cucerita gratie implicarii ”tinerei” Rahav - In Biblie se foloseste cuvantul "Curva Rahav". Pentru cei care au dubii in privinta veridicitatii datelor oferite in acest eseu, le recomand Cartea lui Joshua, Cap.2, versetele1-24, Cetatea Jericho-Ierihon fiind cucerita in anul 28 Nisan, sau pe baza datelor oferite in urma unor analize folosind Carbon Radioactiv, in anul 1567 BC. Generatia mea si nu numai isi reaminteste inegalabilul slagar The Walls of Jericho-Zidurile Ierihonului, sub magistrala, inegalabila interpretare a celui care a fost Louis Armstrong. Pentru amatori, date suplimentare privind caderea Ierihonului le regasim in Biblie, Cartea lui Joshua, capitolul 6, versetele 1-27.
 Cum sunt adeptul teoriei lansata de cel de-al 32-lea presedinte al USA, Franklin Delano Roosevelt, “ca in politica nimic nu se intampla accidental; daca se intampla poti fi sigur ca a fost planificat sa se intample - In politics, nothing happens by accident. If it happened, you can bet it was planned that way”, sunt absolut sigur ca noul Jericho-Ierihon - a se citi Washington, DC - va fi cucerit de cel mai abject personaj, existent pe arena politica a Mapamondului.
Dupa cele la care suntem nevoiti sa asistam complet tembelizati in ultimele 85 de luni mi se pare in vecinatatea imposibilului ca ceva sa se mai redreseze, in niciun caz cu Billa la timona lui USS America, iar acum “il est trop tard pour changer quelque chose” Groapa Marianelor-Toscarora fiind destinatia preprogramata s-o atingem. Pacat, mare pacat, tara aceasta merita cu totul alta soarta si alti conducatori. De fapt, nu este singura; omenirea, cu revoltator de putine exceptii - dupa opinia mea, una singura pe care va las dumneavoastra placerea sa o ghiciti - sufera de aceeasi incurabila si intratabila maladie.
Doresc sa va refamiliarizez cu niste cuvinte foarte dragi mie, emanatii cerebrale ale unei persoane aflate pe versantul opus mie al apartenentei politice, dar foarte indragita pentru acuratetea si claritatea ideilor pe care le propaga: este vorba de Ms Claire Mc Caskill, senator democrat din partea statului Missouri, care cu ocazia unui dineu, a spus cel mai incontestabil adevar: “In Washington, noi stim ca exista o mare diferenta intre o prostituata si un politician; exista anumite lucruri pe care o prostituata refuza sa le faca - In Washington, we know there’s a huge difference between  a prostitute and a politician: there’s things a prostitute won’t do”. Propun mutarea guvernului federal in Nevada; ar avea multe de invatat de la angajatele lui Mustang Ranch, Bunny Ranch,  Chicken Ranch si alte obiective similare, aflate in echipa de propaganda a Billei.
Trebuie sa amintesc “Iovi-lor”, descendenti direct din Olimpul Greciei Antice, respectiv din Jupiter, cuvintele celui de-al doilea presedinte al USA, John Adams: ” Tara noastra a fost creata numai pentru oameni morali si religiosi; este total inadecvata  pentru a avea un guvern diferit - our country was made only for moral and religious people. It is wholly inadequate to the government of any other". John Adams, un adevarat erudit si filosof politic a ramas totusi un politician, cu caracteristicile de rigoare, adica spune una si face alta. Acest “moral” presedinte, nu a ezitat sa-l trimita la Londra pe generalul Charles C Pinckney, pentru a procura  niste fete-sex workers pentru el si general !!! Sotia lui, Abigail Adams, ramane pana in zilele noastre, de departe cea mai prima doamna “First Lady” dintre tot ceea ce a avut Casa Alba.
Oricum, indiferent cu cine ne vom pricopsi pe 1600 Pennsylvania Avenue din Washington DC, Francois Pierre Guillaume Guizot, istoric, om politic, orator, figura dominanta a politicii franceze, inaintea revolutiei de la 1848, fervent sustinator-avocat al unei monarhii constitutionale, fost prim-ministru al Frantei, a recomandat celor care doresc votul “to enrich yourselves, enrichisseez vous” imbunatati-ti cunostintele prin hard work - munca istovitoare.” Ceea ce ofera esichierul politic este regasit perfect in caracterizarea facuta de politologul Thomas Paine, deja prea familiar cititorilor acestor eseuri: ignoranti si sarlatani.
Oricum consolati-va cu aforismul ramas de la filosoful grec Plato (428/427-348/347 BC): ”totala ignoranta nu este asa de teribila si extrem de rea, si este departe de a fi cea mai mare dintre toate relele; prea multa ingenozitate-inteligenta si prea multa invatatura este de departe mult mai fatala-entire ignorance is not so terrible or extreme an evil, and is far from being the greatest of all; too much cleverness and too much learning are far more fatal.” Acum imi explic stadiul alarmant de degradant in care a ajuns omenirea; l-au lecturat pe filosoful Plato si prefera sa ramana ignoranti.
Tot de la Plato ne-a ramas ca “onestitatea-cinstea este mai putin profitabila decat necinstea-Honesty is far the most part less profitable than dishonesty.” Nu-l mai cititi pe Plato, domnilor! Ajungem o omenire de necinstiti, desi eu zic ca deja suntem.
In rest, Romania a inceput o curte asidua celor care din varii motive si-au parasit TARA stramoseasca. Din nefericire, nimic concret, atat presedintele Iohannis cat si premierul Ciolos au prezentat generalitati. Pana una alta, Romania are cel mai scazut nivel de trai din UE, cele mai mari preturi si climatul social-simtul civic lipseste cu desavarsire ; pana si taxa de prima inmatriculare, inexistenta in UE este de proportii aberante, intrecand valoarea unei masini noi aduse din USA. La toate acestea se adauga o ostilitatea vadita pentru cei care “n-au mancat salam cu soia.”
 Filosoful Frederik Bastiat, una dintre cele mai luminate minti a secolului al XIX-lea spunea “ca progresul unei natiuni-comunitati este functie dependenta de nivelul relatiilor sociale dintre membrii comunitatii”. Va las dumneavoastra placerea sa analizati relatiile sociale dintre comunitatea maghiara si romana. Deocamdata, cel putin in anumite coordonate geografice, traim intr-un perfect antagonism romanii cu romanii, care conform lui Herodot(484-425 BC), considerat parintele Istoriei, dateaza de la inceputul existentei noastre. Cu regret, se pare ca avem tare genetice insurmontabile, vina apartinand in exclusivitate Creatorului Suprem al Universului, care ne-a facut numai dupa chipul si asemanarea SA fizica si nu spirituala !!!
A.C.TON
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page