Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CRONICA UNUI DEZASTRU... "ASUMAT"!

"Suntem in fata unor decizii extrem de grele si de nepopulare, insa pentru care trebuie sa ne asumam raspunderea, pentru a ne garanta viitorul" - a rostit, livid, de la tribuna Parlamentului, micutul premier din Rachitele, aruncand raspunderea - defazat si aerian, ca de obicei - in spatele batranului Abraham Lincoln, preluandu-i o afirmatie potrivita ca nuca in perete cu realitatile de la Palatul Victoria. "Cred cu tarie in oameni. Daca le spui adevarul, ei te pot ajuta sa infrunti orice criza nationala. Cheia este sa le prezinti realitatea" - considera celebrul presedinte american, divinizat de toate generatiile de cetateni ai Lumii Noi. Numai ca Lincoln se referea la adevarul spus la inceput de drum, din capul locului, nu "la pacatul marturisit, pe jumatate iertat"... crestineste si levantin, pe aici, in universul nostru (prea) ondulat!!! Premierul are vizibile probleme (si) cu memoria, uitand atat declaratia colegului Radu Berceanu, care a recunoscut ca PD-L-ul a mintit in campania electorala, cat si marturisirea directa a ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, tocmai de la tribuna Parlamentului. In ceasul al 13-lea, confirmand intelepciunea populara, totusi, "gura mincinosului adevar graieste": "Adevarul este ca ne aflam in cea mai grava criza economica din ultimii 60 de ani, adevarul este ca, in plan intern, consumam mai mult decat producem, adevarul este ca, in anii de crestere economica, si ma refer in special la 2007-2008, in mod iresponsabil am crescut salarii si pensii fara acoperire in productivitatea muncii, am dat cadouri otravite, si ma refer aici la fosta guvernare, pe care astazi, trebuie sa le platim cu totii. Adevarul este ca, astazi, Romania, in conditiile in care consuma mai mult decat produce, trebuie sa imprumute miliarde de euro, adevarul este ca, daca nu avem acesti bani pentru a ne finanta deficitul bugetar, o sa ajungem in situatia sa nu putem plati salarii si pensii in aceasta tara", sustinand ca banii care vor veni de acum inainte in tara vor fi folositi pentru redresarea economica a tarii: 2,5 milioane de euro vor merge la Banca Nationala, iar cei 2,3 miliarde de euro de la Comisia Europeana vor fi folositi pentru acoperirea deficitului bugetar.

In concluzie, cum am fost, asa ramanem. Desi partidele parlamentare au depus peste 60 de amendamente la cele doua legi de austeritate, iata efectele "asumarii raspunderii" de luni: salariile bugetarilor se reduc cu 25% - insa niciodata sub punctul minim de 600 de lei; pensiile se reduc cu 15% - insa niciodata sub punctul minim de 350 de lei; ajutorul de somaj scade cu 15%; salariile preotilor se reduc cu 15%; indemnizatia de crestere a copilului se reduce cu 15%; bursele de studii si cercetare - 25%; cheltuielile de transport si asistenta medicala ale personalului din administratie - reduse cu 25%. Vor fi impozitate: tichetele-cadou; tichetele de cresa; tichetele de vacanta; tichetele de masa;dobanzile la depozitele bancare; platile compensatorii; veniturile programatorilor; procentul deductibil pentru drepturi de autor scade de la 40%, la 20%; proprietatile, cota acestui impozit fiind de pana la 200%.Vom renunta si la: subventiile pentru incalzire; biletele de odihna pentru pensionari; pensiile speciale; salariile compensatorii; trusoul pentru nou-nascuti; ajutorul pentru tinerii casatoriti.

"Marinimos", totusi, Guvernul a hotarat sa nu taie salariul minim si pensia minima. De asemenea, lasa "neatinse": alocatia pentru copii - in suma de 200 de lei -, pentru copiii in varsta de pana la 2 ani, pentru copiii cu handicap in varsta de pana la 3 ani, precum si alocatia de stat pentru copii, in suma de 42 de lei pe luna, si indemnizatiile pentru veteranii de razboi si detinutii politici. De ce atata marinimie? Poate si pentru ca Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana la capitolul mortalitate infantila!?! Cu 11 decese in randul copiilor sub cinci ani la 1.000 de locuitori, Romania se situeaza in fruntea clasamentului, potrivit datelor organizatiei "Salvati Copiii!". Rata de deces in randul copiilor sub un an este de 13 la mie, comparativ cu media de 5,7 la mie, in Uniunea Europeana. In urma acestor rezultate, Organizatia "Salvati Copiii Romania!" va lansa un program de reducere a mortalitatii infantile. In prima faza, proiectul va fi implementat in 12 localitati din mediul rural, care se confrunta cu cea mai mare rata a mortalitatii in randul copiilor cu varsta de pana la cinci ani.

"Cainii latra, caravana trece" - spune un proverb arab. Guvernul a adoptat forma finala a proiectelor de lege asupra carora Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament, fiind admise patru amendamente pentru primul proiect, care vizeaza reducerile salariale, si un amendament pe al doilea proiect de lege, privind reducerile pensiilor. Potrivit premierului, masurile de austeritate nu se aplica de la 1 iunie, ci de la data intrarii in vigoare a legii. Acesta a mai anuntat ca al treilea amendament admis precizeaza ca "salariile angajatilor cabinetelor parlamentare se reduc cu 25%", iar al patrulea se refera la veniturile membrilor academiilor de Stiinte Medicale, care intra si ele sub incidenta legilor. Pensiile de invaliditate vor fi verificate in termen de un an, nu de trei ani, potrivit unui alt amendament acceptat luni de Guvern. Potrivit proiectului de Lege, persoanele care au obtinut ilegal pensii de invaliditate vor raspunde in fata legii si vor fi obligate sa returneze integral sumele incasate, scrie NewsIn.

In replica, viceliderul deputatilor PSD, Aura Vasile, a anuntat luni, in plenul reunit al celor doua Camere, depunerea motiunii de cenzura a social-democratilor, "Opriti genocidul social!", semnata de 120 de deputati si senatori ai PSD+PC. Cele doua Birouri Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului s-au reunit, marti, pentru a stabili calendarul dezbaterii.

Motiunea de cenzura a PSD sustine ca masurile propuse de Guvern condamna la "mizerie si disperare" milioane de oameni, in timp ce clientii "portocalii" huzuresc pe banii publici ca niste "pisici imbuibate", si ca "dificultatile financiare nu justifica dictatura". Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca, in cazul in care motiunea nu va trece, social-democratii vor face "o lista a rusinii" cu parlamentarii care au votat pentru mentinerea Guvernului Boc, pentru a o arata cetatenilor din colegiile in care respectivii au fost alesi. Ion Iliescu a spus ca motiunea de cenzura este "o datorie civica", ca parlamentarii cu responsabilitate trebuie sa se gandeasca daca vor sa o voteze, deoarece masurile afecteaza viata tuturor cetatenilor. Intrebat daca demiterea Guvernului ar rezolva problemele cu care se confrunta Romania, Iliescu a raspuns negativ, in deplin consens, de aceasta data, cu secretarul executiv al PD-L, Elena Udrea, care sustine, pe blogul personal, ca nu este acum momentul pentru discutii despre remaniere. In opinia blondei, prioritatea natiunii este ca PD-L sa explice masurile de austeritate (ca gura nu doare!), precizand ca, din nou, presa nu are sapca, amplificand subiectul prezumtivei remanieri (asteptata si dorita de 90% din populatia Romaniei) si creand "false piste de dezbatere publica".

In privinta "carmaciului", acesta a reprosat Guvernului, in cadrul intalnirii de la Snagov cu ministrii si cu parlamentarii PD-L, ca nu a luat masurile de austeritate cu mai mult timp inainte - au declarat surse participante. Totodata, presedintele Romaniei le-a cerut parlamentarilor PD-L sa decida, in 48 de ore (!) daca mai sustin Guvernul: "Daca nu mai sustin Guvernul, nu are sens ca acesta sa cada la motiunea de cenzura, si PD-L trece in opozitie". Presedintele a mai spus ca "o decizie barbateasca ar fi sustinereamasurilor, care, in scurt timp ar duce la redresare economica si, implicit, la beneficii electorale". Seful statului ar mai fi spus, potrivit acelorasi surse, ca "nu este normal ca unii membri ai PD-L sa isi faca «imagine» pe spatele partidului", in aceasta perioada, cand este nevoie de solidaritate. Majoritatea guvernamentala este constituita, in prezent, din 253 de parlamentari, dar dintre acestia cel putin patru au anuntat ca este foarte posibil sa voteze impotriva Guvernului.

Ce spun oamenii? Ce sa mai spuna, saracii! Mai toti se gandesc sa ia drumul bejeniei. Ca asa-i la noi, la romani. Nu suntem nici greci, nici sarbi, nici albanezi, nici macar unguri. In plina "Miorita", cum mai spuneam deunazi, citandu-l iar pe Cezar Petrescu, "Deznadejdea invata, cu incetul, sa se prefaca in resemnare". Nadejdea e doar la bunul Dumnezeu!

MARIANA CRISTESCU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page