Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

„CRED DOAMNE! AJUTA NECREDINTEI MELE!” – CORDONUL OMBILICAL AL CONDITIEI UMANE

George PETROVAI

Traim vremuri de amarnice incercari pentru intreaga omenire, vremurile nelinistii, dizarmoniei launtrice, impermanentei, asimetriei, absurdului, violentei si intolerantei, in care incet dar sigur se alege graul de neghina, iar oile se separa de capre.

Sigur, asemenea cazne (lipsuri materiale, boli, ofense, ispite) sunt contraindicate pentru sanatatea si echilibrul celei mai fragile trestii din Univers, dar – generate de necumpatare si nechibzuinta – ele intaresc moral-spiritual pe cel drept, asa cum focul intareste otelul prin calire.

Ca starea asta ingrijoratoare pentru conditia umana nu este de-acuma, o stim prea bine cu totii, dar continuam sa ne complacem in ea, unii intr-un mod fatalisto-contemplativist („Ce putem sa facem?...”), adeptii dictonului „Traieste-ti clipa!” in chip sfidator la adresa divinitatii si dispretuitor la adresa naivilor nedescurcareti, cei mai multi dintre semeni ramanand complet nepasatori la tot ce-i dincolo de ei si de ograda egoismului lor monstruos.

Iar consecinta logica a acestei alarmante stari de lucruri nu putea sa fie decat relativul progres material al omenirii (ici imbuibati care se sinucid, dincolo milioane de oameni care mor de foame) si absolutul regres moral-spiritual pe arii tot mai intinse ale globului (din ce in ce mai multi indivizi se mandresc cu necredinta lor in maniera traditional-istorica, astfel ca tari precum Marea Britanie avanseaza cu pasi repezi spre decrestinare sau lepadare de crestinism), ceea ce inseamna ca in eterna disputa dintre spirit si materie, lumea zilelor noastre adora aparenta si inclina balanta straduintelor inspre vremelnic (aduna doar averi pe care le mananca moliile si le fura hotii).

Daca mai era nevoie de asa ceva, iata si dovada. In Problema ontologica, ganditorul P.P.Negulescu deplange starea omenirii din perioada interbelica in felul urmator: „Lumea noastra contemporana este astfel bantuita de o epidemie violenta de hedonism acut; de unde atmosfera inabusitoare de materialism cras, pe care o respiram din greu cu totii si in care se intuneca si se injosesc toate valorile ideale ale vietii”. Cateva randuri mai departe, el isi sustine afirmatia cu vorbele lui Charles Upson Clark, un american care taman atunci avusese o serie de conferinte in Romania: „In tara noastra predomina atat de mult materialismul, incat viata intelectuala se afla cu totul pe planul al doilea”.

Si cand te gandesti ca omenirea de-atunci era intrucatva favorizata de soarta, inca necunoscand ororile celui de-al doilea razboi mondial si pe cele ce-au urmat – bolsevismul si razboiul rece! E drept, n-a cunoscut nici „binefacerile” experimentului postbolsevic, cu atatia politruci spagari si atatia bacalaureati gata oricand sa-l confunde pe Vlaicu Voda cu...Aurel Vlaicu...

De-aceea zic ca strigatul evanghelistului Marcu („Cred, Doamne! Ajuta necredintei mele!”) reprezinta sansa respiritualizarii noastre prin calitatea sa de cordon ombilical al conditiei umane. Caci prima parte – „Cred, Doamne!” -  constituie bucuria atotumanului, care prin credinta cunoaste calea dreapta spre indumnezeire, iar cea de-a doua parte – „Ajuta necredintei mele!” - infatiseaza fireasca indoiala a omenescului, care, pentru a putea cunoaste limanul (mantuirea), implora ajutorul divin pe drumul anevoios si intesat cu necredinte al indreptarii.

George PETROVAI
Sighetu Marmatiei,                                                               
14 decembrie 2015


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page