Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Invitatie la demnitate si respect reciproc


Campania de promovare a valorilor romanesti din strainatate „Noi sustinem Excelenta!”, s-a incheiat. Actiunea s-a desfasurat pe trei etape distincte si s-a finalizat cu o Gala de premiere organizata de catre publicatia in limba romana „Occidentul Romanesc” din Spania. Evenimentul a avut loc sambata, 16 ianuarie 2016, in sala de festivitati a primariei din cea mai importanta si mai apreciata statiune turistica de pe coasta de est a Mediteranei (Costa Blanca): Benidorm - Provincia Alicante din Comunitatea Valenciana.
In cadrul manifestarii culturale au fost premiate 62 de persoane: romani de succes din diverse domenii de activitate; castigatori ai concursului de proza scurta si poezie; profesori de la cursul de Limba, cultura si civilizatie romaneasca din Spania care s-au implicat in actiunea de promovare a limbii romane; cei mai de seama colaboratori voluntari ai publicatiei „Occidentul Romanesc”.
Pentru cei care nu au inteles scopul acestei actiuni private, am solicitat un interviu redactorului sef al publicatiei, Kasandra Kalmann Nasaudean, cea care a demarat o campanie independenta a valorilor romanesti din strainatate in urma cu 10 ani, doar prin propriile forte profesionale, materiale si financiare. Fara implicari politice sau religioase, fara ipocrizie si interese meschine!

Reporter: Stiu ca aceasta ampla campanie a fost un proiect personal al dumneavoastra care iata, s-a finalizat cu o gala de premiere de excelenta. De ce o astfel de campanie?

Kasandra Kalmann Nasaudean: A fost un proiect de suflet care a demarat in luna februarie 2006, ocazie cu care am adus in fata cititorilor publicatiei romano-americane „Gandacul de Colorado” din Statele Unite, romani de succes pe care i-am cunoscut in strainatate care, m-au impresionat prin modul cum au reusit sa-si schimbe viata, departe de casa, in tari de adoptie unde au avut posibilitatea sa porneasca de la zero si sa construiasca cate ceva pentru ei si familiile lor, ceea ce in Romania nu ar fi reusit nici in 50 de ani din pricina birocratiei si a coruptiei devastatoare care s-a instalat sub umbrela protectoare a regimului Basescu si nu numai.

Reporter: A fost un proiect finantat de catre institutii ale statului roman?

Kasandra Kalmann Nasaudean: Categoric, NU! Fiind vorba de un proiect personal, nu aveam cum sa solicit ajutor financiar statului roman, sau sa apelez la proiecte europene etc. Sub nicio forma! Campania a durat ani de zile, iar 2015 a fost anul care a finalizat aceasta ampla actiune. In urma unor nominalizari pe diverse domenii de activitate, pe podium au ramas cei mai profesionisti romani dintre toti cei pe care i-am „incondeiat” de-a lungul timpului in mass-media in limba romana din Statele Unite sau Spania. Aceasta campanie trebuia sa se finalizeze intr-un fel, astfel ca, mi s-a parut corect ca cei mai buni sa fie prezentati tuturor si premiati. In semn de respect pentru curajul, sacrificiile si daruirea lor.
Nu e usor sa ajungi intr-o tara care nu este a ta si sa pornesti de la zero, urcand treapta cu treapta. Nu oricine poate, nu toti romanii ajunsi in strainatate constientizeaza faptul ca noi, cei plecati din Romania peste mari si tari, avem obligatia morala sa ne protejam ca natiune, sa nu ne facem de rusine in fata celor care ne-au adoptat. Nu suntem „hoti, tigani si criminali”. Provenim din stramosi recunoscuti la nivel mondial ca fiind destepti, cinstiti, educati, responsabili, oameni de onoare. Din pacate insa, multi politicieni care s-au perindat la putere in Romania ultimilor 25 de ani, au calcat in picioare toate aceste principii de viata ale romanilor transformand biata tara intr-o colonie in care domneste caracatita minciunii, a coruptiei si a degradarii morale. In toate structurile statului. Asteptam schimbarile promise si speram sa se infaptuiasca rand pe rand, iar cei care au transformat Romania intr-o tara manelista si saraca, sa fie pedepsiti dupa legi care sa functioneze.

Reporter: Cand toata lumea alearga dupa bani, dumneavoastra ati investit in acest proiect. Neconditionat. Cum este posibil?

Kasandra Kalmann Nasaudean: Simplu. Nu putem sta cu mana intinsa pentru orice actiune in fata statul roman sau a celui care ne-a adoptat. Cand am emigrat am fost constienti de responsabilitatile si obligatiile pe care le avem in tara pe care am ales-o sa traim. Mentalitatea ca statul trebuie sa ne ofere totul este gresita si face parte din politica comunista. Traim in lumi total diferite si trebuie sa ne castigam drepturile prin munca si profesionalism, care ne aduc un plus de valoare ca individ si apoi ca natiune.
Noi am ales sa plecam din tara. Nu ne-a obligat nimeni. Dar aceasta nu inseamna ca statul ne este dator pe viata oriunde traim. Dimpotriva. Noi avem obligatia morala sa aducem un beneficiu natiunii si tarii din care provenim. In diverse modalitati. Ca ziarist am ales sa scriu despre romanii de succes din strainatate. Ei sunt adevaratii ambasadori ai Romaniei cu care trebuie sa ne mandrim.
Detest materialele despre romanii care deterioreaza imaginea natiunii, a Romaniei, a noastra, a tuturor, a celor care pentru orice gest intreaba: „si mie ce-mi iese daca ma implic?”. Nu cu un astfel de comportament, nu cu astfel de stiri, manele sau cancanuri facem educatie copiilor nostri, nu in acest mod progresam ca popor. Desigur, trebuie „sa-i atacam pe politicieni…”, sunt perfect de acord, dar intr-o maniera mai eleganta, mai umana. Pocnind mereu cu biciul slovei extrem de agresiv („porcesc”) si aducand in fata cititorilor sau ascultatorilor doar aspectele negative ale unor romani din strainatate certati cu legea, sau asteptand mereu „sa ne iasa ceva gratis”, nu facem decat sa ne afundam si mai mult in prapastia deja creata de politicul corupt si degradant, motiv pentru care am parasit Romania fiecare dintre noi.
Trebuie sa invatam sa daruim, sa-i respectam pe toti cei care prin munca si sacrificiul lor au ajuns pe podium intr-o tara de adoptie. Fara pile, fara spaga, fara sa se prostitueze politic sau in alt mod… A fi invidios si a privi cu rautate realizarile unor astfel de romani exemplu pentru toti, mi se pare o totala lipsa de educatie si respect pentru sine, in primul rand si apoi, pentru cei din jur.
Este adevarat ca, pentru acest proiect al „romanilor de succes” am investit din timpul meu liber, (in conditiile in care prestez o alta munca care imi sustine existenta) pasiune, mult drag de oameni si desigur, m-am implicat financiar. Pentru astfel de actiuni independente care nu au suport politic, religios etc. nu se poate altfel. Castigurile rapide, banii obtinuti gratis… vin si se duc, dar satisfactia si rezultatele unei implicari neconditionate, ramane. Si e un plus de valoare pentru tine, ca om si apoi pentru comunitatea din care faci parte.

Reporter: In cadrul evenimentului de la Benidorm au fost premiate si autoritati romane sau spaniole?

Kasandra Kalmann Nasaudean: In nici un caz! Actiunea a fost strict despre si pentru romanii de succes. Autoritatile romane si spaniole au fost invitate la eveniment din respect si pentru a-i cunoaste pe cei cu care ar trebui sa ne mandrim. Nu a fost vorba niciodata, nici macar pentru o clipa ca vom oferi premii autoritatilor. Un aspect important de care trebuie tinut cont, iar cei care speculeaza… o fac pe propria raspundere!

Reporter: Campania dumneavoastra finalizata cu aceasta gala de premiere a adus un plus de valoare Romaniei. De ce nu ati solicitat finantare pentru un astfel de proiect institutiilor statului roman?

Kasandra Kalmann Nasaudean: Repet, pentru ca a fost un proiect personal in care s-au implicat si membri ai familiei mele, un grup restrans de redactori voluntari din echipa redactionala a „Occidentului Romanesc”, sponsori si prieteni. De la institutiile statului roman putem solicita ajutor financiar pentru a suplimenta, spre exemplu, tirajul ziarului astfel incat sa ajunga in casa mai multor romani din comunitatile in care traim, sau pentru actiuni de lunga durata care sa sustina pastrarea culturii si a limbii romane, fonduri pentru educatie in primul rand. De fapt, de la educatie pleaca totul!

Reporter: Ce transmiteti romanilor imigranti din comunitatile romanesti din strainatate?

Kasandra Kalmann Nasaudean: Sa demonstreze prin comportamentul lor si prin actiunile pe care le intreprind ca, fac parte dintr-o natiune sanatoasa, demna de respect. Sa fie mai uniti si sa invete si iar sa invete din experienta si modul de viata a celor cu care traiesc in tara de adoptie. Au posibilitatea extraordinara de a asimila tot ce este benefic si de valoare pentru ei si familiile lor in tarile civilizate si democratice in care traiesc. Sa renunte la interesul bolnav pentru „capra vecinului” si sa-si canalizeze toate eforturile pentru a progresa, ei si copiii lor. Exista oportunitati unice de care pot beneficia. Un exemplu clar este tocmai gala de premiere a celor mai valorosi romani din Spania si nu numai. Astfel de romani mai exista in Spania si peste tot in lume. Trebuie doar sa ne dorim sa-i facem cunoscuti, trebuie doar sa ne bucuram ca exista, trebuie sa ne mandrim cu ei. Cu rautate, invidie si orgoliu nejustificat, nu se poate ajunge pe podium. In nici un domeniu de activitate. Niciodata!

„Pe cei care nu-i poti face sa cunoasca adevarul, invata-i cel putin sa nu-l dispretuiasca!” (Monseniorul Vladimir Ghika)

Un interviu realizat in exclusivitate pentru „Imigrantul Roman” (Málaga)
Autor: Alina Constantinescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page