Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Aniversarea a 130 de ani de relatii diplomatice cu Statele Unite ale Americii

Ministerul Afacerilor Externe

Directia Comunicare

Aleea Modrogan nr.14 Tel.: 021/431.11.86

Bucuresti, 011826 Fax: 021/319.21.95

E-mail: presa@mae.ro

14 iunie 2010

Aniversarea a 130 de ani de relatii diplomatice cu Statele Unite ale Americii

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat astazi, 14 iunie 2010, la o sesiune aniversara de comunicari stiintifice dedicata aniversarii a 130 de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Statele Unite ale Americii. Evenimentul, organizat la Academia Romana de Ministerul Afacerilor Externe si de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, a cuprins si o expozitie de documente diplomatice semnificative pentru istoria relatiilor romano-americane.

„Relatiile dintre Romania si Statele Unite ale Americii devin tot mai ample si mai consistente. Parteneriatul Strategic cu SUA, care ne-a adus atatea beneficii de-a lungul anilor, este departe de a-si fi epuizat potentialul. Din contra, suntem nevoiti sa ne aprofundam si diversificam cooperarea, avand in vedere provocarile si amenintarile care se ivesc in calea noastra", a declarat, cu aceasta ocazie, secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Secretarul de stat a evidentiat ca Parteneriatul Strategic cu SUA nu se rezuma numai la cooperarea politica, militara si economica. „Avem in vedere imbunatatirea legaturilor intre oameni si extinderea libertatii de calatorie, in beneficiul studentilor, al cercetarilor, al antreprenorilor si al tuturor cetatenilor romani, in general", a explicat acesta.

Celebrarea a 130 de ani de relatii diplomatice cu SUA este o buna ocazie de „a rememora schimbarile semnificative prin care a trecut Romania in ultimii 20 de ani", in decursul carora Statele Unite au fost alaturi de tara noastra si au oferit sustinerea necesara, a aratat Bogdan Aurescu. Romania si SUA sunt, astfel, legate de un angajament pentru valorile care definesc societatile libere din intreaga lume. „Suntem si ramanem sustinatori devotati ai democratiei si libertatii, ai statului de drept si ai drepturilor fundamentale, ai demnitatii umane. (…) Vom continua sa ne dedicam expertiza si resursele pentru a extinde spatiul de democratie si prosperitate in vecinatatea noastra si in intreaga lume", a declarat Bogdan Aurescu.

In acest context, oficialul MAE a exprimat cele mai calde multumiri Ambasadorului SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, ale carui munca si eforturi neobosite „sunt o dovada a prieteniei pe care SUA o au fata de poporul roman". Totodata, secretarul de stat a salutat prezenta Comisiei Fulbright in Romania, care in 2010 sarbatoreste a 50-a aniversare, contribuind in mod esential la dezvoltarea mediului academic din Romania.

La randul sau, ambasadorul SUA Mark Gitenstein a subliniat ca Romania este „unul dintre cei mai de incredere aliati ai SUA din regiune" si de care Washington-ul are in continuare nevoie. El a atras atentia ca „astazi, ca si in ultimii 130 de ani, prioritatea Statelor Unite este aceea de a vedea Romania devenind o democratie eficienta sustinuta de o piata libera activa, transparenta si eficienta".

Expozitia de documente diplomatice este deschisa publicului pana la data de 18 iunie 2010 (Biblioteca Academiei Romane, Calea Victoriei 125).

Informatii suplimentare:

Romania si Statele Unite ale Americii au stabilit relatii diplomatice la 14 iunie 1880, la nivel de agentie diplomatica, pentru ca doua luni mai tarziu acestea sa fie ridicate la nivel de legatie. Relatiile diplomatice au fost intrerupte la 12 decembrie 1941 si au fost reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legatie. La 1 iunie 1964, relatiile diplomatice dintre cele doua tari au fost ridicate la nivel de ambasada.

Ca urmare a obtinerii independentei totale a Romaniei in 1878, secretarul de stat al SUA, W. M. Evarts, a ridicat nivelul de reprezentare a Americii la Bucuresti la rangul de legatie, numindu-l pe Eugene Schuyler in calitate de agent diplomatic si consul general, la 2-14 iunie 1880.

La 18 noiembrie 1880, la Washington, in fata presedintelui S.U.A. Rutherford B. Hayes, a fost notificata dobandirea si recunoasterea internationala a independentei Romaniei, de catre trimisul special al principelui Carol, colonelul Sergiu Voinescu. Misiunea trimisului Sergiu Voinescu a reprezentat, in fapt, prima misiune diplomatica a unui roman in S.U.A., acesta fiind primul diplomat roman primit oficial de presedintele S.U.A.

O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page