Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Lansarea volumului Anatomia unei diversiuni – 10 ani de la rapirea din Irak - autor Eduard Ovidiu Ohanesian
Joi, 17 decembrie 2015, de la ora 18.30, la libraria Open Art (str. Pitar Mos, nr. 12, sector 1, intrarea de pe str. Arthur Verona) va fi lansat volumul“Anatomia unei diversiuni – 10 ani de la rapirea din Irak”, autor Eduard Ovidiu Ohanesian, publicat si tiparit la Editura Miranda din Brasov, in 2015 prefatat de Andrei Novac.
Vor vorbi despre carte: Eduard Ovidiu Ohanesian, George Stanca, Marius Oprea, Silviu Alupei.  Evenimentul va fi moderat de Andrei Novac.


Nascut la 1 ianuarie 1968 in Bucuresti, jurnalistul de investigatii Ohanesian Eduard Ovidiu a publicat nenumarate articole si anchete in cateva ziare nationale printre care cotidianele Romania libera, Gardianul si Curentul sau in saptamanalul american de limba romana New York Magazin. A fost rapit in Irak in martie 2005, impreuna cu alti trei jurnalisti. In 2006, autorul volumului “Anatomia unei diversiuni” a prezentat opiniei publice primul Wikileaks, cunoscut in presa ca “Scandalul CD-ului cu informatii confidentiale din Afganistan”. Ulterior, Ohanesian a scris cinci volume de succes referitoare la operatiunile serviciilor secrete la edituri ca Junimea, Minerva si Miranda.

In ziua de 28 martie 2005 s-a petrecut un fapt fara precedent in istoria Romaniei. Trei ziaristi au fost rapiti si au disparut, undeva, in Irak. Aparent, operatiunea fusese savarsita in exclusivitate de membrii unei grupari teroriste locale. Socul emotional a fost urias. Saptamani in sir, opinia publica din Romania a avut inscrisa rapirea din Irak in topul preocuparilor majore. La Bucuresti dar si in alte capitale europene au fost organizate manifestatii de solidaritate cu jurnalistii, prin care se cerea punerea lor in libertate. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a reactionat, cel putin in aparenta, exemplar. El s-a angajat sa conduca in mod direct, nemijlocit, operatiunile de salvare. Riscand imens in cazul unui eventual esec. Dar ceva a scurtcircuitat terifianta istorie. Asezand episoadele, treptat, intr-o noua si neasteptata ordine. Semnele de intrebare, din ce in ce mai socante, au inceput sa se acumuleze inca din primele zile consecutive rapirii.

Sorin Rosca Stanescu - 2008

“Citind cartea lui Ovidiu Ohanesian, incepi sa intelegi ca nimic nu este intamplator si de ce libertatea este greu de trait intr-o tara ca Romania. Au trecut zece ani de la un eveniment pe care romanii, in marea lor majoritate, nu au avut timpul necesar sa il perceapa asa cum ar fi trebuit, poate, in fond, eliberarea celor trei jurnalisti a insemnat un triumf care ar fi trebuit sa multumeasca pe toata lumea. Ovidiu Ohanesian aduce in discutie motivele pentru care Romania nu se poate descotorosi de trecut. Lucrurile se schimba in aparenta, dar, in, fapt ele raman aceleasi. Ohanesian nu porneste abrupt, el introduce cititorul in contextul social si politic in care evenimentul urma sa se intample”.

 Andrei Novac – 25 februarie 2015

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page