Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Epoca de aur a jigodismului

Poate ca unii vor spune ca lichelismul este termenul cel mai potrivit pentru ilustrarea starii de (ne)spirit a societatii noastre. Ma rog, fiecare cu gusturile sale. Important este sa vedem gunoiul (in ultimul timp nici macar varat sub presul aparentei democratice) si sa nu trecem pe langa el ca si cum n-ar fi.
De ce jigodism? Pentru ca termenul are capacitatea sa sugereze deodata inmultirea alarmanta a feluritelor jigodii postdecembriste (de la cotei pana la marii dulai) si spurcata boala de care toti acestia sunt la tanc loviti – aceea ca incep sa le curga balele cu mult inainte de-a vedea ciolanul din afisele electorale. Dupa care se incaiera, adica se lupta pe viata si pe moarte pentru sefia haitei din care fac parte. Ca, vorba ceea, sefu-i sef si-n sant: Una este satisfactia ticaloasa de-a dispune dupa vrere de ceea ce apartine comunitatii si cu totul altceva multumirea slugarnica cu firimiturile primite sau, dupa caz, ciupite!
N.B.Cica omul a evoluat de la ceata si hoarda pana la intortocheata organizare sociala din vremea noastra. Doar in forma (nenumaratele organisme de felul comitetelor si comitiilor sunt mai degraba daunatoare decat folositoare pentru sanatatea  corpusului  social), caci in continut omul a ramas la fel de primar si bestial. Dovada batalia in general pentru bogatie, fala si putere, iar in particular lupta de rasul lumii dintre doi penali notorii pentru sefia Partidului National Liberal din Maramures...
In 26 de ani, postdecembrismul a contribuit esential la o  sui-generis  organizare a societatii romanesti: clasele sociale traditionale aproape ca au disparut cu totul (tarani la mila Domnului si muncitori la mana patronului), altele noi nici vorba sa se constituie intr-o tara cu industria muribunda si pamantul lasat in paragina (fireste, daca nu punem la socoteala – si nu punem!   –   multimea   trepadusilor   si   invartitilor),   in   plus,   o   tara   cu   intelectualitatea   in permanenta disolutie calitativa din pricina asaltului cantitativ al celor multi si cu atestate dubioase, astfel ca Romania zilelor noastre gazduieste doar categoria in urcare a cetatenilor descurcareti (alesii, mafiotii, ciocoii etc.) si pe cea in necontenita imputinare a cetatenilor onesti si cu frica de Dumnezeu. Vasazica, in prima categorie intra atat infloritoarea grupare a raufacatorilor dovediti (penali cu acte in regula si cei ce-si asteapta randul), cat si gruparea nelegiutilor in devenire (potai in stare de orice pentru a parea altceva decat ceea ce sunt in realitate).
Ei bine, dorind unii ca acestia sa para democrati pana in varful unghiilor, adica asa cum nu va fi neam de neamul lor, ce si-au zis: „Nu mai merge cum mergea, deci iata-ne nevoiti sa actionam impreuna. Sa vedem daca poate cineva din tara si din afara ei sa ni se impotriveasca...” si nici una, nici doua au votat mai intai pentru ei pensii speciale (ca, de, camasa este mai aproape de corp ca haina), dupa care – in admirabil spirit mafioto-tovarasesc – au facut aceeasi lucrare talhareasca pentru primari.
Iar presedintele a promulgat fara cracnire respectiva lege nelegiuita (o lege prin care se mareste enormul decalaj de circa 1 la 50 dintre veniturile minime si cele nesimtite), ca doar si lui i s-a rotunjit anul trecut leafa cu...350%!
Iata de ce spun ca revenirea oierilor in Bucuresti, de data asta cu sprijinul masiv al altor categorii de cetateni batjocoriti, este nu doar de dorit, ci de-a dreptul vitala pentru toti romanii de buna-credinta.
Sighetu Marmatiei,                                                            
George PETROVAI
      24 dec. 20


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page