Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

LA MULTI ANI, NECULAI POPA !

Roditorul pom al vietii a mai adaugat o ramura la tumultoasa viata a MARELUI ROMAN Neculai Popa, care in ciuda celor aproape 15 ani din viata petrecuti in inchisorile regimului comunist, si-a pastrat nealterate sentimentele patriotice cat si dorinta nestramutata de a vedea Romania la alte standarde de progres si civilizatie.

In ciuda unor divergente inerente de opinie si filiatie, dar sub imboldul unui respect deosebit pentru valentele patriotice de exceptie pe care le poseda Nick si al celebrei expresii latinesti: „propter honoris respectum"(Pentru respectul onoarei, pentru consideratie fata de o persoana), transmitem prin intermediul revistei noastre, cele mai sincere felicitari domnului Neculai Popa, cu ocazia aniversarii zilei de nastere.

Cu profund respect si infinita admiratie il felicitam pe acest Mare Roman, care si-a mentinut intacte sentimentele patriotice plus toate virtutile umane, fiind in permanenta vioara principala a tuturor actiunilor menite sa ridice prestigiul tarii noastre de origine. Cunoscandu-l si apreciindu-l ca pe un OM cu un caracter puternic si entuziast, faurit din principii oneste si ferme de viata, dl. Neculai Popa a demonstrat de-a lungul anilor, filozofia cuprinsa in dictonul latin „ Non est ad astra mollis e terris via" (Nu-i usoara calea de la pamant la stele). Suflet caritabil, inima de Mahatma, intotdeauna gata sa sara in ajutorul celor mai putin privilegiati atat din Romania, cat si de dincolo de Prut, Nistru sau Bug. Suntem convinsi ca a preluat de la F. Schiller celebra expresie ca, Lumea nu-ti poate darui ceea ce nu primeste de la tine (Die welt kann dir nichts darbieten, was sie von dir nicht empfinge).

 

 

Prin atitudinea lui de exceptie, facuta in folosul aproapelui, il regasim pe acest admirabil OM si in emanatia cerebrala a lui J. Michelet: „Numai sufletele mari pot intelege ce lucru slavit e sa fii bun." Personalitatea lui Neculai Popa capata distinctie prin atitudinea de respect si veneratie fata de Matriarha familiei, distinsa Mamaia - d.na Victoria Balea, de admirabila-i sotie, d.na Ileana Popa si de dragostea iesita din comun, cu care-si inconjoara nu numai pe cei 43 membri ai distinsei sale familii, care-i poarta numele, dar si tot ce este romanesc. Neculai Popa este persoana care se incadreaza perfect in prototipul patriotului desavarsit, copiii domniei sale, nascuti pe pamant american, solicitand cetatenia romana. Ne-a ramas de la Cicero ca „cea mai frumoasa mostenire lasata de tata copiilor sai, e gloria, buna reputatie, castigate prin virtuti si fapte bune." Neculai Popa, sau Nicusor, cum il alinta semnatarul acestor randuri, lasa, aceasta valoroasa mostenire.

 

 

Singura neinplinire a lui Neculai Popa este faptul ca Romanii de pretutindeni asteapta de prea multi ani politicieni capabili si onesti, care sa poata organiza economia tarii si viata oamenilor spre o valorificare corecta a bogatiilor si frumusetilor cu care pamantul natal a fost inzestrat, pentru a aduce bunastare si multumire unui popor predestinat sa traiasca mereu un paradox al istoriei - sarac in tara bogata. Din nefericire, poporul de care ne-am desprins fara a ne rupe, nu este familiar cu principiul latin „renovare est mundi aeterna lex" (Reinnoirea este o lege permanenta) si se doreste renovarea cu aceleasi cadre si mentalitati, ramase mostenire din perioada comunista.

Trecand in calendarul vietii inca o superba aniversare, noi ii dorim d.lui Neculai Popa sanatate, viata lunga si linistita, spunandu-i totodata „La Multi Ani" din toata inima de prieteni sinceri. Si nu uita Nicusor, iubirea adevarata este sensul cel mai profund al vietii, sentimentul cel mai puternic al omului si calea cea mai dreapta spre Dumnezeu si spre fiintele ce ne inconjoara, asa cum se sugereaza si in celebra cugetare : „Iubirea este aripa pe care Dumnezeu a dat-o sufletului spre a urca pana la EL"(Micelangelo Bounarroti). Si in final, Nicusor, "Cei care traiesc, sunt acei care lupta". (Ceux qui vivent, ce sont ceux qui luttent). Legat de acest citat pe care-l regasim in opera lui Victor Hugo, un sfat amical: nu te mai lupta cu cei care nu merita, valoarea inamicului iti da propria ta valoare - gen. Nguen Vo Giap.

Familia Luchian-Patton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page