Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vara Presedintelui

In vara acestui an, cand ploi necrutatoare au provocat inundatii catastrofale care au devastat regiuni intinse, soldandu-se cu pierderi de vieti omenesti si cu numeroase localitati, sosele si cai ferate distruse complet, afectand grav starea unei economii precare, personalitatea presedintelui Traian Basescu s-a remarcat indiscutabil, dominand scena politica si imaginea intristata a Romaniei.

 Mereu prezent in miezul faptelor, Traian Basescu a demonstrat concetatenilor sai ca are o viata crescuta din munca si din curajul de a infrunta valurile si furtunile marilor strabatute in anii tineretii, pe care o intretine in prezent ca sef al statului. Ideea sacrificiului ii dinamizeaza actiunile si-i inflacareaza vorbele, avand convingerea ca a conduce o tara inseamna a fi responsabil pentru destinele celor multi, apasati de griji si de nevoi. In aceasta vara grea pentru romani, presedintele a iesit mereu "la rampa", aratand cu degetul spre guvernanti, ca nu se implica serios in problemele complicate si importante cu care se confrunta tara, atat cele referitoare la prioritatea actiunilor si planurilor legate de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, cat si cele ivite in urma inundatiilor si alunecarilor de teren. Drept urmare s-a vorbit indelung de o criza politica determinata de conflictul aparut intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria, respectiv intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. In replica, presedintele Basescu a dat in repetate randuri explicatii privind acest aspect, ultima consumandu-se recent, in fata diplomatilor romani. Astfel, seful statului a spus ambasadorilor ca observatiile sale critice la adresa Guvernului nu inseamna crize, ci sunt expresia faptului ca el sustine puncte de vedere ale societatii civile: "Decat sustinerea Guvernului este mai importanta sustinerea punctelor de vedere ale societatii civile".

Apoi, cu franchetea ce-l caracterizeaza, a adaugat ca se va manifesta public, ori de cate ori vor exista conflicte sau nereguli in diferite domenii, "cand Guvernul nu rezolva lucrurile suficient de rapid", a insistat presedintele, argumentandu-si atitudinea severa fata de ministrii Cabinetului Tariceanu care actioneaza cu viteza melcului si mereu in urma sa, aproape in toate directiile. Dupa al patrulea val de inundatii teribile, presedintele Traian Basescu a vizitat, la sfarsitul lunii august, zonele calamitate din judetul Harghita, dupa ce trecuse o data sau de mai multe ori prin celelalte. Cu aceasta ocazie, si-a exprimat parerea ca Romania nu este pregatita pentru acest tip de clima si ca trebuie gandit un sistem de protectie impotriva inundatiilor chiar si pe paraiele foarte mici.

Conform relatarilor din mass-media, presedintele a sosit cu un elicopter la Odorheiul Secuiesc, municipiu lovit si el de furia apelor, dupa care a mers in comuna Lupeni, unde noua oameni si-au pierdut viata in dezastrul produs. Cu cizme de cauciuc in picioare, seful statului a intrat in aproape fiecare gospodarie inundata, a vorbit cu oamenii, i-a incurajat, le-a spus sa nu-si piarda speranta si le-a promis ajutor din partea Guvernului. Presedintele s-a declarat impresionat de solidaritatea si harnicia harghitenilor, "oameni puternici", de modul in care s-au ajutat unii pe altii si nu au asteptat, ca in alte parti, "sa vina militarii sa le scoata malul din case", apreciind ca oamenii loviti de inundatii vor reusi sa faca fata acestei nenorociri. In ziua urmatoare, presedintele Traian Basescu s-a aflat la Constanta, declarand ca scopul intalnirii cu cei peste 25 de reprezentanti ai operatorilor, autoritatilor de stat si companiilor de stat care administreaza domeniul portuar si caile de navigatie maritime si fluviale din zona a fost de a identifica principalele cai pentru a transforma Portul Constanta, cel mai mare port la Marea Neagra si unul dintre cele mai mari din Europa, intr-un port de tranzit. Convins ca perseverenta e cheia succesului, presedintele Traian Basescu, a facut, tot intr-o dupa amiaza de sfarsit de august, a noua vizita la Maracineni, afirmand ca podul de aici va fi in continuare obiectivul sau major. "Am fost la Harghita, unde m-a impresionat solidaritatea oamenilor (…) Podul de la Maracineni este, insa, obiectivul major pe care il are presedintele Romaniei, pentru ca acesta constituie marea problema a acestor inundatii, dincolo de problemele oamenilor", a declarat Traian Basescu ziaristilor, aratandu-se multumit de activitatea de pe santier si considerand ca podul va fi gata la termen (1 noiembrie 2005).

Dornic de a infrunta realitatea dura si de a scoate tara la liman, seful statului se afla mereu in contradictie cu adversarii politici, chiar cu partenerii de coalitie, cu presa, multe voci acuzandu-l ca-si incalca prerogativele constitutionale sau ca manifesta tendinte dictatoriale, dar castiga in schimb simpatia cetatenilor care simt ca zbaterile sale aduc o raza de speranta in viata lor. De aceea si in ultimul sondaj de opinie, la capitolul incredere in principalele personalitati politice, presedintele Traian Basescu s-a aflat in luna august, in topul preferintelor romanilor, cu 50,4%. In momentele de ragaz, printre valurile de inundatii, presedintele si-a ingaduit si zile de vacanta, aflandu-se in circuit turistic la manastirile din Moldova si de mai multe ori pe litoralul Marii Negre, iesind in lume si aratand ca viata e frumoasa, iar vara aceasta i-a oferit necazuri, dar si bucurii.

Clipa

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page