Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Comentariu: Guvernul Ciolos, într-un tur sau în doua ture

Am ascultat cu un amuzament amar mult asteptatele declaratii ale lui Dacian Ciolos cu privire la posibilitatile pe care le are Guvernul pentru o eventuala modificare a legii electorale.
Nimic nou. Premierul a prezentat trei posibilitati pe care le stia oricum toata lumea, concluzionand, ca de obicei de cand a fost investit prin intelegere politica, ca orice ar face el, Guvernul apolitic,  totul tine pana la urma de vointa politica. Adica de vointa PNL, PSD, UNPR, MP, ALDE, UDMR...
Doar una dintre cele trei posibilitati merita a fi discutata: asumarea raspunderii Executivului in Parlament pentru modificarea legii electorale.
In opinia premierului, un gest de neaplicat cel putin pana in acest moment pe motiv ca nu exista majoritate parlamentara.
Mai explicit, nu ar exista suficienti parlamentari care sa spuna da asumarii domnului Ciolos pentru a schimba alegerea dintr-un singur tur a primarilor cu alegerea lor din doua tururi.
Matematic si politic in acelasi timp, are sens.
Ce nu are sens este cramponarea lui Dacian Ciolos de chiar acel lucru de care se declara neinteresat- puterea.
Se intelege. In cazul in care Guvernul si-ar asuma acum raspunderea pentru schimbarea legii electorale, iar parlamentarii in marea lor parte ar da un vot negativ, Dacian Ciolos si ministrii sai ar trebui sa plece, lasandu-l pe Klaus Iohannis sa propuna pe cine crede si vrea pentru a fi prim-ministru. Inclusiv pe Dacian Ciolos.
si, de aici, ne-am intoarce iar la Parlament si vointa partidelor. Care, insa, de aceasta data, ar trebui sa isi (si) argumenteze foarte bine alegerea.
Asadar, in interesul cui si pentru cine mai precis prefera Dacian Ciolos sa se consulte la infinit cu partidele politice, cele dezavuate complet de valul public ce a condus la actuala formula executiva?
Pentru ca atunci cand, oficial, reprezinti o creatie o strazii si o veritabila alternativa la o clasa politica ce nu mai este dorita, eu nu mai vad motivatia si rostul pentru care Guvernul Ciolos trateaza exclusiv cu partidele, fara sa ridice o secunda problema cea mai importanta dupa parerea mea: Care este vointa oamenilor? O vointa, care, dovedit, este total diferita de cea politica, ajunsa nereprezentativa.
Ceea ce putem vedea limpede ca lumina zilei este ca Dacian Ciolos se prezinta in fata partidelor ca in fata unor Bocca della Verita, autentice puteri fata de care premierul se ploconeste,  asteptand sa i se spuna ce sa faca.
Strada mult vehiculata (care si-a pierdut sensul si importanta ca orice altceva devenit captura si fals politic) a fost si este folosita numai atunci cand Guvernul, presedintele si partidele au chef si le este spre folosul exclusiv. In rest, singura strada pentru domnul Ciolos este cea care duce la Liviu Dragnea, Traian Basescu, Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Gabriel Oprea, Calin Popescu Tariceanu si restul.
Nu poti spune ca esti la dispozitia lumii, nu poti prezenta un program in care, chipurile, comunicarea cu cetatenii este prioritara, iar cerintele si nevoile lor reprezinta singura vointa, devenita si a ta si, in acelasi timp, sa faci carari la partide, purtandu-te ca instrumentul prin care acestea isi fac si dau numere.
Timp in care nici nu te gandesti o secunda sa spui:
Vreau sa vad in cate tururi vor sa voteze romanii, nu sa fiti votati voi, politicienilor!
si sa te numesti apolitic. Adus de catre strada pentru strada.
Abia atunci ai fi Guvernul poporului! Nu facatura politica! si nu tehnocrat (o alta utopie tipica noua).
In toata aceasta cacofonie creata pe seama legii electorale folosita ca tema de campanie, pentru a ne zapaci si mai tare, Guvernul Ciolos poate sa faca urmatoarele lucruri:
Sa intrebe oamenii.
Sa uite drumul catre partide.
Sa uite de vointa politica si sa isi indrepte coloana.
Bineinteles, presupunand cu onestitate ca este acel Guvern cu adevarat pentru cetatenii romani, nu instalat ca urmare a aranjamentelor politice facute de partide (si nu numai!).
Daca si numai daca romanii vor prefera sa voteze in doua tururi, Guvernul Ciolos este dator sa isi asume raspunderea in Parlament. Iar daca Parlamentul va incalca prin votul sau vointa populara, cu atat mai mult intr-un an electoral, precedat de unul de miscari sociale, va fi de atunci incolo responsabilitatea exclusiva a Parlamentului si implicit a partidelor de a explica si demonstra oamenilor din tara asta de ce a preferat sa le desconsidere hotararea si sa le inlature astfel un Guvern dovedit apolitic si de buna-credinta.
Dar toate aceastea ar presupune, repet, ca Dacian Ciolos sa fi fost numit premier cu adevarat ca urmare a cerintelor strazii, ca presedintele Klaus Iohannis sa fi tinut cont la modul real de strada, iar partidele sa isi fi incetat puterea.

Marina Ene
Consultant politic
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page