Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Numar de sinucidere politica în direct

Scena de un suprarealism pe cat de fascinant pe atat de terifiant…
Un Capodecina, sub lumina reflectoarelor, pe o scena, executa o tarantella verbala letala in fata unei sali incremenite sub luminile artificiale, neomenesti, lovite de valul de uluire si groaza produse de dansul funest al tanarului acrobat al mortii politice.
Il Capo di tutti capi, Don Corleone al stangii, inconjurat de marea de Saggaristi si Picciotti, sta asezat intr-unul dintre fotoliile din sala, intr-o atitudine voit burghez-proletara, picior peste picior, tinandu-si mainile in poala, intr-un discret semn de inchidere si defensiva, lehamesit, insa intens si imbibat de o ura feroce si rece care i se urca pe sira spinarii, impungand acut prin toti porii fetei sale incendiate in pometi, scaparatoare si sasaitoare ca a unei cobre iritata de dansul cretin al unui soarece de camp tembel.
Liviu Dragnea se foieste scurt in fotoliul plusat in timp ce ochii i se ingusteaza ca doua lame de katana, narile i se dilata avid pentru a adulmeca intreg mirosul sangelui si sudorii lui Mihai Sturzu, cocotat pe scena, erect si agitat ca un popandau surprins in farurile puterii,  care ii arunca in fata tot felul de mascari inepte despre morala politica, condamnari, aliante curvite, intrigi scarboase si o chemare continua la nesupunere.
Sturzu si-a dat drumul la gura si toarna in rafale pumni si suturi principiale la adresa sefului PSD: “Am cerut suspendarea lui Liviu Dragnea in conformitate cu Codul de conduita pe care acesta l-a propus si in concordanta cu ceea ce scrie pe site-ul ICCJ. Daca in statutul PSD nu mai poti fi membru daca esti condamnat pentru coruptie, i-am solicitat lui Liviu Dragnea, pe a carui inteligenta ma bazez, sa faca el primul pas, pentru ca el spune mereu sa punem interesul partidului mai presus decat cel personal".
Mihai Struzu da senzatia de om lovit de sindromul Tourette. Meteahna nefericita, demolatoare, cu radacini mentale in zona irationalului, a nebuniei, care te face sa spui fara control chestii naucitoare, violente, murdare, obscene, sinucigase moral si social.
Toate camerele de luat vederi focuseaza isteric, frenetic si fobic precum niste ochi de ciclop raniti de bolovanii pe care tanarul rebel continua sa ii arunce din gura spre capul Capilor, pe figura atinsa de rigor mortis a celui dintai dintre cei de pe urma facatori de putere ai politicii romanesti.
Parca s-a slobozit iadul in sala plina ochi de oameni ai stangii. Valuri incremenite de oameni stupefiati, unii dintre ei loviti in parte de un amuzament isteric, paradoxal si tamp, din ala ca atunci cand un mort frumos se ridica in cur din coparseu si cere apa, stau cu sufletul la gura in fata spectacolului halucinant pe care Sturzu il desfasoara cu o inconstienta candida la rampa.
Mintea mea cauta febril un raspuns la toata aceasta circoteca grotesca, de un absurd de balamuc.  
Oare a innebunit brusc Sturzu de la atatea “libertate, egalitate si fraternitate” instaurate de marele dragon in sanul Famigliei stangiste?
Tipul este nebun sau se dovedeste a fi un inconstient tembel, un alt sinucigas politic caruia i s-a urcat la cap prea multa si brusca  “democratie cu cod rosu” si care, dupa prima pirueta mortala facuta chiar in Congresul PSD pe aceleasi acorduri de mars triumfal cu acute de epitaf, acum, revine in forta, desavarsind mormantul in care topaie si se da peste cap de mama focului, chiar sub ochii mijiti a moarte ai Capo di tutti capi.
Te-ai astepta ca, dintr-un moment intr-altul, gangsterul rosu, intepenit in plusul fotoliului, sa isi duca mana aceea pe care a ridicat-o mai devreme mecanic spre radacina nasului intr-un zvacnet de nervi adusi la paroxism, la Coltul din tocul ascuns sub haina de un albastru tovarasesc si sa tinteasca placid, rece si eficient direct in funtea vietatii apucata de strechea libertatii cuvantului.
Da, in sanul stangii politice exista libertate. Atata libertate pe cat exista si in lagar sau puscarie in ora destinata plimbarii in cerc in tarcul bine tapetat cu sarma ghimpata, mitraliere si gardieni.
Iar jocul absurd si incredibil pe care Sturzu il face acum in fata intregului popor neocomunist si a inconfudabilului Padrino, care a spulberat intr-o singura rafala tot esafodajul de capatani si busturi ale ilustrilor sai inaintasi, nu poate fi etichetat decat in doua feluri: prostie sau nebunie.
Stai si te intrebi, legitim si infiorat, daca nu cumva Mihai Sturzu este inconstient sau doar o alta victima prostita si convinsa de maretia valorii si misiunii ei in marea cruciada a “Codurilor etice partinice” pe care Il Padrino de stanga le-a plamadit in vatra subterana a manevrelor si jocurilor politice.
Pentru ca si daca ar fi vorba de un “blat final” intre ex-seful TSD si proaspatul tatuc al megalitului criptocomunist si al “codurilor de etica” cu nota machiavellica completa, toata aceasta uriasa circoteca sugereaza un final tragic, o moarte anuntata, o pilda data celor care, daca se incumeta la fel, la fel vor sfarsi.
Epilog. Liviu Dragnea, cu un aer detasat si placid, asa cum ne-a obisnuit deja, iese si spune ca tanarul aviator politic s-a hotarat ca, intre timp, sa treaca la parasutisti. La trupa de kamikaze ai PSD.
Apoi, se asaza la poza pentru presa, inconjurat de tinerele sperante ale stangii, zambind ca Marlon Brando pentru afisul de la decernarea Oscarurilor pentru “Nasul”, in timp ce tanarul stangist de mai la stanga lui ii strange mana cu o caldura de fiu indragostit de tatal etern al celor mai cuminti si silitori fii ai politicii.
Sa va fie zborul si caderea usoare, domnule Sturzu….

Marina Ene

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page