Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

VALERIU DULGHERU – BASARABIA RASTIGNITA

Dumitru MNERIE


Despre Basarabia s-a scris mult in limba romana, mai ales dupa Pacea de la Bucuresti (1812). „Basarabia cu jale”, (frumoasa poezie a regretatului poet Grigore Vieru), i-a adunat, nu numai pe moldoveni, in jurul focului aprins de necaz si cu ganduri de re-intregire a neamului.

Profesorul Valeriu DULGHERU, adevarat savant cu renume international, si-a varsat cu patima durerea neimplinirii unitatii de neam, ajungand cu „Basarabia rastignita” la al XXII-lea volum. Sa fie al XXII-lea ceas ? Sa fie 2016 pentru Basarabia, anul scoborarii de pe cruce? De fapt, similitudini sunt intre cele 12 volume de „Basarabie rastignita” cu sunt numarul caderilor sub cruce ale Mantuitorului, tot rastignit pe nedrept, cu asumare deplina a suferintei rastignite, in perspectiva restaurarii neamului romanesc. Pastrand traditia volumelor precedente, se poate deslusi si in acesta din urma, fierberea poporului basarabean in practica exercitiului democratic, avand scena politica mereu invadata de lideri manati din spate de alte interese si obligatii ce nu coincid totdeauna cu nazuintele populatiei.
 
Al XII-lea volum “Basarabie rastignita”, este parca mai incarcat de atitudine revolutionara din partea autorului, gata de a renunta la „pana cronicarului”, pentru sabia lui Stefan cel Mare. Autorul il provoaca pe cititor sa intre in lupta pentru marea „Hora” a unirii neamului romanesc, iar pe politician il indeamna la luarea de masuri si legi mai drepte, cu o orientare mai puternica spre valorile democratice ale Occidentului. Valeriu Dulgheru, prin scrisul academic, bine argumentat, (inspirat si din istoria si pildele inaintasilor), prin atentia marita la tot ce misca in politica moldoveneasca, atrage atentia si-l responsabilizeaza chiar si pe cititor, fara sa-i lase prea multe sanse de critica. Lucrarea este impartita in 4 capitole. Primul capitol, Basarabie incotro? incepe cu un subcapitol intitulat: Quo vadis Basarabie rastignita ? – o intrebare care reaminteste tuturor starea de rastignire, inca, a Basarabiei, condamnand cu vehementa, pe cei care au realizat sau doar au lasat cale libera „megafurtului secolului”. Fraza finala a acestui prim capitol este oare o presimtire a autorului de apropiere a „ceasului al doisprezecelea” … In continuarea primei parti cititorul poate urmari o radiografie extrem de interesanta a luptelor derulate pe scena politica a anului 2015, cu efecte, uneori, disperate ale populatiei, ajunsa… „pe marginea prapastiei”. In fapt, se remarca neputinta conducerii statului moldovean, liber de URSS de aproape 25 de ani, perioada in care „orbecaim in jungla capitalismului si neosocialismului estic”... Apoi despre criza politica, in care se cauta „un premier capabil sa ne scoata din aceasta situatie extrem de dificila”, precum si modalitati legislative care sa stavileasca „marile gainarii politice si economice ale partidelor de la guvernare”. Este pusa sub lupa si activitatea sindicatelor moldovenesti, care „nu mai sunt ale poporului”, avand si lideri suspectati de anumite alinieri partinice. Nu poate fi „certat” autorul pentru „pana”-i foarte acida, folosita in prezentarea unor situatii, deoarece optimismul sau debordeaza aproape la sfarsitul fiecarui subcapitol: „Speranta rezida in luciditatea politicienilor” sau „ ... speranta … trebuie sa moara ultima pentru aceasta aschie de popor atat de napastuita”. In finalul partii intai se reproduce un interesant dialog al autorului cu prof.univ. Valentin Mandacanu, din care se desprinde pozitia transanta a prof.univ Valeriu Dulgheru in problema Basarabiei: sansa poate fi in implicarea, „cu un efect deosebit”, a intelectualilor, „atat din mediul urban, cat si, in special din mediul rural, care au mult mai multe posibilitati, mai multe tribune pentru a promova” mesajul orientarii oamenilor catre „crearea unui guvern proeuropean, care s-ar putea transforma intr-un guvern al salvarii nationale”.

Capitolul al II-lea, “Din istoria zbuciumata a Neamului”, cuprinde un ciclu de frumoase si interesante lectii de istorie, cu surprinderea unor acte de vitejie ale inaintasilor, modele de atitudine pentru actualii conducatori ai Moldovei, dar si cu dovezi istorice clare care justifica afinitatea pro-europeana a basarabenilor, dar mai ales dorinta de reincludere a Basarabiei in fruntariile Romaniei de azi. Sub genericul “ Sa eliminam s(c)lavul din noi”, al III-lea capitol cuprinde cateva analize dure asupra comportamentului unor lideri cu convingeri de stanga, dar si ramasi cu fata spre Est, care actioneaza consecvent impotriva sansei de integrare in Europa a Moldovei si de realizare a Uniunii Statale „Romania-Republica Moldova”. Autorul, constient de realele probleme ale Moldovei, constata ca tara se afla „intr-o situatie penibila: suntem un colt de tara practic neguvernat, aflat intr-o profunda criza politica si economico-financiara”.

«Portrete in timp, opinii, reflectii», se constituie un capitol dedicat unor personalitati alese, care marcheaza stiinta si cultura poporului. Astfel, aflam despre noul Rector al Universitatii tehnice a Moldovei, dr.hab.,prof.univ.int. Viorel BOSTAN, „cercetator stiintific superior”, „reputat cadru didactic”, „implicat plenar in pregatirea specialistilor”, conducator de doctorat, autor de monografii si articole stiintifice publicate, inventator de marca, personalitate stiintifica formata si recunoscuta pretutindeni, „care va reusi sa realizeze programul sau de dezvoltare a Universitatii”. In acest capitol, pe langa personalitatile elogiate, sunt mentionate atitudini colective ale intelectualitatii moldovenesti, de mare rezonanta fiind APELUL adresat conducatorilor Romaniei si Republicii Moldova de a initia „tratative neintarziate … pentru REUNIFICAREA CELOR DOUA STATE ROMANESTI”. Frumusetea lucrarii este data si de tinuta grafica exceptionala asigurata cu mintea si pensula de Natalia Dulgheru, atat de atasata de zbuciumarile autorului.

A XXII-a „Basarabie rastignita” se lanseaza pe piata de „Editura Tehnica – UTM” din Chisinau, in pragul momentului depasirii celei de-a VI-a decada de viata a autorului. Draga Valeriu, sa ne traiesti multi ani, mereu animat de epopeea neamului nostru, care, bucurandu-se mereu de oameni ca tine, niciodata nu va pieri.
------------------------------------
Prof.univ.dr. Dumitru MNERIE
Timisoara, 24 ianuarie 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page