Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Bucurestenii bagati la apa de Apa Nova

Puhoaiele care s-au napustit din nou peste Romania, la sfarsitul saptamanii trecute, mai ales in sudul tarii unde au spulberat localitatile Tuzla si Costinesti pe litoral, au lovit cu furie nestavilita si Capitala. Duminica, 2 octombrie 2005, Bucurestiul arata ca o balta imensa, marile bulevarde ca niste rauri dezlantuite, casele saracilor si vilele bogatilor erau inundate deopotriva, iar oamenii disperati si neputinciosi apareau in cele mai bizare si triste situatii, ca in tablouri apocaliptice.

Dezastrul s-a produs dupa doua zile de ploi torentiale, transformand metropola intr-un peisaj lacustru in care apa depasea o jumatate de metru, masinile parcate pluteau, altele de mare tonaj "inotau" prin suvoaie, iar traficul rutier se oprise prin marile intersectii. Singura scapare din nenorocire a bucurestenilor a fost ca nu s-au inregistrat morti sau raniti, pentru ca ploaia cea mare a venit la sfarsit de saptamana cand oamenii nu merg la serviciu si nici copiii nu se duc la scoala. Peste 1500 de strazi din Bucuresti s-au acoperit de ape, multe trasee ale RATB au fost blocate sau deviate. Cele mai afectate zone au fost cartierele Colentina, Baneasa, Pajura, Pipera, Cotroceni, Giulesti, Ferentari, Bulevardul Marasesti, 1 Decembrie, Fundeni, Valea Cascadelor, Dna Ghica, Soseau Stefan cel Mare, Calea Dorobanti, Bulevardul Titulescu, inundatiile ajungand chiar pana in Piata Victoriei, la Guvern. Edilii municipali, care au sosit atunci, in punctele cele mai involburate, exceptie facand primii dintre ei, respectiv primarul general Adriean Videanu si prefectul Mioara Mantale, au spus ca inundatiile din Bucuresti sunt provocate, in principal, de starea necorespunzatoare a canalizarii orasului. Aceasta este veche si proiectata sa preia apele in sistem de presiune, dar la ploi cu debite mari nu mai face fata. Specialistii in meteorologie afirma cu ingrijorare ca "avand in vedere poluarea din Capitala, astfel de ploi, care au avut 70 de litri pe metrul patrat, nu pot fi prognozate".

Mass-media si cetatenii aduc acuzatii Societatii franceze Apa Nova Bucuresti gasind-o responsabila de producerea urgiei, intrucat nu-si respecta obligatiile din contractul de concesionare a serviciilor de apa si canalizare, intocmit cu Primaria Capitalei. Adriean Videanu, primarul general, afirma ca a reusit sa ceara societatii franceze desecretizarea contractului, care, la cinci ani de la semnare, va fi supus dezbaterii publice. Faptul se considera insa inutil, intrucat rezilierea contractului cu Apa Nova ar costa autoritatile sute de milioane de euro. Pana in prezent, Apa Nova a facut mai putin de 10% din modernizarile retelei de canalizare, adica a facut in cinci ani de la semnarea contractului, cat trebuia sa faca intr-un singur an.In mod concret, Apa Nova a refacut aproximativ 20 de kilometri de canalizare, din cei 200 de kilometri prevazuti in contract. Drept urmare, primarul Neculai Ontanu i-a indemnat pe cetatenii Sectorului 2, ale caror locuinte sau masini au fost distruse de inundatii, sa ceara daune in instanta Societatii Apa Nova si se ofera sa le acorde pagubitilor, in mod gratuit, asistenta juridica prin angajatii primariei competenti in acest domeniu. Primarul Sectorului 2 a facut apel catre locuitorii din Cartierul Colentina care au suferit daune in urma inundatiilor de duminica, 2 octombrie, sa solicite recuperarea prejudiciului de la Apa Nova Bucuresti, considerand ca au sanse mari de reusita, intrucat, desi a fost avertizata, societatea respectiva nu a intervenit in timp util cu utilaje si numar corespunzator de angajati, pentru evitarea dezastrului.

Totodata, prefectul Mioara Mantale a declarat ca va cere instantei "sa constate pagubele produse bucurestenilor de lipsa unui plan si a implicarii societatii Apa Nova in evacuarea apei". De asemenea, primarii de sectoare au solicitat inca de la primul val de inundatii "corectarea" contractului de concesiune sau rezilierea lui cu Apa Nova. In plus, primarii au cerut ca acest contract sa fie facut public, pentru ca Apa Nova incaseaza bani de la populatie. Iar pentru ca problema aceasta sa fie rezolvata, primarul general a anuntat ca bucurestenii vor fi cofinantatorii societatii Apa Nova si in investitiile din viitor, desi beneficiari nu se stie daca vor fi candva. Pana acum, Apa Nova i-a bagat la apa pe bucuresteni la fiecare ploaie mai puternica.

Clipa

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page