Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ancheta de la Primaria Târgu Mures (I)

Coruptie, mita si abuz in serviciu... Acestea au fost principalele acuzatii formulate chiar de la tribuna Parlamentului impotriva primarului orasului Targu Mures, dar si a unor functionari din subordinea acestuia. Unele dintre aceste acuzatii erau cunoscute chiar si de prefect. Acesta, desi ar fi avut obligatia sa faca investigatii - nu se stie insa de ce - a preferat sa nu initieze nici macar o minima cercetare. Din ordinul guvernului, un inalt oficial din Ministerul de Interne a venit la Targu Mures pentru a cerceta acuzatiile aduse primarului, dar si a unor functionari din subordinea acestuia.

*

Acest acuzatii erau formulate in 1925, de deputatul liberal dr. Aurel Russu impotriva unui alt liberal, primarul muresean Emil A. Dandea. Cu adresa nr. 16176 C, directorul Dumitru Tomescu din cadrul Ministerului de Interne, a fost imputernicit sa faca cercetari la Targu Mures. Dupa ce a sosit in oras, pe data de 1 august 1925, Tomescu a demarat primele cercetari. Acesta a luat legatura cu deputatul dr. Aurel Russu, cunoscut avocat in baroul local - cel care sesizase guvernul - dar si cu prefectul. Aspectele cercetate, dar si concluziile finale au fost consemnate de Tomescu in raportul cu nr. 24173/C – 1925 din 12 noiembrie 1925.

Un prefect cam neglijent… si o bicicleta cu bucluc

Oarecum bizara s-a dovedit a fi depozitia prefectului, consemnata lapidar de Tomescu in raportul final. "Domnia sa - scria Tomescu in raport, cu trimitere la prefect - cunoaste unele fapte incorecte de luari de mita pentru acte obligatorii si chiar poseda 5-6 declaratiuni scrise in aceasta privinta…dar aceste declaratiuni au disparut chiar din biroul sau." Foarte meticulos, Tomescu a facut cercetari minutioase si ample. Unul dintre cei reclamati era seful contabilitatii primariei, Traian Rosu, considerat ca fiind apropiat al primarului Dandea. Rosu era nominalizat de Russu ca fiind "incorect si incapabil" si, potrivit aceluiasi Aurel Russu, seful contabilitatii nu folosea bicicleta ce-i fusese repartizata de primarie pentru a se deplasa in control la perceptiile de bariera, si asta pentru ca, reclama Russu, "pe acea bicicleta au fost vazute persoane straine de primarie…" Daca unele acuzatii, precum cea de mai sus ar putea sa starneasca risul, azi, altele insa trebuiau investigate cu mare atentie. Spre exemplu, Tomescu a cercetat foarte atent aspecte ce vizau cumpararea si vinderea de catre primarie a unor imobile din oras, modul cum se angajau lucrarile de interes public, cum se tineau licitatiile, cum se acordau subventiile, evidenta donatiilor in favoarea primariei etc. In proportie de peste 90 %, cele reclamate s-au dovedit a fi total neintemeiate. In reclamatia sa, Aurel Russu se bazase si pe depozitii ale unor functionari din primarie, precum Cosma Barna si Cornel Lipovan, care insa ulterior - de teama sau poate din lasitate - au retractat cele declarate initial.

Caramizi gratuite sau la pret mai mic pentru "persoanele favorite"

Un alt aspect reclamat de Aurel Russu, viza activitatea Fabricii de caramizi aflata in subordinea primariei. Potrivit reclamatiei, din fabrica "s-au transportat caramizi persoanelor favorite (primarului - n.a.), gratuit sau sub pret, ceea ce a cauzat enorme pagube orasului." Printre cei nominalizati ca "favoriti" ai primarului Dandea era si profesorul universitar, eminentul luptator pentru Marea Unire de la 1918, Simion Mandrescu. Si in acest caz, reclamatia s-a dovedit insa neintemeiata. Mandrescu cumparase intr-adevar caramizi, in doua randuri dar, asa cum rezulta si din acte, platise pretul de desfacere, singurul favor care i se facuse - asa constatase Tomescu - fiind acela ca vagoanele in care caramizile fusesera incarcate nu au stationat prea mult in gara Targu Mures, Dandea ingrijindu-se personal ca acestea sa plece spre Bucuresti imediat dupa incarcare. In finalul raportului intocmit de Tomescu, se formula clar, fara niciun fel de echivoc ca "Cercetand partea de responsabilitate a d-lui primar Emil Aurel Dandea pentru neregulile semnalate mai sus, am constat ca domnia sa si-a facut la timp datoria…Daca totusi s-au constat nereguli, acestea sunt facute de functionarii gasiti vinovati, fara a se putea dovedi ca dl. primar sau ceilalti consilieri au avut cunostinta de ele…" Functionarii considerati vinovati pentru unele nereguli constatate de cercetarile lui Tomescu, au fost Sabin Pasere si Vasile Toganel, in cazul acestora fiind sesizata de altfel comisia de disciplina. Cu alte cuvinte, Dandea a fost exonerat de orice raspundere.

„Cel ce ridica sabia..."

Dupa ce raportul final ii parvenise pe cale oficiala si lui Dandea, acesta, prin intermediul presei locale de limba romana, i se adresa lui Aurel Russu. „Deci, desi tarziu - declara cu satisfactie Dandea - s-a facut lumina. Lumina a zadarnicit planurile d-lui Aurel Russu..." Dandea ii cerea lui Russu sa nu se puna la adapostul imunitatii de parlamentar, ci sa iasa public in presa si sa dea explicatii asupra motivelor reale ale acuzatiilor facute. Dandea mergea chiar mai departe. Replica sa a fost una foarte dura, dar si foarte bine gandita si fundamentata. In articolul intitulat „Cine este actualul deputat Aurel Russu? Caracterul, moralul si imbogatirea lui", Dandea - care se pare ca beneficiase (de unde oare?) de informatii foarte detaliate despre Russu - ii aducea aminte acestuia din urma de fapte petrecute in timpul Austro-Ungariei. Concret, era vorba despre o frauda de peste 50.000 de coroane austriece, pe care ar fi comis-o Aurel Russu, in calitatea sa de fost director al Bancii sibiene „Lumina", sucursala din Targu Mures. Frauda - urmare a unor falsuri repetate - fusese descoperita de autoritatile bancare austriece, care insa au acceptat sa musamalizeze cazul la cererea Bancii „Lumina" care dorea discretie pentru a-si proteja imaginea. Paguba a fost recuperata integral de la Russu si rudele sale, dar tot la fel de discret, acesta a fost dat afara din Banca, insa cu reputatia serios terfelita. Dandea ii mai aducea aminte lui Russu pana si numele celor ce cercetasera si rezolvasera la vremea respectiva, cu multa discretie acel caz de frauda bancara. La fel de ferm si sigur pe el, Dandea ii mai cerea lui Aurel Russu sa-si faca publica declaratia de avere si sursele acestei averi. „Teza sustinuta de dv. - i se adresa Dandea, prin presa, lui Aurel Russu - ca ati castigat averea in calitate de advocat, nu o putem primi din plauzibilul motiv ca si inainte de a va fi facut deputat ati fost advocat, insa sarac lipit pamantului, ba si amenintat cu puscaria." Ca o ironie a sortii, daca Aurel Russu a scapat de inchisoare, Dandea avea insa sa cunoasca avatarurile inchisorilor comuniste. Si asta, pe baza unor acuzatii din anii ‘30, formulate - dar niciodata dovedite - de alti dusmani politici. Aceasta insa e o alta poveste...

NICOLAE BALINT

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page