Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (945)

* Unul dintre numele de rezonanta ale jurnalisticii Californiene este Mallard Fillmore, o prezenta activa in paginile mass-media.

Intr-o caricatura, avand ca personaj principal pe ocupantul Biroului Oval, domnia sa ne-a informat, mai in gluma, mai in serios, despre ultima decizie a mesianicului Pontifus Maximus, atribuindu-i urmatoarea noua "emanatie cerebrala": "In loc de Legi de Imigratie Draconice, prefer planul meu de lunga durata, de a face din aceasta tara un loc unde nimeni nu va vrea sa imigreze." (Instead of Draconic Immigration Laws, I prefer my long-term plan to make this country into a place nobody will want to immigrate to).

Din ratiuni care scapa oricarei persoane echilibrate si in ciuda unor dificultati economice de proportii nemaiintalnite in istorie, Statele Unite ale Americii, continua sa atraga ca un magnet, marea majoritate a populatiei globului, asta in ciuda mesianicului plan de a transforma America intr-un loc in care nimeni nu va dori sa imigreze. Cu "ajutorul" unei granite ca un sweitzer, in care vine cine vrea si pleaca cine vrea, va asigur ca liberalizarea imigrarii va muta populatia globului in spatiul American, motivul principal fiind programele sociale care-i fac pe cei mai saraci dintre locuitorii Terrei sa se simta ca in paradis.

The Pacific Research Institute ne face un comunicat in care se mentioneaza ca in anul 2009 s-a cheltuit pentru fiecare copil de ilegal din scolile publice, suma de 22000 dolari. Cei ilegali, spre deosebire de cei stabiliti legal in America, beneficiaza de sistem educational gratuit, asistenta medicala gratuita, bonuri de mancare gratuite si ajutoare pentru plata chiriei, iar in unele cazuri chirie gratuita. Care parinti, in deplinatatea facultatilor mentale, nu doresc sa-si educe gratuit copiii in Statele Unite, mai ales cand in tarile de origine, nu se pune problema de sistem educational gratuit ? Se pierde din vedere ca America nu-si mai poate permite sa ofere gratuitati din banii platitorilor de taxe, al caror numar se micsoreaza intr-o alarmanta proportie, economia Americana fiind in pragul unui iminent colaps.

Din nou, cea mai reputata voce din domeniul economiei mondiale, ma refer la economistul Milton Friedman, ne-a lasat mostenire urmatoarea teorie: nu poti avea simultan imigratie libera si un stat prosper. (You cannot simultaneously have free immigration and a welfare state). Cu toate acestea, zilnic legiuni de emigranti trec ilegal frontiera de 2000 mile, aflata intre Arizona, New Mexico, Texas si vecinul din Sud, in realizarea visului American de a trai in extravaganta "saraciei" americane. Ca titlu informativ, 43% din "saracii" Americii au locuinta proprietate personala, compusa din cel putin 3 dormitoare plus dependinte. Aceiasi "saraci" dispun de masina proprietate personala, peste 80% dintre ei dispun de aer conditionat. Tot pentru informarea d.voastra, 97% dintre saracii Americii dispun de cel putin un set de televizor color, VCR, DVD, cablu sau satelit. La toate acestea se adauga faptul ca cei "saraci" isi pot permite sa aplice la tot felul de programe sociale, inaccesibile americanilor de rand, care trebuie sa-si plateasca taxele, pentru sustinerea celor care nu se produc pe altarul muncii. The Heritage Fundation, face referinta, ca un "sarac" American traieste la standarde materiale si sociale, mult mai ridicate, decat cei din clasa de mijloc a Frantei, Marii Britanii sau altor tari europene. Suntem favorizati de existenta celor doua Oceane, altfel populatia lumii, va dori sa guste din binefacerile "iadului" saraciei Americane. La o asemenea tentatie, nu ma surprinde ca deja parcarile multor centre comerciale sunt asaltate de vorbitori de limba romana, care apeleaza la mila publica. Unde au loc atatia nepastuiti ai soartei, au loc si ei. Ce ma deranjeaza este faptul, ca activitatea lor pune un blam nemeritat pe tara noastra de origine, care oricum are statutul de paria al Europei, din cauza celor care se gandesc exclusiv numai la posturile natiunii si nu la binele ei.

Adrian White, psiholog la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, a facut un studiu pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii, UNESCO plus alte sase organizatii internationale, spre a determina modul cum gandesc oamenii despre satisfactia si calitatea vietii.

Studiul organizat pe un esantion de peste 80.000 subiecti din toate colturile mapamondului a reliefat faptul ca primele 20 tari in clasamentul satisfacerii cerintelor cetatenilor sunt relativ mici, singura exceptie fiind numarul 10 - Canada.

Pe langa toate tarile Scandinave incluse pe primele locuri, gasim tari ca Antigua, Bhutan, Costa Rica si Seychelles. Ca o caracteristica comuna, primele tari din clasament au un regim totalmente democratic, coruptia - greu de crezut - este o notiune inexistenta. La polul opus al clasamentului, organizat in urma acestui studiu, gasim tari ca Republica Democrata Congo, Zimbabwe si Burundi. Despre fostele tari socialiste, folosind caracterizarea autorului studiului, ele se gasesc intr-o "descurajanta mocirla". Dintre tarile dezvoltate, Statele Unite ale Americii ocupa pozitia numarul 23, cu mult inaintea Germaniei, Marii Britanii, Spaniei, Italiei sau Frantei. De regula, trecut sub o ingrijoratoare tacere, studiul mentioneaza faptul ca Statele Unite se situeaza pe primul loc in privinta inegalitatii distribuirii veniturilor, americanii continuand a fi satisfacuti si fericiti datorita perceptului deja intrat in mitologia nationala, ca toti avem egalitate de oportunitati !!!

Oricum, ii doresc succes deplin mesianicului president, de a ne transforma intr-un loc din care toti vor dori sa plece, nu sa vina.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page