Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

„La rasaritul Nistrului mai traesc inca 400.000 de Romani”

“... neputand in momentul de fata sa atace problema basarabeana pe un front militar, bolsevicii tind sa-si atinga scopul prin alte mijloace.

Unul din aceste mijloace este formarea de bande armate destinate sa hartuiasca malul romanesc al Nistrului; altul este pricinuirea cat mai multor turburari si nemultumiri in interiorul Basarabiei prin propaganda subversiva pe care o fac in acea provincie si ca un ultim mijloc, fata de primele doua, plasmuit acum de bolsevici contra Basarabiei, trebue considerat a fi crearea unei Republici Moldovenesti intre Bug si Nistru.

Intr’adevar ca infiintarea la insasi granitele Romaniei a unui focar moldovenesc, va permite bolsevicilor sa imbogateasca literatura lor de propaganda cu o noua tema: ei isi vor propune sa convinga pe Basarabeni de ale caror sentimente patriotice nu pot face abstractiune, ca Rusia Sovietica nu le cere sa se rupa de la Patria Muma, ci sa se uneasca numai fratilor lor de peste Nistru, pentru a constitui impreuna un singur Stat Moldovenesc in Federatiunea Republicelor bolsevice.
Astfel faurita noua Republica Moldoveneasca, nu poate fi considerata decat un mijloc de propaganda contra Romaniei, ca un centru de atractiune pentru Basarabia, ca un mijloc de presiune morala continua asupra acelei provincii si a Bucovinei, ca un cuib in fine de agitatie si de atentate in care va cauta sa intarate 400.000 de Moldoveni impotriva Romaniei.

Un ultim punct trebuie scos in evidenta: lipsa de dibacie a acestei manevre bolsevice.
Este nedibace aceasta manevra pentru ca bolsevicii stabilind Republica Moldoveneasca pe un fundament national, recunosc astfel in mod implicit caracterul moldovenesc, adica romanesc pur a populatiunii care locueste chiar la est de Basarabia, peste malul stang al Nistrului.

Aceasta manevra mai este nedibace si dintr’un al doilea punct de vedere:
Sovietele recunosc azi, intr’un mod cu totul concret, ca si la rasaritul Nistrului mai traesc inca 400.000 de Romani, pe cari isi propun chiar sa-i intruneasca intr’un nou Stat creand astfel o adevarata Republica Moldoveneasca, adica Romaneasca, inauntrul granitelor ucrainiene.

Recunoscand aceasta, dupa ce contestasera pana acum caracterul national Romanesc Basarabiei, provincie situata totusi la Vest de Nistru, adica intr’o regiune si mai omogena inca, - deoarece face corp cu masa compacta a poporului roman, - Sovietele dau astfel cea mai evidenta confirmare intinderii rasei noastre intre Prut si Bug.”

VECHIMEA ASEZARILOR ROMANESTI DINCOLO DE NISTRU
DE
ION I. NISTOR
MEMBRU AL  ACADEMIEI ROMANE
10 MARTIE 1939

http://www.romaniamagnifica.ro/?do=%C5%9Ecoala&optiune=ACADEMIA&optiune2=1876.08.4+-+1962.11.11+-+Ion+I.+Nistor

http://www.romaniamagnifica.ro/?do=%C5%9Ecoala&optiune=ACADEMIA&optiune2=1839.10.03+-+1923.02.17+-+Teodor+T.+Burada

Cu respect,
Valentin-Nicolae Berca
"Romania Magnifica" - www.romaniamagnifica.ro - un proiect cultural pentru unitatea spirituala a romanilor de pretutindeni

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page