Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

EMINESCU – IDENTITATE LITERARA UNIVERSALA CU RADACINI SPIRITUALE ROMÂNESTI

 Galina Martea

Luand in consideratie cuvintele lui Tudor Arghezi “Fiind foarte roman, Eminescu este universal”, as spune, “ca universalitatea eminesciana si universalitatea operei lui Eminescu este o realitate vie, plina de valori, ce are la baza spiritul romanesc original”. Universalitatea eminesciana, fiind cu radacini romanesti, este lumea cuprinsului prin care poetul a reusit sa descrie cu multa pasiune si inteligenta procesele afective, intelectuale, morale si volitionale ale omului. Respectiv, prin forma universala a trairilor spirituale, Eminescu atinge realitatea care desemneaza tot ceea ce exista efectiv prin categoria filozofica a timpului. Eminescu, fiind spirit din spiritul romanesc, prin inteligenta si ideile sale, a promovat cultura neamului romanesc, astfel, devenind parte componenta a culturii universale. Deci, opera eminesciana corelata cu cultura universala si vice-versa formeaza un intreg care este definit prin identitatea universala. Prin urmare, putem confirma inca o data, de mii si mii de ori, ca Eminescu este identitatea universala cu opera eminesciana universala, iar identitatea romaneasca este inima prin care bate spiritul romanesc al unui poet de mare valoare universala. In acest context, marele scriitor roman, critic si istoric literar, Vladimir Streinu mentiona, ca opera lui Eminescu este "actul de identitate universala al neamului nostru". Cuvinte pretioase!
Prin personalitatea omului si a poetului Eminescu s-a intemeiat un model de creatie literara – poezia originala, care a imbogatit literatura romana si cea universala la cele mai inalte valori. Valori, care vor fi mereu autentice atat pentru poezia si literatura clasica, cat si pentru poezia si literatura contemporana. Astfel, personalitatea poetului Eminescu face parte din personalitatea omului Eminescu, ca identitate individuala si sociala. Omul-poetul este aceeasi identitate si personalitate. Totul se coreleaza prin definitia personalitatii si a identitatii, ca forma si valoare in existenta umana.  De aceea, este firesc sa corelam personalitatea Eminescu cu identitatea poetului Eminescu. Prin personalitatea si identitatea sa, Eminescu este un simbol prin care poporului roman i s-a atribuit cea mai frumoasa imagine in literatura universala. Domnia Sa va ramane vesnic un rege al poeziei si un simbol al creatiei autentice atat in literatura romana, cat si in literatura universala. Iar pentru generatia contemporana, Eminescu trebuie sa fie acelasi simbol ce reprezinta integritatea si bogatia spirituala a natiunii romane. Astfel, Eminescu trebuie comemorat la nesfarsit ca pe cea mai distinsa si integra personalitate literara a poporului roman, iar opera eminesciana urmeaza a fi citita si studiata de toate generatiile in crestere. Eminescu este si va fi pentru totdeauna opera literara cu un rol aparte in literatura romana si universala, pentru natiunea romana, popor care stie sa determine corect valoarea spirituala a unui poet.
Pentru poporul roman de pretutindeni ziua de 15 ianuarie este o zi prin care se sarbatoreste aniversarea marelui poet Eminescu, ca expresie a culturii nationale romanesti, fiind o mandrie nationala pentru identitatea eminesciana si pentru identitatea universala a operei eminesciene. Aceasta zi pentru poporul roman este o zi nu numai de sarbatoare, dar si o zi a meditatiei despre problemele actuale cu care se confrunta natiunea, poporul roman din Basarabia si toti romanii de pretutindeni; despre factorii ce tin de reintregirea poporului roman care mai continua sa existe ca o unica natiune, dar separata in doua state; despre faptul cum trebuie sa fie construita identitatea neamului axata pe valori autentice morale si spirituale. Aceasta este o zi de adanca cugetare centrata pe valori identitare si constiinta nationala, procese atat de importante in dezvoltarea omului si a societatii. Valori identitare, care sunt punctul de referinta in cultura oricarei natiuni.

                                       Galina MARTEA, dr.,
                                         savant, scriitoare


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page