Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCHITE UMORISTICE (63) – FATA CEA ISTEATA

Dorel SCHOR


Dumneavoastra stiti cum e cu folclorul... Povestea trece de la gura la ureche si de la ureche la gura, asa ca se mai schimba personajele dupa situatie si conjunctura. Un imparat, de pilda, se transforma in sultan sau presedinte, in deputat daca e cazul, depinde cine e mai important pentru povestitor. In orice caz, el ramane un personaj de vaza si de baza. Sa-l numim, conventional, barosanul.

Sa ne inchipuim asadar ca  Barosanul vine ca oaspete in casa unui om oarecare, un cetatean din stratul mijlociu al clasei de mijloc, salariat. Onoarea e mare, cartierul asteapta evenimentul de vreo trei saptamani. Barosanul nu vine la masa respectivului pentru ca nu are ce manca acasa la el. Inainte de a sosi, deja se gandeste cum sa plece cat mai repede fara sa-i lezeze tipului amorul propriu. Dar vin alegerile, sau altceva similar asa ca...

Dupa ce baura vartos in sanatatea tuturor celor prezenti si a celor absenti motivat si gustara din salate, fata gazdei cea isteata scoase o gaina bine rumenita din cuptor si o aseza pe masa, pe un platou. Apoi lua un cutit de bucatarie bine ascutit si cu multa pricepere imparti pasarea astfel: capul i-l dadu lui taica-su, inima lui maica-sa, aripile le lua ea, iar picioarele i le plasa fratelui cel mic, un baietel simpatic care statea cu degetul in gura.

Oaspetele tare se mira de asa imparteala. Mai bau un paharel de tarie si cu multa dibacie si diplomatie, cu aerul ca glumeste, intreba fata care e rostul acestei imparteli ciudate. Iar fata ii explica:
   - Capul pasarii i se cuvine tatei pentru ca el este capul familiei, iubit si respectat. El se gandeste, planifica si hotaraste. El are toata bataia de cap si are un cap bun daca nu se descurca. Vorba aia, capul lui de pereti...  Inima i-am dat-o mamei pentru ca ea este sufletul casei, e buna cu copiii si inimoasa cu cei slabi. Ei i se cuvine dragostea noastra cordiala si inima gainii. Aripile mi le-am luat mie pentru ca ma voi marita probabil, mai devreme sau mai tarziu si deci imi voi lua zborul din casa parinteasca, precum o pasare slobozita din colivie. Iar picioarele i le-am dat fratelui meu cel mic, pentru ca il asteapta pasi importanti in viata.
   Tare ii mai placura Barosanului explicatiile fetei si chiar o lauda cu multa darnicie pentru desteptaciunea ei.
   - Si restul fripturii? intreba apoi oaspetele.
   - Restul vi se cuvine dumneavoastra, spuse fata si tacu.
   - De ce mie asa de mult? se mira zgomotos Barosanul.
   - De aia, pentru ca sunteti cine sunteti...! Ca doar nu v-ati gandit ca altfel, ne-am multumi noi cu niste amarate de potroace...

Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
4 februarie 2016

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page