Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Criza Europei

1) Proiectul unitatii europene a realizat un spatiu economic cu Axa Paris-Bonn - Berlin. Refacerea Imperiul Roman de Apus iUE, a obligat Imperiul Roman de Rasarit /URSS, sa renunte la marxism-leninism si sa coopereze cu vestul. Dar fara refacerea unitatii crestine a occidentalilor cu ortodocsii, Europa e fragila.

2) Protestantii in nord au o piata neagra de 10%, romano-catolicii in sud de 25% si ortodocsii in est de 50%. Daca luam ca baza productivitatea muncii, atunci salariile din Portugalia, Italia, Irland, Grecia, Spania, PIIGS (?porcii?) sunt cu 25% mai mari decat in Germania. Fara euro PIIGS ar scadea acum cu 25% valutele si ar reface o egalitate de competivitate in UE. Cu euro insa trebuie sa scada salariile, sa reduca bugetul, ori sa le plateasca UE si FMI datoria pe care nu o mai pot sustine, ori ca falimentari sa revina la drahme, peso, lire.

3) Statele au autonomie in politica bugetara, asa ca nu pot apela la altii din UE. Asta prevedea tratatul, ajuns maculatura. In acelasi timp UE e solidara. Grecia a fortat solidaritatea si Parisul vrea sa coordoneze politica celor 16 tari euro, sa creeze astfel un fel de guvern al Club Med in sud. Dar Berlinul are interese si in celelalte 11 tari UE inca fara euro, in Clubul Ger(man) din nord si est.

4) Preluarea datoriei Greciei de 300 miliarde de euro de catre UE, crearea unui fond de interventie a UE de 750 miliarde si cumpararea de catre BCE / Banca Centala Europeana a hartiilor de valoare (indoielnica) PIIGS a lichidat vechiul euro si a creat altul, in bataia vantului din sud. Presedintele Germaniei Horst Köhler si-a dat demisia pentru ca nu a vrut sa gireze incalcarea tratatelor, la care a contribuit direct si personal, si acum tot el sa semneze incalcarea lor.

5) Dupa jumatate de secol de ocupatie, la reunificare Germaniei, Franta a impus dizolvarea marcii in euro, Rusia mutarea capitalei din granitele Imperiului Roman, din zona catolica in cea a slavilor germanizati, de la Bonn la Berlin, anglo-saxonii integrarea armatei in NATO, polonezii recunoasterea granitelor invingatorilor razboiului si evreii refacerea comunitatilor antebelice. Vae victis.

6) Criza euro e administrata de francezi (presedintele Nicolas Sarkozy, directorul FMI Dominique Strauss-Kahn, presedintele BCE Jean-Claude Trichet) si in minoritate, Angela Merkel, cancelar al Germaniei. In afara de asta germanii percep solidaritatea ca responsabilitate, iar francezii ca euro-transfer la faliti.

7) In ciuda tuturor, Europa depinde de Axa franco-germana, englezii nu mai joaca nici un rol. De aceea la Paris si Berlin se cauta surmontarea diferentelor, pentru ca in caz contrar anglo-saxonii, carora UE / euro le este un concurent serios si o stavila impotriva speculatiilor, va ingenunchea din nou Europa ca dupa razboaiele mondiale. Ca urmare Sarkozy a codificat in constitutia Frantei obligativitatea unui buget echilibrat, Merkel a interzis speculatiile. Ce decid celelalte tari? Fara unitate, Europa / UE / euro se dezmembreaza in trei zone.

Diversitatea e punctul slab, dar si cel tare al Europei / UE. Tot asa cum Roma nu s-a construit intr-o zi, tot asa Europa / UE / euro, care trec acum prin cea mai mare criza de la Tratatul de la Roma din 1957, sunt intr-un proces de reconstructie a unitatii in diversitate a Occidentului romano-catolic / protestant cu Orientul ortodox. Fara o unitate crestina revine lipsa de incredere, razboiul rece. Constienti de necesitatea depasirii crizei Basescu si Daniel l-au invitat pe Papa Benedict XVI in Romania.

Prof. Dr. Viorel Roman, Consilier Academic la Universitatea din Bremen, Germania

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page