Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Conducatori dupa "Inima lui Dumnezeu" si Conducatori dupa "Inima Oamenilor"

de Preot Paroh Iconom Stavrofor Aurel Sas

„Iar Samuel i-a zis (regelui Saul): Rau ai facut ca nu ai implinit porunca Domnului Dumnezeului tau, care ti s-a dat, caci ar fi intarit Domnul domnia ta peste Israel de-a pururi. Acum insa nu va dura domnia ta. Domnul Si-a ales un om dupa inima Sa; si Domnul Ii va porunci sa fie rege peste tot poporul Sau, fiindca tu n-ai pazit ceea ce ti-a poruncit tie Domnul" (1 Regi 13:13-14).

(Continuare din editia precedenta)

Regele Solomon la tronul lui Israel si aratarea lui Dumnezeu dandu-i intelepciune

Ajungand Solomon regele lui Israel, asa precum am vazut, el a adus la fel Jertfe si tamaieri lui Dumnezeu pe inaltimi la Ghibeon, pentru ca nu era inca construit Templul Domnului. Solomon a slujit astfel Dumnezeului lui Israel, pentru ca l-a iubit pe Domnul, purtandu-se dupa legea tatalui sau David. Pe jertfelnicul de la Ghibeon, Solomon a adus o mie de Jertfe inaintea Domnului!

Astfel, la Ghibeon, Domnul s-a aratat lui Solomon, noaptea in vis, si i-a zis: „Cere ce vrei sa-ti dau!" si a zis Solomon: „Tu ai facut cu robul tau David, tatal meu, mare mila ... si i-ai daruit fiu pe tronul lui ... si acum Tu, Doamne Dumnezeul meu, ai pus pe robul tau rege in locul lui David, tatal meu; insa eu sunt foarte tanar si nu stiu sa conduc. Si robul tau este in mijlocul poporului Tau, ... popor nesfarsit de mare, Daruieste-i dar robului tau minte priceputa, ca sa asculte si sa judece pe poporul Tau si sa deosebeasca ce este bine si ce este rau.

Si i-a placut Domnului ca a cerut Solomon aceasta. Si a zis Dumnezeu: „Deoarece tu ai cerut aceasta si n-ai cerut viata lunga, n-ai cerut bogatie, n-ai cerut sufletele dusmanilor tai, ci ai cerut Intelepciune, ca sa stii sa judeci, Iata Eu voi face dupa cuvantul tau: Eu iti dau minte Inteleapta si priceputa, cum nici unul nu a fost ca tine inainte si cum nici nu se va mai ridica dupa tine. Ba iti voi da si ceea ce nu ai cerut: bogatie si slava, asa incat nici unul dintre regi nu va fi asemenea tie, in toate zilele tale. Si daca vei umbla pe drumul Meu, ca sa pazesti legile Mele si poruncile Mele, cum a umblat tatal tau David, iti voi inmulti si zilele. Si s-a trezit Solomon din somn si iata, acesta a fost visul. Apoi, s-a sculat si a venit la Ierusalim si a stat inaintea jertfelnicului celui de dinaintea chivotului cu legile Domnului, care era in Sion, si a adus arderi de tot, a savarsit jertfe de impacare si a facut mare ospat, pentru toate slugile sale" (3 Regi 3:2-15).

Reflectie.

Nu se poate trece cu vederea ca pe cand Solomon nici nu se gandea sa vina la el Dumnezeu in vis, a avut parte de aratarea Lui in vis, si de intrebarea: „Ce vrei sa-ti dau?". Iar Solomon a cerut de la Dumnezeu sa-i dea: „minte priceputa ca sa asculte si sa judece pe poporul Tau si sa deosebeasca ce este bine si ce este rau", caci „eu sunt foarte tanar si nu stiu sa conduc. Si robul tau este in mijlocul poporului Tau, ... popor nesfarsit de mare".

Pentru ca Solomon a cerut „intelepciune", Dumnezeu i-a dat mai mult, adica i-a dat si ce nu a cerut, adica bogatie si slava mare, precum o sa vedem. Deci, omul trebuie sa reflecteze totdeauna asupra cererilor sale in rugaciune catre Dumnezeu. De aceea, rugaciunile omului nu sunt implinite intotdeauna, pentru ca nu stie ce cere, dupa cum a zis Mantuitorul: „Dar Iisus le-a raspuns: Nu stiti ce cereti! Puteti sa beti paharul pe care il beau Eu sau sa va botezati cu botezul cu care Ma botez Eu?" (Marcu 10:38). Aratarea lui Dumnezeu in vis lui Solomon nu a fost intamplatoare. Pentru ca Solomon a avut iubire mare pentru Domnul Dumnezeu de la inceput, aducand atatea jertfe, Domnul i s-a aratat in vis, ca sa-l invete si sa-l pregateasca, in a fi un rege binecuvantat pentru poporul sau. 

Bogatia si slava regelui Solomon

Cu intelepciunea pe care i-a dat-o Dumnezeu lui Solomon, el a fost rege peste toata tara lui Israel, compusa din cele doua regate mari si unite, inca de pe vremea tatalui sau David: regatul lui Iuda si regatul lui Israel. Solomon a asezat capetenii mari si renumite, care slujeau interesele tarii, iar poporul Israel a trait in pace avand multe bogatii. Regele Solomon a domnit nu numai peste Israel, ci si peste alte regate, dupa Scriptura istorica, care ne descopera, zicand: „Caci domnea (Solomon) peste tot pamantul de la raul Eufrat, de la Tifsah pana la Gaza, si peste toti regii de dincoace de Eufrat, si era in pace cu toate tarile de primprejur. Astfel, a trait Iuda si Israel in liniste ..." (cf. 3 Regi 4:1-24). Pacea, linistea si bogatia pe care a cunoscut-o poporul Israel in vremea regelui Solomon nu a cunoscut-o niciodata in istoria lui.

Ca sa realizam bogatia pe care i-a dat-o Dumnezeu numai lui Solomon in jurul palatului regal, iata ce zice Scriptura: „Solomon avea patruzeci de mii de iesle pentru caii de la carele lui si douasprezece mii de calareti..."!!! (cf. 3 Regi 4:26-28).

Bogatia si slava lui Solomon au fost rezultatul intelepciunii cu care Dumnezeu l-a binecuvantat, pentru credinta si iubirea lui, dupa Scriptura, care descopera astfel: „Si a dat Dumnezeu lui Solomon intelepciune si pricepere foarte mare si cunostinte multe, ca nisipul de pe tarmul marii. Si era intelepciunea lui Solomon mai presus de intelepciunea tuturor fiilor Rasaritului si mai presus decat toata intelepciunea Egiptenilor. El era mai intelept decat toti oamenii; ... si numele lui era in slava la toate popoarele de primprejur. Solomon a spus trei mii de pilde; si cantarile lui au fost o mie si cinci. El a vorbit despre copaci, de la cedrii cei din Liban pana la isopul de pe ziduri; a vorbit si despre animale, despre pasari, despre taratoare si despre pesti. Si veneau de la toate popoarele, ca sa asculte intelepciunea lui Solomon, si de la toti regii pamantului, care auzeau de intelepciunea lui" (3 Regi 4:29-34).

Reflectie

Asadar, dupa Scripturile istorice si revelatoare de adevar, de mai sus, regele Solomon binecuvantat de Dumnezeu cu intelepciune, a ajuns cel mai mare om de stiinta al istoriei omenirii, de pana acum. El a descoperit omului cunostinte dintre cele mai mari in toate directiile. Oamenii de cercetare si de cunoastere de mai tarziu au plecat de la o baza descoperita de Dumnezeu prin Solomon. Asa se explica ca veneau de la „toate popoarele" si de la „toti regii pamantului sa asculte intelepciunea" lui Solomon. Iar despre intelepciunea lui, Scriptura descopera, zicand: „Si era intelepciunea lui Solomon mai presus de intelepciunea tuturor fiilor Rasaritului si mai presus decat toata intelepciunea Egiptenilor. El era mai intelept decat toti oamenii; ... si numele lui era in slava la toate popoarele de primprejur" (3 Regi 4:30-31). De ce? Ne raspunde tot Scriptura, care zice: „si a dat Dumnezeu lui Solomon intelepciune si pricepere foarte mare si cunostinte multe, ca nisipul de pe tarmul marii." (3 Regi 4:29).

Regina din Saba vizitand pe regele Solomon

Alaturi de ceilalti regi, care veneau sa auda intelepciunea lui Solomon, a venit si regina din Saba, sa-i incerce intelepciunea cu cuvinte greu de inteles. Ajungand regina din Saba la Ierusalim, a mers la palatul lui Solomon si dupa ce i-a dezlegat toate intrebarile si a vazut toata bogatia si slava lui, i-a zis: „Tu ai intelepciune si bogatie mult mai mare decat am auzit eu ... Binecuvantat sa fie Domnul Dumnezeul tau, care a binevoit sa te puna pe tronul lui Israel!..." Apoi, a daruit regina din Saba multe daruri lui Solomon si la fel si Solomon i-a daruit ei tot ce a dorit. „Regele Solomon a intrecut pe toti regii pamantului in bogatie si in intelepciune. si toti regii pamantului cautau sa vada pe Solomon, ca sa-i asculte intelepciunea pe care i-o pusese Dumnezeu in inima lui". Asa a ajuns Solomon: „Domn peste toti regii de la raul Eufrat pana la pamantul Filistenilor si pana in hotarul Egiptului" (cf. 3 Regi 10:1-24).

Reflectie

Aici observam ca regina din Saba, alaturi de ceilalti regi ai istoriei de atunci, confirma intelepciunea regelui Solomon al Israelului, zicand: „Tu ai intelepciune si bogatie mult mai mare decat am auzit eu ... Binecuvantat sa fie Domnul Dumnezeul tau, care a binevoit sa te puna pe tronul lui Israel!..." (3 Regi 10:7 ?/ 3 Regi 10:9). Asa regele Solomon a ajuns sa domneasca in pace peste marele Israel, dupa Scriptura care zice: „Domn peste toti regii de la raul Eufrat pana la pamantul Filistenilor si pana in hotarul Egiptului" (cf. 3 Regi 10:26).

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page