Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vederi de pe prispa - REGIUNE GLOBALA SAU GLOABA REGIONALA?

Libertate, idependenta totala si suveranitate sau aderarea la conventia Schengen ? In prezent ducem cu privire la aceste notiuni o dezbatere controversa si cam neprincipiala. Notiunile de globalizare si suveranitate statala nu sunt controverse atata timp cat dam atentie unei aplicari echilibrate a cartei organizatilor si concernelor multinationale. De modul cum actioneaza acesti rinoceri economici pe mapamond depinde in mare masura limitele in care se respecta inca sentimentele nationale de independenta si suveranitate statala si mai ales gradul de libertate a individului in lume.
Inapoi in timpul in care nu exista decat un aparat monstruos, numit Telex, care asigura legatura cu lumea larga. Fara telefax, telefon mobil, smartphone, internet, aps-uri, skype sau alte ciudatenii comunicative care ne-au fost vandute cu feliuta, incet, incet in ultimii cinzeci de ani si care au facut posibila comunicatia rapida si fara de frontiere. Apesi pe cateva butoane si ai toata lumea la ureche si poti sa-i spui ce te apasa sau sa-i vinzi in cateva secunde un obiect, un serviciu sau ori ce altceva. Liber ca pasarea ce zboara azi via satelit si canta dupa struna acelora care au painea si cutitul in mana lor in lumea virtuala de azi. Aceasta realitate este la prima vedere in dezacord cu independenta si suveranitatea statala. Daca faci parte din Schengen nu mai dispui 100 la suta de frontiere nationale ci le pui la dispozitie si le subordonezi unor reguli stabilite de mai multe state si popoare. La fel si cu apartenenta la pacte militare sau in organizatii multistatale de tipul UE.
Euro-ul intareste sentimentul cosmopolit ce mocneste mereu ascuns in sufletul fiecaruia dintre noi.  Plimbandu-te intre Constanta si Anvers, cumperi marfuri si servicii platind cu o valuta comunitara, indiferent de tara sau regiunea in care te gasesti. Aceasta dovedeste valoarea ei forte si ne creste respectul natiunilor si popoarelor din lumea intreaga. In final este de fapt rezultatul unei regiuni continentale – Uniunea Europeana -  care si-a castigat meritul ei global datorita coeziunii si solidaritatii ambitiilor membrilor sai de a castiga un loc de frunte in competitia cu economiile mondiale. Vocile critice cu privire la UE sunt indreptatite, este vorba doar de un organism viu, in continua miscare si transformare, uneori greoaie alteori chiar plina de surprize si masuri neprevazute. Contradictia intre national si global, domeniile si mai ales limitele lor, nu sint totdeauna identitice cu frontierele nationale si cu sentimentele de suveranitate si independenta nutrite de popoarele lumii. Ele sunt un fenomen politic actual care tinde sa cada intr-una sau cealalta extrema propagata de un partid extremist si plasata prin sertarele politice actuale . Unitatea intereselor, solidaritatea si bunastarea natiunilor dar mai ales pacea dintre ele, ar trebui insa sa constitue scopul suprem al oricarui organism sau concern multistatal. Lobby-ismul, goana dupa castig, metodele capitaliste rapace, de moda veche, neoliberala ar trebui excluse ca niste instrumente nu tocmai potrivite pentru a implini visul unirii europene.  Pericolul iminent, nedorit de nici o natiune a lumii, este acel al nivelarii, integrarii care sa duca la pierderea suveranitatii si independentei lor nationale. Daca globalizarea si-a propus acest scop, folosind metode si mijloace potrivnice traditiilor, libertatilor si suveranitatii etniei,  va fi sortitata esecului si nu va da decat apa la moara acelora care nu vor sa se abata de la calea sovinista si merg pe drumul neasfaltat al unui patriotism local. Acestia nu-si mai gasesc locul intr-o lume globala in care libertatea de miscare a persoanelor, fortei de munca si a capitatlului elimina obstacolele de acest fel din constructiile social economice ale viitorului. Nimeni nu vrea sa desfiinteze granitele tarilor ci doar sa elimine obstacolele de trecere a lor. Nu vrem ca globalizarea sa distruga natiunea sau regiunea ci doar optica obtuza de a le conferi mai multa importanta decat merita sau a le ridica la rang de dogma  de catre acei care mai cred ca o veriga poate fi mai puternica decat lantul intreg.
Veriga regionala si natiunea suverana pun baza unei globalizari eficiente. Cu cat creste respectul fata de traditie, fata de natiune si poporul respectiv cu atat mai greu va fi unui concern multinational sa le ocoleasca. Din pacate aceste mega firme economice mondiale, in goana lor dupa castiguri si profituri cat mai mari, isi pierd respectul fata de notiunea de suveranitate si regionalitate, traditie si cultura , de obiceiurile si uzantele locale. Sigur, o productie supla si eficienta nu are nevoie de frontiere nationale si nici de obstacole regionale. Componenetele produsului finit vin azi din lumea intreaga si sunt preluate direct, fara depozitare, de catre banda rulanata de montaj. Respect ! Dar asta nu da nici unei firme, ori cat de internationala ar fi ea, dreptul ca sa nu respecte locul si mediul inconjurator unde isi desfasoara activitatea.Greutatea crealizarii unei globalizari pe placul omului de rand consta tocmai in deescalarea acestor conflicte create de economia tot mai internationala, in primul rand de catre cea de bursa si financiara,
Palaria cu par de capra neagra, pantalonii de piele sau berea ca aliment de baza a bavarezului nu contravin cu activitatile virtuale si mediatice a unor firme ca Microsoft sau Apple si nici cu activitatea savantilor si cercetatorilor din centrul nuclear de cercetare de la Greifswald. Firme ca Siemens, Grundig, Airbus, Allianz sau academia agrara Weihenstephan din Freising sunt nume si renume regional de talie mondiala. Peste 2000 de fabrici de bere, licoarea traditionala bavareza farbricata cu multe sute de ani in urma de calugari prin manastrilie din regiune, instaurand inca de la 1516 incoace, codexul de calitate al acestei bauturi. Acest codex bavarez de fabricare curata a berei prevede ca materii prime de productie doar apa, maltzul si hameiul. O traditie regionala bavareza devenita lege in lumea intreaga, un domeniu in care aceasta regiune capata o faima si o rezonanta globala.Cine nu crede e invitat la urmatorul „Oktoberfest“, la München, eveniment sarbatorit de la Tokio la Chicago si Beijin ca de altfel targul de Craciun de la Nürnberg  ce gazduieste timp de o luna nu numai traditii si obiceiuri  bavareze ci din lumea intreaga.
In Romania, Ardealul si Banatul sunt pe cale sa devina deasemenea regiuni cu greutate internationala. Faima lor o regasim intr-un context european bine definit. Traditiile, mai ales cele culturale, moldovenesti,  nu sunt cu nimic mai prejos. Manastirile se gasesc deja sub protectia UNESCO, ctitoriile domnitorilor moldoveni fiind un focar de traditie si cultura bizantina cunoscut de lumea intreaga inca din vechi timpuri. Regiunea globala incepe sa ia incet forme si in Romania. Chiar daca isi pastreaza neatinse toate calitatile individuale, de libertate si suveranitate, nationalismul stramt si patriotismul local nu-si pot justifica exsitenta intr-o lume globala. Aplicarea lor cu masura si existenta unui suport economic si social multinational ce sa respecte regulile acestui drum sunt solutia unei lumi de pace si bunastare in viitor.

Robert Pugler
Fürth / Germania
05.02.2016  


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page