Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Antonie Plamadeala (1926-2005)

La patru luni de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea in Romania a aparut in editura CUM din Bucuresti un interviu al celui care a fost mitropolitul Ardealului, Crisanei si Maramuresului. Doua treimi din „Amintiri" sunt consacrate perioadei de formare si experientelor dureroase prilejuite de instalarea dictaturii proletariatului, ereziei sovietice.

Educat in spiritul Romaniei Mari, refugiat din Basarabia, viitorul mitropolit intra in conflict cu regimul de ocupatie. In puscarie intalneste elita interbelica, apoi e muncitor la Fabrica de Mase Plastice pana cand patriarhul Justinian profitand de destinderea din 1968 il readuce in ierarhie. Doi ani mai tarziu Vaticanul ii faciliteaza un doctorat la Oxford, dupa care devine vicar patriarhal, episcop de Buzau si mitropolit. O biografie neobisnuita si nu lipsita de paradoxuri. Cu toate ca fugise de rusi, exercitiile spirituale ale „Rugului aprins" din Bucuresti 1946, in care au fost initiati 12 tineri dintre care si Antonie, erau de sorginte ruseasca. In acest spirit s-au format Dostoievski, Gogol etc. la manastirea Optima. Calugarul Antonie reuseste sa scape de securisti ani de zile, pentru ca el fusese condamnat pe numele Leonida, dar si profitand de o solidaritate umana rar intalnita.

Teologia si limba engleza si le perfectioneaza in Anglia sub supraveghere iezuita, aceiasi care au facilitat Unirea ortodocsilor transilvaneni cu Roma, formarea Scolii Ardelene si programul de emancipare nationala. Mitropolit la Sibiu, reface manastirea „Brancoveanu" de la Sambata, reprezinta neobosit Biserica sa in perioada razboiului rece, a destinderii de dupa Vatican II, pe toate meridianele. Il sprijina pe Constantin Noica si-l are prim-secretar PCR pe Nicu Ceausescu.

Dupa desfiintarea „Lagarului" comunist problema fundamentala redevine refacerea unitatii crestine, integrarea in Europa. Aici contributia diplomatului Antonie Plamadeala este poate determinanta la pregatirea vizitei papei Ioan Paul al II-lea in Romania: „posibilitatile de ajungere la unitate sunt foarte promitatoare". Bogatia informatiei, claritatea si vioiciunea stilului fac „Amintirile" obligatorii, pentru toti cei ce vor sa-i inteleaga viata in atmosfera duplicitara din fostul „Lagar", meandrele destinului sau de exceptie - „sunt lucruri pe care le alegem si sunt lucruri pentru care suntem alesi„ - sau strategia supravietuirii unui basarabean in Romania comunista si cea de tranzitie. Gazetarii si prefatatorul nu fac referire la o continuare a capitolului „La sfat cu Sanctitatea Sa", papa Ioan Paul II (1921-2005). E un capitol incheiat, dupa ce aceste doua mari personalitati ale sec. XX au trecut in eternitate. Viziunea, mesajul lor generos ramane, contributia lor e fara egal. Pentru cei cel l-au cunoscut pe mitropolitul Antonie este o mare pierdere. Locul sau in cultura romanilor, a Transilvanei il vor stabili de acum istoricii.

Prof. Dr. Viorel Roman, Consilier Academic la Universitatea din Bremen, Germania

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page