Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Întâlnirea ministrului de externe al României Teodor Baconschi, cu liderii comunitatii româno-americane din Washington D.C.

By Simona Botezan

Washington D.C.

In perioada 1-2 iunie domnul Teodor Baconschi, ministrul roman de externe, efectueaza o vizita de lucru la Washington DC. In cadrul acesteia, ieri dupa masa, incepand cu orele 18,30, ministrul s-a intalnit cu reprezentantii comunitatii romano-americane din Washington DC. Intalnirea a avut loc la Ambasada Romanei, care a oferit o receptie in cinstea domnului Baconschi.

Intr-un cadru protocolar foarte placut, ministrul de externe al Romaniei a fost salutat de domnul ambasador Adrian Vierita si a purtat un dialog cu invitatii, exprimandu-si sperantele ca aceste discutii vor continua si in viitor si vor conduce la solutii si idei constructive pentru problemele actuale ale Romaniei.

In discursul sau de bun venit, Ambasadorul Romaniei la Washington, domnul Adrian Vierita, a amintit invitatilor ca in aceeasi sala festiva, in anul 1912, Regina Maria s-a intalnit cu membrii comunitatii romano-americane din Washington DC si a amintit celor prezenti ca pe 14 iunie 2010 se implinesc 130 de ani de la deschiderea misiunii diplomatice a Romaniei la Washington.

In debutul alocutiunii sale, domnul ministru Teodor Baconschi a facut un scurt rezumat al intalnirilor zilei si subliniat deschiderea pe care a remarcat-o la omologul sau american, doamna Hillary Clinton. De asemenea, domnul ambasador a remarcat interesul fata de Romania, manifestat de ceilalti interlocutori ai sai de ieri – doamna Madeline Albright, fost secretar de stat in administratia Clinton; cu consilierul Presedintelui SUA pentru politica de securitate nationala, James Jones, precum si cu subsecretarul apararii, Michelle Flournoy.

Ministrul Baconschi a subliniat necesitatea unei politici externe coerente, declarand ca schimbarea frecventa a minstrilor de externe (noua in ultimii douazeci de ani) a daunat imaginii Romaniei in occident, lasand impresia unei instabilitati si inconsecvente politice. Domnul Baconschi considera ca aceste motive au condus la sincope in politica externa a tarii si de aceea s-au facut pasi prea mici in dezvoltarea relatiilor bilaterale cu alte state. Avand in vedere ca Romania este una dintre cele mai mari tari din Europa Centrala si de Est, domnul ministru considera ca Romania este insuficient cunoscuta si promovata, iar eforturile insitutiei pe care o reprezinta doresc schimbarea acestei situatii.

Dintre intrebarile adresate de invitati domnului ministru Baconschi, s-au evidentiat cele legate de preocuparea diasporei romane pentru iesirea Romaniei din criza, disponibilitatea oamenilor de afaceri romani din SUA de a investi in Romania, cu conditia unei legislatii adecvate care sa sprijine real afacerile mici si mijlocii si o a doua conditie – reducerea birocratiei. In acelasi sens, mai multi invitati, printre care si domnul Armand Scala, au adresat ministrului intrebari legate de masurile si solutiile guvernului roman pentru iesirea din criza.

In interventia sa, domnul Michael Cernea, profesor la George Washington University, a subliniat preocuparea sporita a diasporei romane pentru promovarea unor oameni de stiinta si de cultura romani remarcabili peste ocean. El a sugerat domnului ministru alocarea de fonduri de catre MAE si implicarea Institutului Cultural Roman in actiuni de promovare a romanilor remarcabili din toate domeniile vietii stiintifice si artistice in Statele Unite, astfel incat Romania sa reprezinte o destinatie incitanta, sa fie recunoscuta si dupa alte simboluri decat Nadia Comaneci.

Una dintre intrebarile adresate domnului ministru a fost legata de demersurile necesare pentru ca Social Security Administration sa recunoasca vechimea in munca dobandita in Romania de catre cetatenii romani din Statele Unite. Acest subiect a nascut polemici ulterioare sub aspectul reciprocitatilor, iar subiectul s-a dezbatut ulterior in grupuri restranse, multi dintre cei prezenti considerand ca aceleasi necesitati sunt stringente in diaspora si pentru recunoasterea diplomelor universitare romanesti in SUA, a permiselor de conducere romanesti si a altor abilitati si competente, la fel cum se intampla pentru alti cetateni europeni, de pilda cetatenii francezi, germani si englezi.

Domnul Ambasador Adrian Vierita a declarat ca discutiile cu autoritatile americane in aceste domenii sunt abia la inceput si si-a exprimat speranta ca vor fi rezolvate printr-un efort sustinut al diplomatilor romani, deoarece: "ne aflam in Statele Unite, locul in care orice este posibil daca insistam suficient de mult."

In cursul zilei de astazi, 2 iunie, domnul Teodor Baconschi a sustinut o prelegere la Woodrow Wilson International Center for Scholars si a participat la un mic dejun de lucru organizat de Consiliul Atlantic al Statelor Unite (ACUS), cu tema: "Is Europe still attractive to America? A Romanian perspective". La eveniment au participat reprezentanti ai administratiei americane si ai mediului academic din Washington, precum si membri ai comitetului de conducere al ACUS. In cadrul discutiilor, Teodor Baconschi a prezentat evaluarea Romaniei privind stadiul relatiei transatlantice, cu accent asupra necesitatii extinderii agendei de cooperare in regiunea Marii Negre si a Balcanilor Occidentali.

In cursul aceleiasi zile, Centrul International de Studii Woodrow Wilson a organizat o conferinta, in cadrul careia ministrul roman de externe a prezentat prelegerea intitulata „The Quest for a Wider Europe". Conferinta a evidentiat necesitatea extinderii valorilor democratice in zona de vecinatate estica a Europei, ca element indispensabil pentru consolidarea securitatii si intereselor comune ale spatiului transatlantic. Prelegerea a fost urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri. La eveniment au participat experti din mediul academic, reprezentanti ai administratiei americane, ai comunitatii diplomatice din Washington, ai presei americane si straine. Centrul Woodrow Wilson este un think-tank fondat in anul 1962, pentru a onora memoria presedintelui Woodrow Wilson. Centrul organizeaza anual peste 800 de dezbateri pe teme privind politicile publice si relatiile internationale. 

Simona Botezan

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page