Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

„Calator prin Bucuresti: poetul nepereche”, seara literara dedicata operei lui Mihai

Eminescu, sub egida Zilei Culturii Nationale la Tel Aviv
Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, in colaborare cu Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Romana, va invita joi, 14 ianuarie 2015, ora 17:00 la o seara literara speciala dedicata operei poetului national al Romaniei, Mihai Eminescu. Evenimentul, in limba romana, va avea loc la sediul ICR Tel Aviv si se desfasoara sub egida Zilei Culturii Nationale, transmite Romanian Global News.
Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.

Programul evenimentului:
Introducere: G. Mosari, presedintele Asociatiei Scriitorilor Israelieni de Limba Romana – Opera literara a scriitorilor israelieni de limba romana in 2016, aparitii literare si perspective
Partea I: „Calator prin Bucuresti: poetul nepereche", despre opera si viata marelui poet, prin Bucurestiul lui Eminescu, prelegere sustinuta de dr. Irina Airinei Vasile, autor si critic literar, si insotita de un suport audio-video.
Proiectia unui fragment din reportajul "Calatori prin Bucuresti" difuzat in cadrul seriei de emisiuni "Cultura minoritatilor" realizate de TVR 2
Participa: Irina Airinei Vasile, autor, si Cleopatra Lorintiu, realizator TV
Partea II: Lansarea cartii "Oameni si destine" de Hedi Simon
Participa: Hedi Simon, Gabi Moscovits si Madeleine Davidsohn

Concluzii si Q&A\
Irina Airinei Vasile: "Traseul trecerii lui Eminescu prin Bucuresti este unul plin de amintiri: din Dacia pana spre Biserica Alba, pe Podul Mogosoaiei, au existat si mai exista, inca, o serie de repere. Vom pleca de la casa lui Titu Maiorescu, din zona Palatului Regal, unde au fost si sediile temporare ale ziarului TIMPUL si vom ajunge la Pasajul Vilacrosse, la Capsa si Manuc, trecand pe la cele doua locuinte ale lui Slavici, una pe locul Muzeului Colectiilor de Arta, alta spre Biserica Alba, unde a locuit Eminescu, pana la fosta manastire a Caimatei, o alta fugitiva asezare a sa, de la strada Putul cu Plopi, de pe langa Cismigiu si pana la Buzesti unde a mai locuit Eminescu si unde primea vizitele Veronicai Micle, toate aceste strazi poarta urmele pasilor lui. Eminescu. „Vesnicul chirias grabit" lua cu el cufarul cu manuscrise, cele cateva sute de carti, nu avea mari mobile pentru ca cine inchiria, inchiria cel putin cu pat si cu un mobilier sumar si isi mai aducea si faimoasa masina de cafea, calimarile, penele de rigoare, hainele...Ii vom cauta pasii pe Calea Victoriei la nr. 32 in zona fostului Teatru National, unde era administratia ziarului Timpul. Vom cauta, pe strada stirbei Voda nr. 2 locul unde fusese redactia ziarului Timpul... apoi pe Lipscani...Din zona Piatei Amzei, unde locuiau Lascar Catargiu, presedintele Partidului Conservator, Titu Maiorescu pe strada Mercur, I.G. Duca, Bratienii..., vom merge spre redactia ziarului TIMPUL din strada stirbei Voda, unde, in drum, la un put cu apa rece, Eminescu se intalnea cu Caragiale, la intrarea in Cismigiu si vom cobori la izvorul care astazi ii poarta numele. Era amenajat un foisor si o masa, sub un umbrar unde si Caragiale isi citea, de obicei, gazeta. Aproape zilnic se intalneau aici, in apropiere fiind si tipografia Socec. Vom merge pe drumul lui obisnuit, prin Cismigiul verde care a inspirat motivele florale si statuile de ingerasi de pe coperta editiei princeps...".
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page