Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Retragerea strategica provizorie a lui Adrian Nastase

In conformitate cu strategia armatelor germane de pe frontul de Rasarit, prin care se mentiona retragerea pe pozitii dinainte stabilite, premierul Adrian Nastase aplica una asemanatoare, renuntand la functia de presedinte executiv al PSD si la diminuarea functiei de prim-ministru, prin crearea a doua posturi de viceprim-ministru.

Astfel, Octavian Cozmanca a fost numit presedinte executiv al PSD cu cateva luni in urma, pentru ca Adrian Nastase sa se ocupe cu integrarea Romaniei in NATO si in UE. Masura probabil ca nu a fost suficienta, intrucat, la ora actuala, seful Executivului propune si restructurarea Guvernului prin infiintarea a doua posturi de viceprim-ministru. Aceste schimbari au ca scop implicarea lui Adrian Nastase in campania electorala pentru preluarea functiei de presedinte al Romaniei, functie pe care si-o doreste, dar nu si-a declarat oficial candidatura. Prin miscarile respective, actualul premier cauta sa scape de corvoada guvernarii, fara insa a parasi oficial Palatul Victoria, pentru a se ocupa de pregatirea alegerilor prezidentiale. Solutia abordata nu este noua, intrucat a fost aplicata si de Conventia Democrata, cand Mugur Isarescu lasa guvernarea pe seama a trei vicepremieri: Mircea Ciumara,Valeriu Stoica si Petre Roman. Fostul ultim premier al guvernarii trecute a ramas in functie, dar in acelasi timp si-a efectuat si campania electorala, in alegerile din anul 2000.

Presa a semnalat faptul ca, in prezent, Adrian Nastase a ales varianta cu doi vicepremieri care, se presupune ca vor duce guvernarea la bun sfarsit, prin ministrul Economiei, Dan Ioan Popescu si ministrul delegat pentru relatia cu sindicatele, Marian Sarbu. Daca varianta lui Dan Ioan Popescu ridica unele semne de intrebare, intrucat acesta are si responsabilitatea de a se ocupa cu alegerile pentru Capitala, pentru Marian Sarbu, o astfel de iesire la rampa l-ar scoate din conul de umbra in care a intrat dupa inlocuirea sa din functia de ministru al Muncii. Opozitia insa crede cu totul altceva, dupa cum spune purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, amintind ca premierul a refuzat formula cu doi viceprim-ministri, lainvestirea Cabinetului sau, in anul 2000, pe motiv ca nu are nevoie. "Acum toate aceste schimbari se fac la cererea UE si din motive electorale. De aceea, nu cred ca va fi o restructurare reala", a spus deputatul PNL.

Scapand de sarcinile de partid precum si de responsabilitatile economice din Guvern, Adrian Nastase a pastrat raspunderile cu privire la integrarea in NATO, in Uniunea Europeana, precum si pe cea de Aparare a tarii.

Domnia sa a declarat ca va accepta sa candideze la alegerile prezidentiale, in cazul in care PSD va ajunge la concluzia ca aceasta e cea mai buna decizie a partidului pe care-l conduce. In acest sens, premierul a spus: "Eu stiu foarte bine ca multi dintre colegii mei considera ca ar trebui sa fiu candidatul partidului. Stiu acest lucru, il apreciez foarte mult si fara indoiala, daca aceasta va fi cea mai buna decizie de echipa, aceasta va fi si decizia mea". Merita, de asemenea, mentionat faptul ca liderul partidului de guvernamant este un idol pentru cei mai multi colegi ai sai, mai ales pentru unii din teritoriu, dupa cum a marturisit recent, presedintele PSD Gorj, Nicolae Mischie: "Este un om deosebit, deosebit de activ, un intelectual de marca al tarii si un diplomat de mare cariera". La inceputul unui efervescent an electoral, s-au anuntat deja destule candidaturi pentru fotoliul de la Cotroceni, dar ramane de vazut cine va castiga.

Anton Iancu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page