Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

RUGA PENTRU CRACIUNUL ANULUI 2015

Elena BUICA        

Luna decembrie a fiecarui an o numim spiritul Craciunului, spiritul Evangheliei lui Iisus Hristos. Steaua Nasterii aduna pe toti crestinii sub bolta instelata. Intreaga fire tese caier de lumina, de vise, de iubirea cea de neinvins, de iertare si de impacare. Dar in acest an, 2015, spiritul sfant si curat al Craciunului a fost tulburat de amenintarile teroristilor. Noi, romanii, am mai trait in 1989 Craciunul si Anul Nou cu grozava spaima data de „teroristii”care ne-au bagat in oase frica de moarte vazand cum au tras mai ales in floarea  tineretului.

Atunci am petrecut sarbatorile in casa, dar sperantele de mai bine fluturau libere caci batea un vant eliberator venit din  tarile care abia se scuturasera de jugul comunist. Speran?ele  schimbarile profunde pe care ni le doream cu toata puterea sufletului nostru, ne incalzeau inimile, caci pe atunci nu aveam de unde sa stim ca din visele acelui Craciun insangerat, putine se vor infaptui.

Teroristii de acum nu seamana cu „teroristii” de atunci. Acestia demoleaza toate valorile si cat mai multe vieti omenesti. Al-Qaida ne trimite stiri ca pregateste Apocalipsa de Craciun. Ne comunica cu bucurie izvorata ca din fundul iadului, ca ne pregatesc pasapoartele pentru drumul cel lung si fara sfarsit. Ei vor ca iubirea mirosind a floare de mirt si  omenescul din noi sa ni le transforme in gemete de durere arzand in  flacarile cu putere de a distruge tot.

Dar, oricate necazuri si amenintari am avea, ele nu ne pot impiedica sa visam la frumusetile acestei sarbatori, vise mai frumoase decat realitatea insasi, zile care ne trimit la filele calendarului din alte veacuri. Lumea inocentei, purtata in adancurile trairilor noastre reinvie strecurandu-se pe nestiute, facandu-si simtita prezenta. Copiii care am fost odinioara nu au disparut, isi cer dreptul la trairi, asa dupa cum este zidita firea omeneasca.

Asadar, si in aceste zile, sa ascultam cu urechea sufletului toaca din slava cerului inal?andu-se spre crugul vesniciei si glasurile ingeresti amintindu-ne de ziua Nasterii Mantuitorului. Icoana Preacuratei sa fie luminata de candela a carei flacara pastreaza tainele ceresti. Sa ne bucuram de frumusetile simple izvorate din ramurile argintate ale pomilor, de miscarea lin leganata a fulgilor de nea, daca iarna aceasta cam calduroasa se indura sa ni-i trimita. Sa ne bucuram de mirosul de tamaie, de muzica cereasca pe care o ascultam cu sufletul, de colindele noastre stramosesti si de tot ce ne-a fost si ne este drag de aceste sarbatori. De Anul Nou sa ne sarutam sub vasc, sa ascultam plugusorul, sorcova, sa bem paharul de sampanie spumoasa urandu-ne sa traim multi ani.

Chiar daca in vremurile noastre, sarbatoarea Craciunului nu mai este ca altadata, caci s-a diminuat mirajul, beatitudinea si sfintenia de odinioara, iar in anul acestea flutura amenintari teroriste, aceasta Sfanta Sarbatoare ne aminteste de faptul ca oricat de pervertita poate fi o parte a omenirii, credinta, binele, frumosul si dragostea fata de semeni este intotdeauna  mai puternica.

Ne indreptam, Doamne, ruga spre Tine, sa smulgi ura din inimile dusmanilor, sa o duci departe de Pamantul tinut in palma Ta, si sa o spulberi  in alte universuri, iar aici sa lasi doar creatiile Tale asa cum le-ai fact Tu dupa chipul si asemanarea Ta. Fa ca zilele acestei Sfinte Sarbatori toata omenirea sa le traiasca in pace si bucurie. Fa sa se implineasca cuvantul Tau trimis prin inger la Nasterea Fiului Tau: „Slava intru cei de sus, lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire”

CRACIUN  FERICIT!
AN NOU CU BUCURIE!

Elena BUICA
Pickering-Toronto
24 Decembrie 2015
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page