Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Pacatul Barfei

Rev. Dr. Crinisor Stefan, Biserica "Emanuel", Anaheim, CA

Sa nu umbli cu barfeli in poporul tau. Sa nu te ridici impotriva vietii aproapelui tau. Eu Sunt Domnul. (Levitic 19:16)

(Continuare din editia precedenta)

3) Ravagiile Barfei – De ce e considerata barfa pacat?

In randurile de mai jos am extras cateva din ravagiile pe care barfa le provoaca.

a) Distruge reputatia - Mai mult face un nume bun decat untdelemnul mirositor, si ziua mortii decat ziua nasterii. (Ecclesiastes 7:1).

Un nume bun este esential pentru un lucrator al Domnului. Satana stie asa de bine acest lucru si de aceea incearca pe orice cale sa discrediteze pe cei ce slujesc. Sa nu ne miram deci ca pastorii si preotii sunt de cele mai multe ori tinta barfelor. Biblia ne atentioneaza insa in 1 Tim. 5 :19 „Impotriva unui presbiter sa nu primesti invinuire decat din gura a doi sau trei martori."

De ce oare? Pentru ca acesti oameni predica Cuvantul lui Dumnezeu. Daca tu auzi o barfa despre el si fara sa verifici ii dai crezare si o publici mai departe, un altul care aude aceste lucruri nu va mai asculta Evanghelia predicata de acel pastor sau preot si astfel oameni care ar trebui sa auda cuvantul mantuirii nu vor mai vrea sa asculte Evanghelia predicata de acest om al lui Dumnezeu doar pentru ca reputatia acestuia a fost improscata cu noroiul minciunii.

b) Protejeaza Mai mult Sursa decat Victima – de cele mai multe ori cel ce iti spune ceva va folosi expresia „stiu din sursa sigura, dar nu pot sa-ti spun, mi-a zis sa nu spun la nimeni" sau „cineva mi-a spus...". Dragul meu, cel ce ti-a spus vrea sa ramana anonim deoarece stie ca ceea ce face nu e bine.

Un pastor a primit la amvon un bilet pe care scria doar un singur cuvant: „Prostule!" S-a ridicat, a citit biletul trimis si a spus: in cei 20 de ani de pastoratie am primit multe scrisori la care oamenii au uitat sa se semneze, dar aceasta e singura in care omul s-a semnat si a uitat sa scrie scrisoarea.

c) Nu tine seama de contextul celor spuse – de cele mai multe ori oamenii scot din context unele cuvinte ale noastre si le folosesc impotriva noastra: „ai auzit ce-a predicat pastorul?" Vin la biserica si in loc sa fie atenti la predica se ocupa cu altceva, sau le e gandul la altceva... cand li se pare ceva interesant tresar, dar nu mai pot intelege totul pentru ca lipseste contextul. Un caz similar gasim in Evanghelie. Atunci cand evreii l-au judecat pe Isus martorii au folosit cuvinte scoase din context.

„Dar n-au gasit nici una, cu toate ca s-au infatisat multi martori mincinosi. La urma au venit doi, si au spus: Acesta a zis: „Eu pot sa stric Templul lui Dumnezeu si sa-l zidesc iarasi in trei zile." (Matei 26:60)

d) Este de fapt o judecata nedreapta – barfa ne arata doar un punct de vedere, nu si pe cel despre care e barfa. Trecand peste faptul ca Biblia ne invata sa nu judecam pe nimeni, trebuie sa ne gandim ca la orice tribunal cand se judeca cineva ambele parti sunt audiate.

e) Duce la dezbinari in poporul Domnului- Galateni 5:15 „Dar daca va muscati si va mancati unii pe altii, luati seama sa nu fiti nimiciti unii de altii."

Problema cea mare e ca vorbim noi despre altii, in loc sa vorbim altora despre Dumnezeu. Dezbinarea este deosebit de periculoasa pentru popor. Ea impiedica progresul spiritual al bisericii.

Biserica lui Isus se afla in fata unor provocari fara precedent in istoria ei. Lupta impotriva pacatului e din ce in ce mai grea. Ce vom face? Vom face jocul Satanei si vom incepe si ne barfim unii pe altii, comparandu-ne si condamnandu-ne. Nicidecum.... Dumnezeu ne cere sa veghem la ceea ce vorbim.

4) Solutia pentru Barfa – Cum sa ne protejam impotriva barfei?

a) fereste-te de compania barfitorilor – sau nu accepta barfa lor – nu lasa pe nimeni sa confunde urechile tale cu cosul de gunoi in care sa-si arunce gunoaiele.

Cine vorbeste mult nu se poate sa nu pacatuiasca, dar cel ce-si tine buzele, este un om chibzuit. Proverbe 10:19

"Mintile ascutite discuta idei, cele mediocre discuta despre evenimente, cele subtiri despre altii". (Amiralul Hyman Rickover)

b) ai grija ce transmiti mai departe – Cand ti se spune ceva, ai cel putin trei optiuni:

I) Sa opresti acolo ceea ce ai auzit – sa nu cazi in cursa Diavolului. Daca cineva ti-a incredintat un secret inseamna ca a avut incredere in tine. Daca vei divulga acel secret pentru a-l discredita, atunci primul care se discrediteza esti tu.

"Daca gasesti un om care a invatat sa se abtina de la barfa si de a dezvalui secretele incredintate, sau de a vorbi cand nu trebuie, atunci sa sti ca omul acela a ajuns departe pe drumul maturitatii." (Chuck Swindoll) II) Sa filtrezi ceea ce vei transmite mai departe – de multe ori esti prins la mijloc intre doua persoane despre care sti ca nu au o parere buna una despre alta. Cel mai indicat este sa ai grija ce transmiti, contribuind la impacarea lor si nidecum la instrainarea lor.

III) Sa facilitezi raspandirea barfei si sa devii un barfitor.

Inainte de a impartasi ceva altei persoane gandeste-te:

* Este adevarat?

* Este necesar sa spun acest lucru?

* Nu cumva ceea ce spun e confidential si va putea rani pe cineva?

* Am permisiunea sa transmit mai departe?

* Va contribui la zidirea bisericii daca se va auzi?

* Ceea ce spun va contribui la rezolvarea problemei, sau la amplificarea ei?

* Care e scopul pentru care spun?

c) Inlocuieste critica cu aprecierea – daca nu poti spune nimic bun despre o persoana, mai bine taci.

Nici un cuvant stricat sa nu va iasa din gura; ci unul bun, pentru zidire, dupa cum e nevoie, ca sa dea har celor ce-l aud. ... Orice amaraciune, orice iutime, orice manie, orice strigare, orice clevetire si orice fel de rautate sa piara din mijlocul vostru.

Dimpotriva, fiti buni unii cu altii, milosi, si iertati-va unul pe altul, cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi in Hristos. (Efeseni 4:29)

Limba ne mananca de multe ori sa spunem, mintea e curioasa sa cunoasca. Dar sanatatea spirituala a unei biserici depinde de vointa noastra de a ne supune standardului divin de vorbire. Sa promovam dar pacea in locul certurilor, sa zidim in loc de a darama. Ferice de cei impaciutori!

 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page