Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Pacatul Barfei

Rev. Dr. Crinisor Stefan, Biserica "Emanuel", Anaheim, CA

Sa nu umbli cu barfeli in poporul tau. Sa nu te ridici impotriva vietii aproapelui tau. Eu Sunt Domnul. (Levitic 19:16)

Unul din pacatele foarte putin predicate si din nefericire prea mult practicate chiar de crestini este barfa. Deseori avem tendinta sa desconsideram acest pacat considerandu-l doar un viciu, un obicei rau, o slabiciune... Dar Biblia ne spune in nenumarate randuri ca barfa este un pacat. Este pacatul cel mai des intalnit atat in afara bisericilor cat si in interiorul acestora, oricare ar fi ele. Daca am fi obiectivi am recunoaste ca „Sora Barfa" frecventeaza toate bisericile. Cineva a fost destul de inspirat sa transpuna pe hartie o prezentare personala a personajui acesta numit Barfa:

Va mai amintiti de mine. Numele meu este Barfa. Eu nu am nici o lege si nici nu mi-e frica de nici o lege. Eu ucid fara sa folosesc nici o arma de razboi. Zdrobesc inimi si ruinez vieti. Sunt deosebit de vicleana si perversa. Cu cat imbatranesc puterea mea in loc sa scada, creste. Cu cat sunt pomenita mai mult cu atat credibilitatea mea creste. Am trecere la toate paturile sociale... sunt prezenta atat in casa saracului, cat si in cea a bogatului, atat in bordei cat si in palat. Cel mai bine ma simt insa in biserica.... Acolo par atat de nevinovata si de bine intentionata si totusi acolo reusesc sa provoc cele mai mari ravagii.

Victimile mele sunt condamnate pieirii si oricat ar vrea sa se protejeze impotriva mea, nu reusesc, deoarece, ascunsa sub masca anonimitatii si a confidentialitatii, eu nu am nici nume, nici fata pentru a putea fi recunoscuta.... Este practic imposibil sa mi se dea de urma. Cu cat vei incerca mai mult sa ma prinzi cu atat voi deveni mai invizibila.

Eu nu am nici un prieten adevarat... Pe toti cei cu care m-am intovarasit dupa ce m-am folosit de ei pentru a fi carata in spate, i-am distrus rand pe rand. Odata ce reusesc sa arunc o pata pe reputatia cuiva, aceasta persoana nu mai e niciodata ceea ce a fost. Am reusit chiar sa rastorn guverne, sa distrug casatorii, sa ruinez carierele multora, cauzand insomnii, certuri si dureri de cap. Daca nu pot distruge, ma multumesc si doar sa trezesc suspiciune si astfel obiectivul meu e pe jumatate atins. Iti reamintesc din nou, numele meu este Barfa si iti stau la dispozitie cu placere oricand...

Barfa a fost dintotdeauna o problema pentru orice comunitate, iar Biblia consemneaza acest lucru si avertizeaza asupra pericolului acestei practici. Barfa a fost o problema in Israel (Lev. 19:13), in biserica primara (Rom. 1:30, 32), continua sa fie o problema in biserica actuala, fie ea romana sau americana, si va continua sa ramana o problema pana la sfarsit, deoarece Biblia ne spune ca in zilele de pe urma, oamenii vor fi clevetitori (2 Tim 3:3). Este bine deci sa ne oprim asupra acestui subiect (chiar daca un studiu al acestui subiect poate fi deranjant pentru unii) si sa observam cateva lucruri despre barfa care ne vor ajuta sa nu cumva sa ne pomenim cazuti in plasa acesteia.

I. Definitia Barfei – Ce este barfa?

Prin barfa intelegem nu numai a spune minciuni despre cineva, sau a vorbi de rau pe cineva, ci a spune chiar un lucru adevarat despre acea persoana, insa cu intentii rele. O definitie a barfitorului ar suna in felul urmator: barfitorul este acea persoana care in nici un caz nu ar recurge la minciuni daca adevarul ar face ravagii si mai mari persoanei despre care vorbeste.

E nevoie aici insa de o specificare si anume faptul ca nu este barfa atunci cand din dragoste pentru Casa Domnului (Biserica) si din dorinta de redresare spui pastorului sau preotului ceva despre cineva din biserica. Un exemplu biblic concludent in acest sens il gasim in 1 Corinteni 1:10-11.

Va indemn, fratilor, pentru Numele Domnului nostru Isus Hristos, sa aveti toti acelasi fel de vorbire, sa n-aveti desbinari intre voi, ci sa fiti uniti in chip desavarsit intr-un gand si o simtire. Caci, fratilor, am aflat despre voi de la ai Cloei, ca intre voi Sunt certuri.

Vedem aici ca Pavel nu spune „v-au barfit ai Cloei". Acesti oameni au fost pur si simplu ingrijorati de ceea ce se intampla in biserica din Corint si de aceea au apelat la persoana potrivita si anume la Apostolul Pavel, fondatorul acestei biserici.

Unul din termenii grecesti folositi pentru barfa (clevetire) e – diabolos (2 Tim. 3:3, Tit 2:3). Cei ce sutem familiarizati cu Scriptura stim ca numele Diavol vine de la grecescul „diabolos" care inseamna „defaimator, acuzator". Trebuie sa realizam ca ori de cate ori suntem ispititi sa barfim pe cineva riscam sa fim un diabolos. De fapt John Wesley, fondatorul Miscarii Metodiste spunea:dintre toate formele de barfa existente cea din biserica este cea mai urata... deoarece face slujba Diavolului‚ in numele Domnului." Se spune ca si Satana are o Evanghelie, iar in aceasta evanghelie si-a scris si el fericirile, incercand sa imite Fericirile din Matei 5.

Fericirile din evanghelia Satanei

* Ferice de cei ce sunt prea ocupati, prea obositi si prea comozi sa vina la slujbele din biserica – ei sunt angajatii mei.

* Ferice de cei ce tot timpul asteapta sa fie rugati sa faca ceva pentru biserica si sa fie laudati daca au facut ceva- ii voi folosi in business-ul meu.

* Ferice de cei prea sensibili si mereu nemultumiti de biserica, deoarece foarte curand nu vor mai frecventa biserica deloc – ei vor fi misionarii mei.

* Ferice de cei ce nu-si mai fac timp sa se roage –ei vor fi victimele mele sigure.

* Ferice de cei ce barfesc – ei sunt agentii mei secreti.

* Ferice de tine cel ce citesti aceste cuvinte ale mele si crezi ca ele se aplica altora si nu tie- am loc si pentru tine in hotelul meu.

Barfa este opusul linguselii. Cand lingusim pe cineva ii spunem in fata ceea ce nu i-am spune pe la spate. Cand barfim pe cineva, spunem in spatele lui ceea ce nu-i spunem in fata.

Se pune insa intrebarea: Cum putem totusi sa recunoastem ce e barfa si ce este doar o simpla informatie. De unde putem sa ne dam seama ca ceea ce am auzit de la cineva nu trebuie transmis mai departe. Ce constituie o barfa? Cea mai buna definitie a barfei este dupa parerea mea urmatoarea: Cand auzi ceva ce-ti place, despre cineva de care nu-ti place.

Ce-i drept, n-ar trebui sa ne displaca de nimeni... dar pentru aceasta e nevoie de alta predica.

2) Motivele Barfei – De ce barfim?

Probabil ca inainte de a puncta unele motive pentru care barfim, trebuie sa remarcam faptul ca noi oamenii tanjim, suntem infometati dupa informatie, dupa stiri. De aceea ziarele, televiziunea si radioul fac parte din viata cotidiana. Dar de la a dori sa ascultam ce se intampla in lume, pana la a dori sa stim ce se intampla in casa cuiva este o mare diferenta.

Proverbe 26:22 Cuvintele clevetitorului Sunt ca niste prajituri, aluneca pana in fundul maruntaielor. Cineva adauga la acest verset: Femeile le pregatesc, iar barbatii le mananca.

De ce barfim?

a) Din invidie invidia este probabil motivul din spatele barfei. Suntem invidiosi ca cineva are o casa mai frumoasa, masina mai buna, copii mai cuminti, pentru ca acea persoana canta mai bine, predica mai bine, sau are o slujba mai buna. Din invidie contemporanii lui Ieremia au inceput sa-l barfeasca pe acesta.

„Atunci ei au zis: „Veniti, sa urzim rele (sa inventam acuzatii false) impotriva lui Ieremia! Caci doar nu va pieri Legea din lipsa de preoti, nici sfatul din lipsa de intelepti, nici cuvantul din lipsa de prooroci. Haide sa-l ucidem cu vorba, si sa nu luam seama la toate vorbirile lui!"

Jeremiah 18:18

b) Pentru a ne simti superiori – este asa de usor sa discreditam pe altii pentru a ne ridica pe noi insine. De multe ori pentru a ne scuza slabiciunile sau esecurile personale ne pomenim zicand „lasa ca nici el nu e mai bun." Un exemplu biblic gasim in cea de-a treia epistola a lui Ioan unde Diotref, dorind intaietatea barfea pe Ioan si colaboratorii sai.

Am scris ceva Bisericii, dar Diotref, caruia ii place sa aiba intaietatea intre ei, nu vrea sa stie de noi. De aceea, cand voi veni, ii voi aduce aminte de faptele pe care le face, caci ne cleveteste cu vorbe rele. (3 Ioan 1:9)

c) Din dorinta de acceptarecand vrem neaparat sa intram intr-un anumit grup, ne conformam acelui grup si astfelsubiectele de discutie ale acelui grup devin subiectele tale. De obicei se discuta despre cel ce tocmai a parasit grupul. Trebuie insa sa nu uitam ca acea persoana a parasit grupul pentru acelasi motiv pentru care tu esti acceptat in grup. In curand vei fi tinta barfelor celor din grupul in care te-ai alaturat. Unii oameni pentru a fi acceptati ca prietenii cuiva vor fi gata sa divulge unele secrete, sau sa spuna neadevaruri despre un alt prieten: „O, daca ai stii ce a zis prietenul tau despre tine!" In Proverbe 16:27 gasim scris: „Omul stricat pregateste nenorocirea, si pe buzele lui este ca un foc aprins. Omul neastamparat starneste certuri, si paratorul dezbina pe cei mai buni prieteni."

d) Din dorinta de a atrage atentia asupra noastracand stii un secret pe care nimeni nu-l stie si-l divulgi atragi atentia asupra ta – „oi fi eu mai neinsemnat, dar stiu multe!"

e) Din dorinta de razbunareai fost prieten cu cineva, totul a mers perfect pentru o vreme, ati avut atatea lucruri in comun...dar ceva s-a intamplat si relatia s-a racit... Poate ti s-a parut ca acesta ti-a gresit si acum te-ai decis sa te razbuni. Astfel incepi sa-l barfesti pe acela pe care poate l-ai lingusit atata vreme... Ce trist e ca in loc sa consideri acea prietenie o perioada binecuvantata in care te-ai bucurat de compania prietenilor tai, stergi cu buretele peste tot ceea ce a fost frumos si arunci o pata peste cei prin, si cu care Dumnezeu te-a binecuvantat.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page