Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Refrene si arome de acasa: o seara de mai la "Viitorul Român"

de Anca Adumitroaie

Trebuie sa marturisesc de la inceput ca arta culinara nu a jucat niciodata un rol principal in viata mea mentala. Apreciez, ca toata lumea, o masa conceputa cu gust si pricepere, chiar daca, adesea, devin bulversata de multiple considerente de ordin nutritionist, bugetar, ecologic, etic, estetic si cronologic si ma rezum la o nevinovata salata. Ca multi intelectuali, l-am citit pe Proust, care deduce o intreaga teorie neuro-estetica bazata pe legatura directa dintre receptorii gustului si mirosului si arii ale creierului. Intelesesem, mai mult rational decit emotional, ca, pentru multi oameni, mincarea devine un factor mnemonic si afectiv. Cind insa viata m-a impins foarte departe de radacini, chiar si de Batrinul Continent, am resimtit visceral efectul de continut spiritual al lumii materiale pe care Proust il dadea unei simple madeleine inmuiate in ceai.

Vineri, 28 mai 2010, Societatea "Viitorul Roman" a organizat o "Seara de mai" pur romaneasca, gazduita de restaurantul "Dunarea" din Anaheim, California. Invitat a fost cintaretul George Rotaru, indragit in Romania si adoptat cu bucurie de diaspora americana.

Restaurantul e o oaza de gusturi culinare din copilarie, amintind exilatului roman de vremuri apuse, atunci cind mama sau bunica gateau pentru tine in locul care se presupunea ca-ti fusese destinat in lumea asta. Pina si aromele subtile, impregnate in pereti, se pare, ma propulseaza, de fiecare data cind intru, cu ani in urma, pe cind mincam cu parintii mei la "Casa Universitarilor" din Iasi.

Ca de fiecare data la "Viitorul Roman", membrii diasporei retraiesc bucuria regasirii identitatii de tara, de limba si traditii, intre care bucataria etnica se inscrie ca ingredient fundamental. Am revazut, cu acea ocazie, prieteni vechi si am intilnit, cu multa placere, membri recent adoptati de societate. M-a bucurat in mod deosebit si prezenta artistului George Rotaru, cu ale carui cintece m-am intilnit in America, el emigrind din Romania cu 20 de ani in urma.

Ca de obicei, seara s-a animat treptat, pe masura ce solistul ne bucura cu melodii de petrecere, dar si cu nostalgicele romante, favoritele parintilor, care, o data cu trecerea anilor si acumularea amintirilor, incep sa ne emotioneze profund si pe noi.

Seara a fost deschisa de vicepresedintele "Viitorului Roman", Virgil Adumitroaie, cu un cuvint de bun venit pentru cei prezenti si multumiri adresate Laurei Popa, secretara societatii si artizana acelei reusite seri de mai. Cristian Calugarita, presedintele "Viitorului Roman", a amintit celor prezenti de variate evenimente de divertisment si cultura de pe agenda 2010 a societatii.

Componentii diasporelor sint uniti de o increngatura de trasaturi comune, psihologice si emotionale. Cum spuneam la inceput, ne leaga in special amintirile, care sint puse in miscare de stimulente de ordin afectiv. Bucatele "ca la mama acasa" si refrenele de pe la noi sint ingredientele de suflet ale unei reuniuni de romani, popor sentimental si nostalgic, cu drag de cintec si gurmand din fire. De cite ori mergem la restaurantul "Dunarea", ne asteptam sa savuram zacusca si ciorba de vacuta, brinza cu mamaliguta, salata de vinete si ciorba de burta, in fine, tot ce ne stimuleaza memoria gustativa si de care unii sintem, partial sau total, frustrati.

Pe masura ce meniul se derula (aperitive variate si delicioase, gratar cu garnitura de muraturi si savarine insiropate), stropit cu vinurile podgoriilor nobile cu care ne mindrim, George Rotaru anima atmosfera cu melodii saltarete, din repertoriul romanesc sau international. Ringul de dans devenise neincapator, horele si sirbele noastre alaturindu-se armonios tango-urilor argentiniene, valsurilor vieneze si twist-ului autohton. George Rotaru si-a lansat cel mai recent CD chiar vineri seara si a multumit societatii "Viitorul Roman" pentru cei 20 de ani de amintiri si constanta colaborare. Programul sau s-a constituit intr-un tour-de-force de 4 ore, cu doar doua pauze de zece minute, George Rotaru demonstrind afabilitatea si aplombul unui versat entertainer. Copiii nostri s-au alaturat firesc entuziasmului general, formindu-si astfel propriile amintiri frenetice ale unei copilarii de culturi concentrice.

Societatea "Viitorul Roman" intelege ca momente ca aceasta seara de mai sint o necesitate sufleteasca de identitate a fiecarei comunitati culturale. "Cararea galbena" a amintirilor gustative, olfactive, melodice ne reafirma originar si ne induioseaza de fiecare data, cu efectul de "cautare a timpului" scurs al unei madeleine inmuiate in ceai.

Anca Adumitroaie

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page