Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCHITE UMORISTICE (56) – OAMENI SI ANIMALE

Dorel SCHOR
  
Cearta dintre Boris Glazpapier si dentistul Kleinergrois a inceput intr-o seara, la un pahar de bere, de la un fleac atat de putin important incat a doua zi aproape nimeni nu-si mai amintea exact amanuntul. Fapt este ca, putin infierbantati de cearta, uzati de caldura zilei si cu nervii rasuciti, cei doi au depasit motivul initial si si-au aruncat tot felul de epitete, au ridicat tonul si, la un moment dat, si-au complimentat nevestele si cateii...
- Javra dumitale latra la patru dimineata, a strigat Boris. Rusine!
- Poate a dumitale, a replicat dentistul. Nu a mea...
- Ha, ha, eu nici nu am caine! In calitate de presedinte al comitetului de bloc voi propune o taxa speciala pentru proprietarii de caini. Cine vrea potaie, sa plateasca!
   
Aici e momentul cand au intervenit si altii. In mai putin de jumatate de ora s-au format doua partide. Unul al posesorilor de patrupede, celalalt al adversarilor jurati. Proprietarii de animale s-au asezat sub platforma stiuta a Asociatiei pentru protectia animalelor, ceilalti au apelat la Organizatia pentru apararea drepturilor cetateanului. Evenimentul a fost comentat la bacanie, la macelaria lui Ioel Fiselovici, la tutungerie si la banca. S-au creat largi curente de opinie si atitudine.

„Partidul in favoarea oamenilor" a propus boicotarea magazinelor unde se comercializeaza preparate de genul Ham-ham sau Miau. Ziarul local acorda o atentie deosebita evenimentului, iar tirajul ii crescu fantastic dupa ce rubrica „opinia cititorului" gazdui pareri de ambele feluri. Pe zidurila caselor si pe panourile publicitare au aparut afise mobilizatoare si altele acuzatoare. S-au organizat conferinte de presa, mitinguri de solidaritate, demonstratii de protest... Tineretul, indiferent indeobste la asemenea probleme, a intrat in joc dupa ce fonduri mari, din surse anonime, au subventionat maiouri colorate cu sloganuri.

Cand au avut loc alegerile municipale, candidatii au aderat la o grupare sau alta. Un candidat a promis ca va impune botnita pentru caini si proprietari. Adversarul a cerut un impozit pentru ce ce nu au animale. Partidul de centru a lansat lozinca „Cine are sa-i traiasca, cine nu sa nu-i doreasca"...

Toate acestea s-au petrecut vara trecuta. Dar ecoul evenimentelor nu s-a pierdut. Si acum, stand prieteneste la o bere, Boris ii mai spune uneori lui Kleinergrois:
- Primarul asta, cum dracu-i zice, nu ar fi ajuns primar daca...
- Las-o balta! sugereaza de obicei dentistul. Iar incepi?

Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
17 decembrie 2015


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page