Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PRETUL DRAGOSTEI DE NEAM SI TARA

  Prin telefon de la Grigore Vieru:

SCRIU PENTRU CA MA URATI, VA URASC PENTRU CA PUTEAM SA NU MAI FIU A SCRIE.

Urmare a "cuvantului" de mai jos, pe care Grigore Vieru l-a tinut in fata Marii Adunari Nationale, intr-un moment de mare cumpana pentru fiinta REPUBLICII MOLDOVA, fortele obscure au pus de un atentat prin simularea unui accident rutier. Dar Dumnezeu le-a dejucat actiunea dand soferului abilitate de manevrare a volanului, scapand ca prin minune, doar cu spaima a ceea ce se putea intampla.

Asa cum singuri puteti vedea mai jos, blandul poet-academicianul Grigore Vieru, atunci cand Tara este in primejdie, lasa pana epitetului, metaforei, versului si pune mana pe sabia cuvantului transformandu-se in zmeu, bagand spaima in dusmanii din interior si din afara, asa cum a facut-o de zeci de ori de la dezintegrarea marelui imperiu de la rasarit. S-a alaturat solidaritatii tuturor fortelor politice pe care iminenta primejdie a federalizarii Moldovei le-a unit intr-un zid pe care atentatorii la identitatea Tarii nu pot sa-l strapunga cu tertipuri de genul reorganizarii politice a R. Moldova, intr-un cuvant-federalizarea. Pe intreg cuprinsul pamantesc fortele democratice au protestat energic impotriva anacronicelor apucaturi ale nostalgicilor dupa marele imperiu, care incearca permanent in ultimii paisprezece ani sa infiga sulita transnistreana in trupul Moldovei. In zilele cand Chisinaul fierbea de protestele a peste 100.000 de patrioti, si la Los Angeles sub coordonarea Consiliului Mondial Roman prin presedintele Mircea Popescu si Consiliul Romano-American prin presedintele Nicolae Popa s-au organizat proteste impotriva federalizarii la care au participat peste 70 de persoane alaturandu-li-se chiar si americani aflati in preajma Federal Building.

Asemenea manifestatii de protest s-au organizat in multe orase ale Statelor Unite in semn de deplina solidaritate cu lupta napastuitului popor basarabean.

Ion Anton - Los Angeles

CRED IN VICTORIA NOASTRA

G.VIeru: "Eu, unul, sunt convins ca, daca nu azi, apoi maine va trebui sa tragem granita pe Nistru"

Marturisesc ca nu fac parte din nici un partid politic. Marturisesc ca nu m-a rugat nimeni sa vorbesc azi in fata Marii Adunari Nationale. Am venit din indemnul propriei inimi. Am venit pentru ca intuitia mea de poet imi spune ca palma noastra de pamant nu poate fi niciodata pascuta de o mai mare primejdie. Am venit, apoi, sa ma bucur de solidaritatea dintre partidele noastre. Pentru prima oara formatiunile noastre democratice au dat dovada de maturitate politica, unindu-se intre ele impotriva unui rau comun. Iar acolo unde exista maturitate politica, exista si demnitate nationala. Si acolo unde se manifesta demnitatea nationala, acolo rasar si zorii victoriei. Eu cred in victoria noastra.

Credeam pana azi ca partidele noastre, dar si o buna parte a populatiei, sunt niste balene sinucigase. Poate ca ati auzit de fenomenul balenelor care se arunca pe malul oceanului curmandu-si singure viata. Ei bine, iata cum explica acest ciudat fenomen un savant american. Exista, afirma savantul, un parazit de apa care intra in urechea balenei dupa care "radarul" animalului de mare se defecteaza. Mai exact, balena pierde simtul orientarii. De observat, afirma acelasi savant, ca acest parazit patrunde mai cu seama in urechea conducatoarei de turma. Liderul turmei, pierzandu-si orientarea, o ia spre mal. Turma, din obisnuinta, dar si in semn de disciplina, se ia dupa conducatoarea ei, aruncandu-se si ea pe mal, unde isi gaseste moartea.

Poate ca pentru prima oara seful statului nostru a scapat de parazitul despre care vorbeam, refuzand sa semneze proiectul Moscovei de federalizare a Republicii Moldova. Pretuim acest gest. Sa vedem cat va dura puterea ori sinceritatea acestui gest.

Ma alatur si eu Marii Adunari Nasionale protestand impotriva hacuirii pamantului nostru si asa destul de hacuit de Stalin. Ma alatur, desi pozitia mea in problema Tiraspolului este alta. Mi-am expus-o, in mod public, nu o singura data. Poate ca gresesc. Daca gresesc, va rog sa ma iertati. Sa ma explic: eu, unul, cred ca raul a venit si vine din Tiraspolul militarizat. Eu, unul, sunt convins ca, daca nu azi, apoi maine va trebui sa tragem granita pe Nistru, pentru a scapa odata de raul de care vorbeam. Dat fiind, insa, faptul ca aproape intreaga populatie basarabeana se tine pe Transnistria, eu nu pot merge impotriva poporului si mai ales nu pot sa nu protestez, alaturi de el, impotriva federalizarii. De ce "mai ales"?! Pentru ca planul de noua croiala a pamantului nostru este atat de diavolesc, incat imi vine sa cred ca o Transnistrie federativa militarizata este mai periculoasa pentru destinul nostru national decat o Transnistrie separatista. Va rog sa meditati asupra acestui lucru.

Federalizarea are in calcul desfiintarea noastra ca stat si poate si ca identitate. Asta o intelege si un copil. Ne pare rau ca dl Kozak ne are de prosti, crezand ca vom muri de fericire in urma acestui proiect de reorganizare politica a Republicii Moldova.

Repet: voi merge alaturi de poporul nostru in hotararile sale, voi merge impotriva federalizarii, rugandu-l sa mediteze si asupra altui fapt. Si anume: in afara de Transnistria ni s-a rapit in ultimii ani poate cea mai buna, cea mai bogata si cea mai fertila bucata de pamant: cei un milion de romani basarabeni care si-au luat lumea in cap, parasindu-si casa, copiii, parintii, bunicii, limba, Biserica stramoseasca, plecand la munca peste hotare, fapt care, de multe ori, se soldeaza cu urmari dramatice: cu destramarea familiilor.

Ministrul Invatamantului ne sfatuia zilele acestea sa nu ingaduim iesirea elevilor si studentilor in Piata Marii Adunari Nationale. Domnule presedinte al republicii, intoarceti acasa milionul de basarabeni plecati peste hotare si eu, ca scriitor pentru copii si tineret, voi indemna elevii si studentii sa nu iasa in Piata. Vor fi suficienti in Piata Marii Adunari Nationale cei un milion de crestini. Mai ales ca dupa ce au vazut peste hotare o cu totul alta lume: una civilizata si libera, unde truda omului se plateste dupa merit, se vor intoarce acasa alti oameni, privind realitatea noastra politica si sociala cu alti ochi si vor sti sa-si schimbe singuri destinul fara atat de insistentele sfaturi din afara.

Am venit, dupa cum va spuneam, sa spun un "nu" hotarat federalizarii si sa ma bucur de coeziunea partidelor noastre, coeziune care tare mi-e teama ca va tine numai pana la viitoarele alegeri parlamentare. Ca om in varsta, trecut prin mai multe incercari, ca toti oamenii in varsta de la noi, am venit in acelasi timp sa va chem la calm. Trebuie sa ne comportam civilizat, fara excese baietesti, care pot da oficialitatilor prilej de a se agata de una sau de alta. Avem destule argumente pentru a fi calmi si a ne comporta civilizat. Iesiti la tribuna cu argumente si convingatoare idei. Nu jigniti cutare sau cutare popor. Avem ce avem cu cei care ne ticluiesc asemeni proiecte de federalizare in ideea stapanirii continue de catre ei a pamantului nostru. Avem ce avem cu toti cei care necunoscandu-ne limba sau cunoscand-o aproximativ au tupeul sa ne invete care este numele corect al limbii noastre sau care este istoria neamului nostru, sau pragul carei biserici trebuie sa-l trecem. Avem ce avem cu cei care turba pur si simplu numai auzind de limba romana si de adevarata noastra istorie. Lor trebuie sa le spunem verde in ochi ceea ce credem despre dansii. Si sa-i punem la punct.

Avand la indemana atatea solide argumente si avand si sprijinul lumii planetare de buna credinta, va indemn la calm, iar pe provocatori, caci sunt destui printre noi, sa-i chemam barbateste la ordine. Mai ales ca vom avea si maine nevoie de Piata Marii Adunari Nationale. Fiti siguri ca maine facatorii de diabolice proiecte vor veni cu alte dei, cu alte planuri. Bunaoara, cu ideea unui referendum in problema federalizarii. Ei bine, spunem de pe acum acelasi ferm "nu!" referendumului. Intoarceti acasa milionul de basarabeni si-atunci vom putea vorbi si de referendum.

Spuneam ca suntem sprijiniti si de organismele internationale si de comunitatea planetara. Chiar ieri ne-a telefonat din Los Angeles presedintele Consiliului Mondial al Romanilor, Mircea Popescu, si vicepresedintele Nicolae Popa, anuntandu-ne ca pe intreg teritoriul american vor avea loc mitinguri de protest impotriva federalizarii Republicii Moldova. Imi vine sa cred ca nu numai organismele internationale, ci si rusii lucizi, treji la minte, de la noi se vor pronunta impotriva celora care nu ne vor binele, nevrand astfel nici binele alolingvilor, pentru ca intr-o republica federalizata liniste nu va putea fi. Asta le amintim celor care nu vor sa inteleaga acest lucru. Le mai amintim ca mileniul III in care am intrat ca oameni noi ai unor timpuri noi, este mai puternic decat orice imperiu, ca mileniul III apartine unei Europe unite de unde ne va veni viitorul noroc si viitoarea dreptate.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page