Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

O organizatie americana doneaza carti elevilor români

ST. LOUIS, MISSOURI USA 6 octomber 2005 - "A Thousand Books" http:iiwww.athousandbooks.usi ("O Mie de Carti"), o organizatie americana din St. Louis, Missouri, a gasit un mod original de a sarbatori Luna Nationala a Cartii, care se desfasoara in SUA in luna octombrie, expediind inca un transport de carte de limba engleza catre scoli romanesti.

Noul transport ridica la peste doua tone cantitatea de carti pe care "A Thousand Books" http:iiwww.athousandbooks.usi a trimis-o, luna de luna, in cei mai putin de doi ani de la infiintare, catre numeroase scoli si biblioteci din Sibiu, Bacau, Onesti, Sighisoara, Mangalia, Galati, Radauti, Targoviste, Piatra Neamt, Botosani, Iasi, Alba Iulia, Sf. Gheorghe etc.

Miile de carti sunt destinate in principal elevilor din ciclurile gimnazial si liceal. Ele vin sa completeze manualele scolare si sunt adesea singurele alte carti in limba engleza accesibile elevilor. "Copiii sunt foarte interesati sa-si perfectioneze cunostintele de limba engleza si ne solicita mereu carti in aceasta limba", spune Magdalena Iacob, o bibliotecara din Sibiu. "Atat ei, parintii lor, cat si profesorii de engleza ar fi fericiti sa poata imprumuta astfel de carti; din pacate, nici macar bibliotecile mari nu-si permit sa cumpere prea multe carti".

Volumele trimise in Romania sunt atent selectionate din punct de vedere al continutului, cat mai educativ si adecvat varstei cititorilor - carti de povesti, literatura clasica, carti de istorie, despre natura, carti de popularizare a stiintei, dictionare etc. "Fara sa acuz pe nimeni, cred totusi ca e de preferat ca elevii sa invete sau sa-si imbunatateasca notiunile de limba engleza din alte surse decat filmele de actiune si muzica pop", spune John Korst, presedintele "A Thousand Books" http:iiwww.athousandbooks.usi. "Vedetele rap nu sunt chiar cei mai buni profesori de limba engleza".

Un sondaj recent demonstreaza stiintific ceea ce oricum era evident la nivel empiric - faptul ca limba engleza devine tot mai mult lingua franca in toate domeniile, de la afaceri la cultura, educatie si turism. Engleza devine astfel implicit si o conditie importanta pentru succesul tinerilor in viitoarele lor cariere, indiferent de domeniu si mai ales in perspectiva integrarii europene a Romaniei. Engleza este deja cea mai vorbita limba straina in Europa, cu un grad de utilizare de 34% - fata de 12% pentru a doua clasata, limba germana.

Organizatie non-profit, privata, "A Thousand Books" http:iiwww.athousandbooks.usi s-a nascut la inceputul anului 2004 din initiativa presedintelui ei si a altor cativa entuziasti din St. Louis. Initial gandita doar ca sprijin pentru voluntarii americani din "Corpul Pacii", multi dintre care predau limba engleza in scoli romanesti, activitatea "A Thousand Books" http:iiwww.athousandbooks.usi s-a extins rapid la colectarea de mari cantitati de carti, gasirea sponsorizarilor necesare pentru transportul acestora in Romania si distributia lor in scoli si biblioteci publice. In clipa de fata alte doua tone de carti sunt colectate si ambalate, asteptand doar gasirea resurselor financiare pentru expedierea lor in Romania.

Detalii suplimentare despre activitatea "A Thousand Books" pe site-ul organizatiei, www.athousandbooks.us, sau la sediul din 3167A S. Grand Ave., St. Louis, MO, 63118, e-mail donatebooks"AThousandBooks.us, 001-314-255-9035.

* * *

O lista partiala a beneficiarilor acestor donatii include:

· Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" - Onesti

· Colegiul National "Grigore Moisil" - Onesti

· Scoala nr. 5 "Ghita Moicanu" - Onesti

· Gradinita Tricotex - Satu Mare

· Biblioteca Judeteana Covasna - Sf. Gheorghe

· Centrul Comunitar Pentru Tineret - Bistrita

· Biblioteca "Astra" - Sibiu

· Scoala nr. 5 "Regina Maria" - Sibiu

· Colegiul National "Nicu Gane" - Falticeni

· Universitatea "Transilvania" University - Brasov

· Scoala "Sfantul Andrei" - Mangalia

· Scoala nr. 3 - Radauti

· Scoala "Liviu Rebreanu" - Alba Iulia

· Scoala Ighiu, judetul Alba

· Scoala nr. 22 "B.P Hasdeu" - Iasi

· Grupul Scolar Radu Negru - Galati

· Colegiul National "Ienachita Vacarescu" - Targoviste.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page