Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Omagiu istoricului si patriotului român George Potra

Redactia ART-EMIS 

In ziua de 17 decembrie 2015 a incetat din viata unul dintre cei mai activi, valorosi si prolifici istorici romani - George G. Potra, Membru titular al Academiei Oamenilor de stiinta din Romania.

General (r) Prof. univ. dr. Vasile Candea
Presedintele A.O.s.R.

Academia Oamenilor de stiinta din Romania (A.O.s.R.) isi exprima profundul regret pentru disparitia reputatului istoric George Potra, membru titular al A.O.s.R. Personalitate marcanta a istoriei romanesti a avut o contribu?ie deosebita in prezentarea vie?ii si operei lui Nicolae Titulescu, alaturi de activitatea de cercetare ce a urmarit istoria culturii, antropologia, istoria politico-diplomatica, economia politica capitalista. A colaborat cu peste 90 de publicatii din tara si strainatate in limbile romana, chineza, engleza, franceza, hindi, maghiara, rusa, spaniola, greaca ?i a publicat numeroase volume dedicate Razboiului Rece, serviciilor secrete etc. Dumnezeu sa-l odihneasca![1]

Prof. univ. dr. Ioan Scurtu
presedintele Sectiei de stiinte Istorice si Arheologie a Academiei Oamenilor de stiinta din Romania

Nascut la 9 februarie 1940, George G. Potra a absolvit, in 1962, Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, dupa care a lucrat in invatamantul preuniversitar, in Ministerul de Externe, in presa, la Editura Enciclopedica, la „Fundatia Europeana Titulescu", la „Academia Oamenilor de stiinta din Romania" (A.O.s.R.) etc. S-a afirmat in perioada de deschidere a Romaniei pe plan extern si de revenire la valorile nationale pe plan intern. S-a numarat printre cei dintai istorici care au inteles rolul european al lui Nicolae Titulescu si perenitatea idealului pentru care a militat diplomatul roman. In 1967, a facut parte din colectivul de autori ai masivului volum intitulat „Nicolae Titulescu, Documente diplomatice", Bucuresti, Editura Politica, 1967, 894 p.). A fost unul dintre fondatorii revistei „Lumea", in 1969, care s-a impus prin analiza aprofundata a relatiilor externe din acea vreme, prin interviurile luate unor mari personalitati politice si diplomati fauritori de istorie, asigurand astfel cunoasterea realitatii obiective, dincolo de apartenenta la anumite blocuri militare sau economice.

George G. Potra a fost timp de 20 de ani (1979-1989) redactorul sef al Redactiei Publicatiilor pentru Strainatate, calitate in care a colaborat cu cei mai reputati specialisti, care au scris despre istoria, cultura si civilizatia romaneasca, revistele respective - tiparite in limbi de circulatie internationala - contribuind la mai buna cunoastere a contributiei poporului nostru la zestrea materiala si spirituala a omenirii. Dupa 1989 a continuat cu aceeasi ravna munca de cercetator si analist al vietii publice din Romania. Intr-o vreme cand o buna parte din mass-media se lansase in evidentierea a tot ce a fost si era negativ in societatea romaneasca, oferind imaginea unui popor de triogloditi si impostori, George G. Potra a promovat, in calitate de redactor sef adjunct al gazetei Nicolae Titulescu, Documente diplomatice „Meridian" (1992-1994), valorile autentice si respectul pentru istoria nationala. A avut sansa de a coordona, in anii 1994-1997, colectia „Biblioteca de istorie contemporana a Romaniei" a Editurii Enciclopedice, in care au aparut lucrari de referinta, atat de necesare cunoasterii istoriei recente, cu plusurile si minusurile ei. George G. Potra a cunoscut deplina sa implinire spirituala si morala in calitate de director executiv (din 2002) al Fundatiei Europene Titulescu, infiintata in 1991. Revenind la problematica abordata la inceputul carierei sale stiintifice, George G. Potra s-a dedicat depistarii si cercetarii documentelor aflate in tara si in strainatate, a creat Arhiva Titulescu la Fundatia care-i poarta numele. A publicat, singur sau in colaborare (in calitate de coordonator al colectiei diplomatice Nicolae Titulescu) zeci de volume continand documente, si analize privind activitatea marelui diplomat roman, relatiile cu alte mari personalitati ale vremii, intre care Nicolae Iorga si Constantin Brancusi. A facut parte din echipa care, dupa 50 de ani, a indeplinit dorinta testamentara a lui Nicolae Titulescu de a fi inmormantat la Brasov - „la picioarele lui Take Ionescu" - ca o expresie a atasamentului sau fata de marele inaintas, dar si ca o recunoastere a contributiei aduse la realizarea Marii Uniri din 1918.

George G. Potra a facut parte din consiliile stiintifice ale mai multor institutii academice, intre care „Institutul National pentru Studiul Totalitarismului", impunandu-se prin interventiile sale oportune si pe deplin argumentate. De-a lungul vietii sale, George G. Potra a avut parte de invidia si lipsa de recunostinta a unor semeni, cu care a colaborat. S-a comportat de fiecare data demn, fara ranchiuna si fara sa riposteze. I-a slujit ca model tatal sau, istoricul si omul de cultura George Potra (1907- 1990), asa cum singur marturisea: „Eu am avut toata viata grija asta, sa respect numele Potra, sa nu il fac de rusine. Mostenirea numelui e foarte grea pentru cineva venit de jos". In acelasi timp, George G. Potra s-a bucurat de stima si prietenia celor care au apreciat spiritul generos si exigenta fata de sine, i-au cunoscut opera si pasiunea cu care s-a dedicat marelui european Nicolae Titulescu. A primit „Premiul Academiei Oamenilor de stiinta din Romania", „Premiul Fundatiei Europene Titulescu", „Premiul Fundatiei «Magazin istoric»", precum si numeroase diplome, medalii si alte insemne ale recunoasterii valorii operei sale. In ultimii ani, George G. Potra s-a implicat plenar in activitatea Sectiei de stiinte Istorice si Arheologie a Academiei Oamenilor de stiinta din Romania, al carei membru a devenit in 2011. A participat la zeci de simpozioane, dezbateri si sesiuni stiintifice organizate de A.O.s.R., a coordonat mai multe numere din revista „Annals. Series on History and Archaeology" in care a publicat studii de o certa valoare stiintifica.
George G. Potra s-a stins din viata in plina putere intelectuala, cand avea inaintea sa lucrari de incheiat si planuri de realizat. Forta nemiloasa a destinului l-a rapit, iar noi am „ramas saraci de dansul" (ca sa-l parafrazam pe cronicarul care se referise la un mare voievod roman).
De acum inainte ne ramane datoria de a-i continua opera si de a-i pastra amintirea[1].
George Potra - un adevarat Roman, un adevarat Patriot
Comandor (r) Prof. univ. dr. Jipa Rotaru - Membru titular A.O.s.R.
Vlad Constantin - Biblioteca Maia

Ne-a parasit inca un titan al istoriografiei contemporane romanesti. A fost pentru noi un exemplu de slujire a muzei Clio si cautare pana in cele mai adanci cotloane ale arhivelor a adevarului istoric oricare ar fi el, un adevarat Roman, un adevarat Patriot. Geniul marelui nostru diplomat Nicolae Titulescu, dezvaluit sub intreaga sa plenitudine ne ramane gratie eforturilor sale.
tarana sa-i fie usoara si Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!.
George Potra a plecat la intalnirea cu Nicolae Titulescu
Ion Maldarescu - ART-EMIS

Isto¬ricul si Patriotul Roman George Potra (n. 9 februarie 1940, d. 17 decembrie 2015) a fost si va ramane in memoria poporului sau ca un perseverent truditor adevarului istoric. A slujit cu credinta si onestitate Neamul caruia ii va apartine si dupa trecerea la cele vesnice. In cele cinci decenii de activitate publicistica a colaborat la prestigioase reviste din tara si de peste hotare, iscalind peste 500 de studii si articole[2]. Rarissima si marea sa pasiune a fost Nicolae Titulescu. George G. Potra si-a legat numele si fapta de Fundatia Europeana Titulescu. Fondata in anul 1991, aceasta prestigioasa institutie are sarcina de a restitui constiintei noastre opera si idealul creator ale celui pe care l-a considerat „vioara intai a Societatii Natiunilor, diplomatul Europei, ministrul Europei. [...] Noile generatii au uitat, din pacate, marile figuri politice si culturale, ceea ce ne obliga sa le readucem in actualitate. si o facem cu bucurie, pentru ca observam receptivitate si interes. [...] Cred ca este mana destinului si datorez aceasta intalnire fericita unui om pe care ma simt dator sa il evoc. Este eminentul diplomat Mircea Malita, membru al Academiei, care m-a chemat la Ministerul de Externe, unde aveam sa ma ocup de ela¬borarea unui prim volum de documente diplomatice dedicat lui Nicolae Titulescu".

Profesorul George Potra a onorat cu participarea sa editiile a II-a (20-22 iunie 2014) si a III-a (12-14 iunie 2015) de Comunicari si Dezbateri stiintifice, organizate de ART-EMIS Academy (parteneri: A.C.M.R.R.-S.R.I., Sucursala Valcea si Primaria Prundeni, Valcea) sub auspiciile A.O.s.R. Ca o modesta recunoastere a impresionantei sale prestatii, la implinirea varstei de 75 de ani, ART-EMIS Academy i-a conferit, Placheta „Honoris Causa"[3]. Intr-o Romanie bulversata de framantari distructive, de flagelare si masluire a Istoriei Romanilor, intr-un spatiu spiritual in care este nevoia vitala de certitudini, George Potra, prea devreme plecat la intalnirea cu marele diplomat Nicolae Titulescu, va ramane un istoric de referinta.
------------------------------------------
[1] http://aos.ro/
[2] http://aos.ro/omagiu-istoricului-george-g-potra/
[3] http://jurnalul.ro/-george-g-potra-143972.html
[4] Sesiunii de Comunicari si Dezbateri stiintifice, Editia a II-a – 2014, STIINTA, ISTORIA, INTELLIGENCE, organizata de ART-EMIS, ACMRR-SRI Sucursala Valcea si Primaria Prundeni sub auspiciile Academiei Oamenilor de stiinta din Romania, in perioada 20-22 iunie 2014 https://www.youtube.com/watch?v=uTtKuYeGlWA min.58
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page