Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Remanierea Guvernului Tariceanu

Trecuta prin tactica tergiversarii, metoda uzitata de cand se face politica in lume, remanierea guvernamentala a fost anuntata luni, 22 august 2005, acaparand ecranele televizoarelor si prima pagina a ziarelor, punand la treaba politicienii, dar neluata in seama de oamenii cei multi si preocupati de grijile obisnuite ale unei vieti din ce in ce mai amenintata de lipsuri si greutati. Remaniate sau nu, guvernele Romaniei postrevolutionare s-au straduit sa-si serveasca mai mult clientela de partid, alaturi de care si-au sporit necontenit averile, sa-si infranga adversarii politici, sa faca promisiuni desarte pentru a prinde puterea in stat, dar mai nimic pentru redresarea economica a tarii, ca s-o aduca in randul statelor civilizate ale Europei.

Ca urmare a unei lamentabile prestatii guvernamentale demonstrate de politicienii romani ai zilelor noastre, nici aceasta remaniere nu s-a bucurat de o prezentare favorabila in mass-media, ci dimpotriva a fost supusa unor critici severe din partea analistilor sau a demnitarilor din opozitie. Benefica sau nu interesului national, remanierea guvernamentala este o miscare importanta pe scena politica romaneasca si trebuie comentata ca atare. In primul rand s-a afirmat in presa ca evenimentul a fost pus la cale de catre presedintele tarii, Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, duminica seara, la renumitul restaurant "Golden Blitz", localul preferat al sefului statului, aflat in apropierea Palatului Cotroceni, unde s-au mai luat si alte decizii politice insemnate. Ziaristii au dezvaluit amanunte picante legate de locul cu aceasta pricina, titrand ironic despre "inaltari si prabusiri in clinchet de pahare" si afirmand ca odata cu remanierea hotarata de Basescu si Tariceanu, la "Golden Blitz", "localul s-a transformat in centru de comanda politica", intrucat era tot mai frecventat de seful statului inca de pe vremea cand se afla in postura de primar al Capitalei. Tot aici, presedintele si-a gasit unul dintre cei mai importanti consilieri ai sai, pe Elena Udrea, sefa Cancelariei prezidentiale, cunoscuta initial sub numele de „blonda de la Golden Blitz". Chiar si noul primar al Capitalei, Adrian Videanu, si-a sarbatorit victoria in alegeri la "Golden Blitz", printre invitati aflandu-se si Traian Basescu. Tot la "Golden Blitz", dupa cum s-a scris in presa, a fost chemata si Mona Musca inainte de a-si da demisia din guvern si din functia de vicepresedinte al PNL. Apoi s-a scris cu litere mari ca patru ministrii au fost bagati "pe pile" in Guvern, sporind clientela puterii. Astfel, la Ministerul Finantelor a fost inlocuit Ionut Popescu, iar noul ministru, Sebastian Vladescu, este nu numai un prieten intim al premierului, dar si un fost partener de afaceri, cei doi fiind asociati la mai multe firme. Relatiile dintre acest proaspat finantist al tarii si actualul premier dateaza din 1997, cand Vladescu a fost secretar de stat la Ministerul Economiei si Comertului, condus, la acea vreme, de catre Tariceanu. La Ministerul Integrarii Europene, pedistul Ene Dinga a pierdut scaunul, pe care l-a ocupat Anca Boagiu, o veche protejata a lui Traian Basescu despre care presedintele spune ca o cunoaste de cand era copila. Anca Boagiu a fost sustinuta de Traian Basescu sa promoveze in plan profesional, dar si in plan politic.

Cand Traian Basescu a ajuns primar al Bucurestiului, in iunie 1999, Anca Boagiu a fost desemnata ministru al Transporturilor, la interventia acestuia. Iar pe listele parlamentare ale PD si apoi ale Aliantei D.A., la ultimele alegeri, Anca Boagiu a fost sprijinita puternic tot de catre presedintele Romaniei. Viitorul vicepremier pe probleme economice desemnat pe postul ocupat de Gheorghe Seculici este Gheorghe Pogea, prietenul si angajatul primarului actual al Bucurestiului, Adriean Videanu, unul din greii PD-ului si un apropiat al presedintelui Basescu. Dlui Pogea i se atribuie meritul de coautor al Programului de Guvernare al Aliantei D.A., iar presedintele PD, Emil Boc il recomanda ca pe un foarte bun viceprim-ministru, laudandu-i bogata experienta manageriala. A patra schimbare s-a facut la Ministerul Sanatatii unde doctorul Mircea Cinteza, care si-a exprimat regretul ca n-a stiut sa intretina o comunicare buna cu publicul, a trebuit sa predea fotoliul de sef lui Eugen Nicolaescu, deputat si purtator de cuvant al PNL. El are studii importante in domeniul economic, nici o legatura cu ministerul incredintat, dar promite ca se va ocupa cu seriozitate de redresarea sistemului sanitar. Trecand peste reactiile potrivnice ivite din toate partile, premierul Calin Popescu Tariceanu a explicat opiniei publice ca la baza remanierii Cabinetului sau a stat criteriul eficientei care nu s-a dovedit nici la guvernele precedente.

Clipa

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page