Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

MAGIE CU JULIO CORTÀZAR

Adrian GRAUENFELS

Julio s-a nascut in anul 1914, fiul unui cuplu de argentineni, tatal fiind atasat la ambasada din Bruxelles-Belgia, exact in momentul in care regatul este ocupat de trupele germane ale Kaizerului Wilhelm II. Copilul si familia sa se muta in Elvetia neutra, la Zurich, unde vor petrece 2 ani. De acolo trec prin Geneva si apoi in Spania la Barcelona. Vor reveni la Buenos Aires spre finele lui 1919. Tatal dispare un an mai tarziu iar Cortázar copilareste impreuna cu mama si surorile sale in Banfield, o suburbie a marelui oras.

Intr-o scrisoare datata Decembrie 1963, autorul descrie perioada petrecuta la Banfield a fi plina de sacrificii, fragila si teribil de trista. Era un copil bolnavicios, statea mai mult in pat citind. Mama sa si ea o cititoare poliglota il face familiar cu Jules Verne si cu alte carti de aventuri, perioada despre care Cortázar va scrie in magazinul argentinian Plural: „Mi-am petrecut copilaria intr-o ceata plina de spiridusi si elfi, cu un sentiment de spatiu si de timp, complet diferit celor din jur." Obtine la 18 ani calificarea de profesor de scoala. Mai tarziu va urma filosofie si litere la Universitatea din Buenos Aires, dar renunta fara sa obtina diploma, din motive financiare. Revine sa predea la 2 scoli din care una aflata in orasul Bolivar.

In 1938, sub pseudonimul Julio Denis, publica un prim volum de sonete „Prezente", de care se dezice mai tarziu spunand intr-un interviu din1977 ca este singura sa carte ne-conforma cu principiul dupa care scrisul intr-o carte trebuie sa fie 100% fidel cu ce vrea autorul sa spuna. In 1944 este numit profesor de franceza la Universitatea Nationala din Cuyo-Mendoza, dar demisioneaza dupa numai 2 ani sub presiunile politice ale regimului Peron.

Mai lucreaza ca traducator pentru Camera de Comert iar in 1949 publica o piesa de teatru bazata pe povestea mitologica a lui Tezeu si a Minotaurului, cu numele „Regii".
Emigreaza in Franta (1951) unde va ramane pentru tot restul vietii. A lucrat la UNESCO ca traducator. Operele sale majore le scrie la Paris si la Saignon in sudul Frantei. Printre ele gasim numeroase povestiri scurte: „Bestiario" (1951), „Finalul jocului" (1956), „Armele secrete" (1959), „Un oarecare Lucas" (1979). Devine celebru pentru colectiile de proza scurta, Gabriel Marquez scrie despre el: „Este un idol care trezeste dragoste dar si mari invidii. In plus, inspira un sentiment putin obisnuit: devotamentul. A fost argentinianul care a stiut sa se faca iubit de toata lumea".

Se insoara in 1953 cu Aurora Bernárdez, argentiniana, traducatoare si ea. Dupa divort, cunoaste o scriitoare si producatoare de file din Lituania ,Ugne Karvelis cu care traieste fara o casnicie formala. Femeia il determina sa faca multe vizite in Cuba, tara care ii starneste intersul pentru politica si ii modifica felul de a scrie. Dupa 1960 publica 4 romane: „Castigatorii", „Hopscotch", „Manual pentru Manuel" , „62: Model de Asamblat". Alte 2 romane vor apar postum: „Examenul" si „Premiile". „Hopscotch” este o carte speciala care invita cititorul sa aleaga intre modul linear sau randomal al citirii. Acelasi stil va fi folosit si de alti scriitori Latino-Americani ca José Lezama Lima, Carlos Fuentes, Gabriel García Márquez si Mario Vargas Llosa.
 
Cortázar foloseste substantial monologul interior cat si luciditatea constiintei asa cum invatase de la James Joyce si alti modernisti. Este influentat de Suprarealisti, de Noul Roman Francez cat si de improvizatiile jazzului. Nu intamplator povestirea „Urmaritorul" este bazata pe viata saxofonistului american Charlie Parker. A mai scris poezie, drame si multe fictiuni de o imaginatie debordanta, cu care a uimit cititorii (de exemplu "Povestiri cu Cronopii si Sperante"). Produce doua almanahuri in care combina texte sale cu fotografii, gravuri, si desene in stilul almanahurilor rurale care circulau in copilaria sa.

Cartile sale devin surse de inspiratie pentru cinematografie. Antonioni face un film de mare succes (Blowup-1960), Jean-Luc Godard produce filmul „Week End" dupa povestirea „Autostrada Sudului". Multi autori vor scrie carti si poeme inspirate de stilul hibrid, uneori satiric, inventat de Cortázar.
 
Julio Cortázar moare in 1984 la Paris, lasand primei sale sotii drepturile de autor pentru toate cartile sale.
---------------------------------
Adrian GRAUENFELS
Rishon LeZion, Israel
7 februarie 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page