Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Pusca si cureaua lata, cum ne-ai mai prostit odata...

In 26 decembrie 2008, premierul Romaniei facea o declaratie care parea, in aburii carnatilor si sarmalelor de langa bradul de Craciun, aproape serioasa si responsabila.

In timp insa, s-a dovedit ca declaratia lui Emil Boc a fost nu doar complet neserioasa si lipsita de continut, ci si fara orice acoperire in realitate, daca nu chiar "nesimtita"!

Dupa un an si jumatate de guvernare Boc, "presa rautacioasa", in viziunea tuturor guvernantilor - in viziunea celor actuali si "mogulizata, oligarhizata, ticaloasa, mincinoasa si cumparata" - , scoate la lumina la doua - trei zile situatii aproape incredibile pentru un cetatean care a luat in serios declaratiile de atunci. In mod normal, orice om rational din Romania se poate intreba cum Dumnezeu mai exista atatea salarii si venituri uriase in sistemul public atat timp cat reprezentantii Guvernului, in frunte cu insusi premierul in functie, au anuntat triumfal cu peste un an si jumatate in urma...

"Pusca si cureaua lata, ce sporuri, prime si stimulente aveati odata". Premierul parea serios si hotarat atunci (trebuie sa admit ca am fost unul dintre prostii care aproape am crezut si chiar am felicitat cu sinceritate gestul!!!), venitul maxim va fi de 4.600 de lei in sistemul public, tuna fostul primar demisionar al Clujului! Astazi, insa, dupa dezvaluirile presei privind zecile de situatii in care cerinta premierului a fost luata pur si simplu in deradere, acelasi Emil Boc pare doar un papagal pe care nici macar propriii subordonati nu l-au luat in seama. Cum se simte Emil Boc oare cand televiziunile si ziarele nationale sau locale ii aduc la cunostinta ceea ce propriul sau aparat de informare nu-i ofera decat trunchiat sau complet ireal?

In urma cu cateva luni bune, imediat dupa ce Traian Basescu a ajuns pentru a doua oara presedinte al Romaniei, am atras atentia, impreuna cu alti colegi de la ZIUA de CLUJ, unor lideri locali ai PDL, prezenti in redactie, despre anomaliile cu privire la pastrarea in continuare a unor venituri de 2, 3 sau chiar 4-5 ori mai mari in multe cazuri in sectorul public!!! De asemenea, mi-am exprimat nedumerirea in mod personal unor consilieri ai premierului cu privire la aceste situatii hilare. Toti cei care auzeau aceste informatii ne asigurau ca nu este vorba decat de o mistificare a presei mogulizate si ca in realitate situatia este sub control (!!!) si complet transparenta (!!!), toate institutiile publice, inclusiv ministerele si fostele regii autonome, acum societati cu capital de stat, impunand inca din primavara lui 2009 pragul de 4.600 leiiluna!

Cand colo, ce sa vezi!? Zeci, sute, poate chiar mii de salariati de la stat se bucura in continuare de venituri lunare constituite din sporuri, stimulente si prime speciale care adaugandu-se la salariul de baza asigura un venit de multinationala unor sefuti, sefuleti, sefute si fufe din sistemul public! Spre exemplificare, nu trebuie decat sa luam organigrama si fisele de salarizare ale personalului din Ministerul Agriculturii, Ministerul Economiei, Ministerul invatamantului, de la diverse societati cu capital de stat aflate in subordinea diverselor ministere sau de la agentii guvernamentale ale caror angajati taie frunze la caini! Ati fost vreodata intr-o companie de stat? Daca nu, va asigur ca este complet diferit ca prezenta pe coridoare, fumoare si alte locuri de relaxare decat la orice companie cu capital privat, multinationala sau simpla firma de apartament!

Spre exemplu, angajatii tuturor CET-urilor din tara au un spor salarial platit inclusiv in aprilie 2010 de "25% pentru consemn la domiciliu" si un "spor de 50% pentru exercitarea unor atributii aferente altor functii", asa cum cei peste 500 de angajati din "centrala" Ministerului Agriculturii din Bucuresti au un "spor cuprins intre 18 si 30% pentru lucru in conditii vatamatoare!". Graitoare pentru realitatea din teren mi s-a parut si indemnizatia pe care urma sa o incaseze, in cazul in care presa nu s-ar fi sesizat la timp, insusi consilierul pe probleme economice al premierului, distinsul Ionut Popescu, in calitate de presedinte al Fondului Proprietatea, 37.000 leiiluna!

Ca sa nu mai vorbim de venitul lunar cu 4 zerouri incasat de catre domnisoara Vass, acum doamna Paul-Vass, alt consilier de nadejde al premierului clujean care incerca zilele trecute sa explice mamicilor disperate ca trebuie sa accepte inclusiv diminuarea alocatiei de crestere a copilului!

Exemplele aduse la lumina de catre Realitatea TV, Antena 3, Jurnalul National, Cotidianul, Gandul, Hotnews, Evenimentul zilei sau diverse ziare locale sunt graitoare pentru modul in care subordonatii domnului "pinguin" Boc au inteles sa respecte cele spuse si legiferate prin ordonanta de urgenta de catre cel care pare tot mai mult doar ... "un fel de premier al Romaniei"!

Rares BOGDAN

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page