Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Dosar special: Terorismul revizionist ungar (2)

General Br. (r) Aurel I. Rogojan   

Organizatii paramilitare folosite de serviciile de spionaj si contraspionaj ungare

A. Organizatii revizionist-sovine si extremist-teroriste create in Romania premergator si in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial

In perioada de dupa Diktatul de la Viena (post 30 august 1940) au actionat, atat in Ardealul de Nord cedat Ungariei horthyste, cat si la sud de linia de demarcatie, si alte structuri extremist-teroriste si nationalist-revizioniste ungare. Actiunea unora dintre ele s-a mentinut pe intreaga perioada a razboiului, chiar daca Romania si Ungaria faceau parte din aceeasi alianta politico-militara. Unele dintre acestea au actionat si dupa victoria aliatilor in cel de-al II-lea razboi mondial. Intre organizatiile extremist-teroriste si nationalist-revizioniste ungare care au actionat impotriva populatiei si autoritatilor romane - la sud de linia de demarcatie - mentionam:
Cercul de instruire a sefilor posturilor de cercetasi pentru apararea patriei, Mures.
A actionat in perioada 1930-1945 urmarind actiuni nationalist-sovine de suprimare a nationalitatilor nemaghiare si maghiarizarea acestora, actiuni militare si de subminare a economiei nationale.
Organizatia „Armata horthysta". A urmarit initierea de actiuni teroriste pe teritoriul romanesc in perioada 1939-1945, indeosebi pe raza judetelor Alba si Bistrita–Nasaud.
Gruparea „Jandarmii horthysti". Constituita in anul 1939 pe raza judetului Alba, a urmarit desfasurarea unor actiuni de destabilizare a puterii de stat in teritoriul romanesc, prin comiterea de actiuni violente. A actionat pana in anul 1944.
Grupul terorist condus de Nagy Samoila si Valised Andras Gustav. A activat in perioada 1939-1941 pe raza judetelor Satu Mare si Mures desfasurand actiuni terorist-diversioniste impotriva puterii de stat romanesti din Transilvania, iar din septembrie 1940, contra intelectualitatii si a tuturor elementelor romanesti ramase in teritoriul vremelnic cedat.
Organizatia nationalist-sovina condusa de Foszto Iosif. A actionat incepand cu toamna anului 1940, urmarind comiterea de actiuni terorist-diversioniste impotriva romanilor din Ardeal, indeosebi in judetul Covasna.
Grupul P-12. Partizanii Ardealului. A actionat pe raza judetului Maramures incepand din 1940. A urmarit initierea de actiuni teroriste vizand rasturnarea formei de guvernamant romanesc.
Reteaua „K.H." a spionajului horthyst. A functionat in toate judetele din Transilvania actionand in perioada 1939-1944. Membrii ei au urmarit culegerea de informatii, racolarea si infiltrarea de agenti, precum si actiuni armate impotriva populatiei romanesti din Ardeal.
Salosnita. A fost o organizatie nationalist-terorista care a actionat pe teritoriul judetului Alba in perioada 1940-1945.

B. Perioada 1948-1965
Desi Romania facea parte din acelasi sistem politico-economic si de alianta militara obedient Moscovei ca si Ungaria, actiunile serviciilor de informatii ungare au urmarit realizarea vechiului vis hungarist – refacerea „Ungariei Sf. stefan". In acest scop ele au sprijinit constituirea unor puncte de rezistenta antiromaneasca ce vizau rasturnarea puterii de stat romanesti in Transilvania. Intre organizatiile nationalist-sovine care au aparut si au actionat dupa 1948 mentionam:
Miscarea nationala de rezistenta maghiara „Karosvolgy". A actionat in perioada 1948-1950 pe raza judetului Bihor urmarind rasturnarea puterii de stat romanesti din Transilvania.
„Imperiul hungarist huno-maghiar". Organizatie terorista, ea s-a constituit pe raza judetului Harghita si a actionat in anul 1949 urmarind rasturnarea formei de guvernamant romanesti, comiterea de acte teroriste si formarea unui imperiu huno-ungar care sa includa si o parte a teritoriului Romaniei.
Gruparea „Arpad Siegfrid SS". Formata pe raza judetului Bihor in anul 1949, ea intentiona comiterea de actiuni teroriste si de sabotaj si organizarea unei contrarevolutii in Romania .
Organizatia subversiv-terorista maghiara condusa de Olah Ludovic si Uri Emeric. Constituita in anul 1950, a urmarit comiterea de actiuni teroriste, de sabotaj si diversiune pe raza judetelor Bihor si Timis. A fost descoperita si destramata de organele de profil romanesti in acelasi an.
Organizatia diversionista din Santimbru, Harghita. A actionat in anul 1950 urmarind procurarea de armament si comiterea de actiuni diversioniste in scopul rasturnarii puterii de stat romanesti din Transilvania.
„Elszantok". A actionat in anul 1950 pe raza judetului Bihor urmarind comiterea de actiuni de destabilizare a puterii de stat romanesti in Ardeal.
Cercul „Kossuth" din Harghita. Intre anii 1950-1952, a urmarit desfasurarea de actiuni nationalist-revizioniste maghiare, procurarea de armament si munitie si producerea unor acte de teroare in randul populatiei romanesti.
„Tineretul secuiesc" din Covasna. Timp de cinci ani, intre 1950-1955, aceasta organizatie terorista, nationalist-sovina, a urmarit rasturnarea prin violenta a situatiei social-politice din Romania si alipirea Transilvaniei la Ungaria.
„Garda Populara". A actionat in anul 1951 pe raza judetelor Harghita si Covasna urmarind rasturnarea puterii de stat romanesti prin comiterea de acte teroriste.
„Cerbii Albi". Timp de trei ani, intre 1952 si 1955, aceasta organizatie terorista a actionat pe teritoriul judetului Covasna comitand numeroase actiuni terorist-diversioniste in sprijinul ideilor nationalist-revizioniste maghiare.

In perioada ce a urmat evenimentelor din 1956 din Ungaria, in formele de exprimare ale iredentismului revizionist maghiar - dirijat de serviciile de profil de la Budapesta - s-au produs mutatii semnificative. Pe toata perioada comunista, guvernantii de la Budapesta, avand o mai mica libertate de miscare datorita liniei directoare trasata de Kremlin, au preferat sa lase pe seama emigratiei ungare din Occident, precumpanitor a aceleia din S.U.A. si Canada, agitatiile si campaniile nationalist-revizioniste, cat si de promovare a politicii separatiste. Totusi, alaturi de emigratia maghiara din Occident, si serviciile speciale ungare au sprijinit (indeosebi cele de informatii externe, care s-au implicat direct) in constituirea unor organizatii nationalist-teroriste pe teritoriul Romaniei in perioada 1956-1964. Intre aceste organizatii nationalist-revizioniste formate de A.V.H. pe teritoriul Romaniei in scopul destramarii unitatii statale, mentionam:
Miscarea de rezistenta. Formata in anul 1956, a actionat pe raza judetelor Bihor, Hunedoara si Satu Mare urmarind organizarea de actiuni armate pentru alipirea Transilvaniei la Ungaria.
Organizatia secreta revolutionara. Constituita in anul 1956 pe raza judetelor Mures, Covasna si Harghita, a urmarit timp de doi ani rasturnarea prin violenta a puterii de stat romanesti din Transilvania.
Organizatia Tineretului Maghiar din Ardeal „Emisz". A actionat intre 1956-1958 pe raza judetelor Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu prin procurarea de amament, explozibili, substante toxice, angrenandu-se in distrugerea unor monumente istorice si de arta romanesti si lichidarea autoritatilor de stat, toate aceste actiuni vizand alipirea Transilvaniei la Ungaria.
Tinerii doritori de libertate, organizatie care a functionat in judetul Bihor intre anii 1956-1960. A avut ca obiectiv pregatirea elevilor pentru actiuni armate.
Organizatia subversiva condusa de Szabo Moise, creata in anul 1956 in judetul Mures. Ea a urmarit rasturnarea prin violenta a puterii de stat romanesti din Transilvania.
Bandele teroriste din Sovata. In anul 1956 a fost creata o banda terorista condusa de Kelemen Emeric, care a actionat pe teritoriul judetelor Mures, Harghita si Hunedoara urmarind comiterea de acte teroriste.Tot la Sovata s-a constituit, in anul 1959, o organizatie subversiva cu caracter terorist condusa de Gall Francisc, care a functionat nu numai pe raza judetului Mures, ea avand „filiale" si in judetele Hunedoara si Valcea . Membrii acestei organizatii au urmarit organizarea de actiuni terorist-diversioniste pentru destabilizarea social-politica a Romaniei.
Organizatia subversiv-nationalista din cadrul Liceului din Miercurea Ciuc. A functionat in anul 1958 pe raza judetelor Harghita, Covasna si Cluj urmarind rasturnarea puterii de stat romanesti prin comiterea de acte teroriste.
Gruparea terorista condusa de Pall Ludovic din judetul Harghita. Constituita in anul 1960, ea a urmarit comiterea de actiuni terorist-diversioniste pentru destabilizarea social-politica a Romaniei.
Asociatia secreta „Harghita", creata in anul 1962, a urmarit procurarea de armament si substante explozive in scopul comiterii de actiuni extremist-teroriste vizand alipirea Transilvaniei la Ungaria.
In anii 1964-1965, elementele nationalist-revizioniste maghiare din Transilvania au pus bazele altor organizatii menite sa rastoarne autoritatile de stat romanesti, legal constituite, militand, unele pentru un Ardeal independent, dar obedient Ungariei, altele direct, pentru alipirea acestei provincii la Ungaria. Intre acestea, mentionam doar cateva, mai semnificative:
Organizatia „Ungaria Mare Libera si Unita". Constituita la Targu Mures in anul 1962, a urmarit executarea de actiuni armate care vizau alipirea fortata a Transilvaniei la Ungaria.
Uniunea Revolutionara Maghiara. S-a format in judetul Bihor in anul 1964 si a urmarit desprinderea Transilvaniei de Romania si alipirea ei la Ungaria.
„Steaua Neagra", transformata ulterior in „Legiunea Mortii". Membrii acestei grupari au actionat in anii 1964-1965 pe raza judetului Bihor si au urmarit ca prin actiuni teroriste sa pregateasca anexarea Transilvaniei la Ungaria.
„Fraternitate, egalitate si libertate" - organizatie creata si condusa de Solyom Francisc din Targu Mures in anul 1965. Membrii gruparii intentionau ca prin actiuni de natura terorista sa transforme Ardealul intr-un stat independent, in afara granitelor Romaniei.
„Ciori Calatoare", grup terorist format la Targu Mures in anul 1965 care si-a propus ca prin declansarea unor actiuni de factura terorista, sa obtina autonomia Transilvaniei.
Organizatia subversiva condusa de Szasz Ludovic din Targu Mures. Formata in anul 1965, a urmarit rasturnarea puterii de stat romanesti, lichidarea populatiei de nationalitate romana, desprinderea Ardealului si alipirea fortata a acestei vechi provincii romanesti la Ungaria.
Organizatia condusa de fratii Török. A actionat pe teritoriul judetelor Harghita si Covasna in anul 1965 urmarind desprinderea Transilvaniei prin actiuni terorist-diversioniste si alipirea ei la Ungaria.
- Va urma -

Documentar realizat pe baza lucrarii „Spionajul Ungar in Romania", autori Traian Valentin Poncea si Aurel I. Rogojan, Editura Elion, Bucuresti, 2007Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page