Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCRIITORI CLUJENI LA FESTIVALUL INTERNATIONAL DE TEATRU SI LITERATURA „LIVIU REBREANU” EDITIA XI-A BISTRITA

Al Florin TENE

In perioada  26–29 noiembrie a avut loc la Bistrita Festivalul International de Teatru si Literatura „Liviu Rebreanu” editia a XI-a,  la care au participat scriitori din Israel, China, Franta si Romania.

In cadrul amplelor manifestari, coordonate de prof. dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal „George Cosbuc” si Elena M. Cimpan s-a vernisat la galeriile „Casa cu lei” expozitia „Literatura si caricatura” a pictorului Marian Avramescu din Prahova, iar seara la Sinagoga s-a jucat o adaptare dupa „Tiganiada” de Ioan Budai Deleanu de catre actorii Teatrului Muzical din Galati, avand in distributie actorii: Isabela Oancea, Luminita Vologa, Mihai Paun si Lucian Anton.

In a doua zi a manifestarilor au avut loc lansari de reviste si carti si aniversarea a 10 ani  de  activitate a Asociatiei „Conexiuni”. In acest context a fost lansata antologia „Un deceniu de conexiuni, realizata de Dorel Cosma si Elena M. Cimpan, in care sunt cuprinsi poeti din toata tara ce au activat in cadrul acestei asociatii, printre care si scriitorii clujeni Al Florin Tene si Cornel Udrea, inclusiv revistele „Destine Literare“, din Montreal-Canada, „Lumina Lina” din New York si „Nosa Nostra“, din Bistrita, prezentate cu multa acuratete de ziarista Muguras Maria Petrescu.

In cadrul acestor manifestari si-au lansat carti si reviste scriitorii: Dorel Cosma, Cioba Ioan, Maria Muguras Petrescu, Anca Sirghie, Mariana Pandaru, Elena M. Cimpan, Victoria Fatu-Nalatiu, Nicolae Feier, Yang Zhaoyu (China), Joel Conte(Franta), Afif Shlewet (Israel), Aurel Pop, Felician Pop, Cornel Udrea, Vasile Muste, Laszlo Robert, Adrana Weimer, Menut Maximinian, Alexandru Cristian Milos, Gheorghe Mizgan, Alexandru Vidican si Nicolae Vrasmas. Au foat prezentate revistele „Citadela”, „Confluente”, „Muzeul Satmarean“ si „Marmatia Literara”.

Seara la Sinagoga a avut loc concertul orchestrei de suflatori din Voiron-Franta, dupa care a urmat piesa de teatru „Amor in farmacie“, adaptare dupa Eugene Labiche, in iterpretarea artistilor de la Teatru National Bucuresti: Anca Turcasiu, Andrei Duban, Liliana Pana, Dragos Ionescu si Dan Tudor, in regia lui Dan Tudor.

In a treia zi au fost prezentate revistele: „Ardealul Literar” din Deva, director Mariana Pandaru-Bargau, „Eupholion“ din Sibiu, „Gens Latina“ din Alba Iulia, „Cenaclul de la Paltinis“, „Lumina slovei scrise” de la Sibiu, „Poarta de sub Feleac“ din Cluj (director  fondator al muzeului Gheorghe Capusan) si „Gand Romanesc” (director Virgil Serbu Cisteianu).

Tot la Sinagoga a fost prezentata piesa de teatru „Haimanaua“, dupa Victor Eftimiu, in interpretarea actorilor de la Teatru National Bucuresti: Dan Tudor, Tudorel Filimon, Alina Chivulescu, Dragos Ionescu, Adela Popescu si Andrei Duban.

In ultima zi a amplelor activitati de la „Casa cu Lei”,  subsemnatul, Al Florin Tene, presedintele Ligii Scriitorilor Romani, am vorbit despre activitatea celor 33 de filiale ale acestei organizati profesionale, dupa care s-a prezentat intreaga colectie a revistei „Agora Literara”, una din cele 18 reviste pe care le editeaza Liga Scriitorilor Romani  dupa care mi-am prezentat ultimele doua romane „Un ocean de desert” si „Razbunarea gemenelor“ din ciclul (de sapte romane) „Insula Viscolului”.

O surpriza placuta, in cadrul acestui context, a fost cand actorul Claudiu Pintican de la teatru Ararat din Baia Mare a sustinut un impresionant recital poetic cu versurile poetei Titina Nica Tene,  rasplatit cu vii aplauze, iar autoarea a vorbit, apoi, despre volumele sale. Si-au mai lansat carti: Ioan Radu Vacarescu, Silviu Guga Virgil, Serbu Cisteianu, Victor Stir, Andrei Moldovan Sorin Lucaci, Stefan Vescari.
 
In cadrul acestui moment un grup numeros de colidatori din Mures, in costume nationale, ne-a oferit o mare surpriza a sustinand  un concert de colinde. Scriitorii clujeni Titina Nica Tene, Al Florin Tene si Cornel Udrea au primit DIPLOMA DE EXCELENTA pentru oferta literara prezentata in cadrul Festivalului International de Teatru si Literatura „Liviu Rebreanu”.

In ultima seara (tot la Sinagoga), a avut loc premiera piesei de teatru „Viata ca o … parada”, de Cornel Udrea, in interpretarea actorilor: Claudiu Pintican si Dana Ilie Barbosu de la Teatrul ARARAT din Baia Mare, in regia lui Claudiu Pintican.

Intreaga manifestare s-a bucurat de o larga apreciere a publicului bistritean, prezent in numar mare la manifestarile desfasurate in cele patru zile, omagiu adus celui care s-a ridicat ca un arbore secular de pe  plaiurile judetului Bistrita-Nasaud, Liviu Rebreanu.

Al Florin TENE
Cluj-Napoca
2 decembrie 2015

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page