Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Tara care-si devoreaza fiii

Ce se intampla in Romania contemporana este peste orice inchipuire! Am aflat recent de pe internet ca naistul Gheorghe Zamfir a fost demis din postul de profesor asociat la Conservatorul din Bucuresti, dupa ce el a fost cel care a infiintat catedra respectiva si a pus temelia instruirii in arta interpretarii la acest instrument. Studentii din clasa lui au decis sa se inroleze in studierea stravechiului instrument muzical, convinsi ca au un maestru desavarsit. Cum s-a spus si in alte reactii la actul arbitrar al conducerii Conservatorului, Zamfir a devenit prin talentul si arta lui, o comoara nationala, care a dus faima Romaniei si romanilor peste hotare, inscriindu-si numele pe lista celor mai de seama oameni de arta. El a facut din nai, acest simplu dar atat de vechi instrument muzical, mijlocul de a exprima sentimentele cele mai puternice ale romanilor: jalea, durerea, bucuria, dragostea, dorul de casa, frumusetea plaiurilor natale etc. Numele lui s-a inscris in panteounul valorilor universale prin tot ce a realizat pe plan interpretativ si de compozitie.

Trepadusi administrativi, cocotati in functii pe cu totul alte criterii decat meritele profesionale si parveniti academici, cu toate titlurile lor pompoase de care fac parada, nu fac doi bani pentru posteritate. Ce pacat ca universitatile romanesti au ajuns sa fie populate de mediocritati, care si-au dobandit statutul prin mijloace straine de valoarea profesionala! Conducerea conservatorului in care a activat pana acum Gheorghe Zamfir ar trebui sa-i sarute talpile si sa fie fericita ca un asemenea talent face parte din corpul didactic al acelei institutii de invatamant superior. Dar ce poti sa astepti de la niste nulitati care pun mai mare pret intrigii de culise, pe formalitati birocratice decat pe valori? Ce se intampla cu maestrul Zamfir este o rusine nationala!

As intreba cititorii din tara, care stiu mai mult despre realizarile artistice autohtone, daca stiu vreo opera, o simfonie sau macar un cantecel de muzica usoara recunoscute pe scara internationala compuse de rectorul Conservatorului din Bucuresti. A compus el coloana sonora a vreunui film de rasunet mondial? Dar probabil ca are un doctorat si relatii personale de conjunctura pe baza carora a ajuns sa fie rector.

Este trist ca multe din doctoratele conferite in Romania de azi sunt dobandite nu pe merite si realizari valoroase, ci pe baza de bani si sarsanale duse conducatorilor de doctorat actuali. Cunosc persoane care au acest titlu fara sa fi scris nici macar un rand in teza lor de doctorat. Asistenti stagiari sau chiar studenti in ani terminali, au acceptat ca pentru o suma de bani sa compileze date pentru o teza de doctorat, in timp ce candidatul nu a contribuit cu nimic la teza respectiva. Lui Gheorghe Zamfir ar fi trebuit sa i se confere acest titlu chiar si numai pe baza realizarilor sale pe plan interpretativ si compozitional. Dar el s-a incadrat in normele cerute, a urmat procedurile in vigoare si a obtinut titlul respectiv pe baza efortului personal. A-l ostraciza dandu-l afara din catedra pe care el a infiintat-o, numai pentru a face loc caldut unei favorite, mi se pare o enormitate care se pare ca numai in Romania prezentului este posibila.

Chiar daca Zamfir este, poate, o fire mai dificila (cine in lumea asta este perfect?) o conducere inteleapta ar fi trebuit sa-i treaca cu vederea scaderile. Probabil singura catedra de nai a unui conservator este la Bucuresti. Pacat ca conducerea acestei institutii este mai doritoare sa lase o asemenea catedra pe seama unei asistente care nici macar nu stie sa cante la nai, in loc sa fie bucuroasa ca are in schema un maestru de talia lui Zamfir. Talentul sau, capacitatea sa de a ridica naiul pe culmi neatinse pana acum ar trebui sa constituie ponderea hotaratoare in balanta evaluarii meritelor sale si nu masinatiile subterane ale unor anonimi in ale muzicii. Inca odata, eu consider ca demersul demiterii maestrului Zamfir este o rusine pentru invatamantul superior romanesc!

Dr. Emil G. Onet, Phoenix Arizona

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page