Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Pe când un plan Valev în Uniunea Europeana?

    Aparut in anul 1964, planul Valev (dupa numele initiatorului sau, economistul sovietic Emil Borisovici Valev) urmarea specializarea economica a tarilor comuniste din Europa printr-o diviziune a muncii decisa de moscoviti si apoi impusa tuturor satelitilor europeni: URSS, Cehoslovacia si Germania de Est, tari mai avansate din punct de vedere industrial, urmau sa se ocupe pe viitor de producerea mijloacelor de productie pentru intreg blocul bolsevic, iar in agricultura doar de cresterea animalelor, pe cand Ungaria, Romania, Bulgaria si partea de vest a fostei Uniuni Sovietice (Basarabia, Ucraina de sud) primeau sarcina sa asigure hrana pentru toti tovarasii (granarul bolsevismului european) si, desigur, sa devina principalele furnizoare de materii prime pentru ramurile conexe ale agriculturii – industria alimentara si industria usoara.
    In acest scop, Valev prevedea in planul sau supranational constituirea unui vast complex agricol in zona Dunarii de Jos, complex in care urmau sa fie cuprinse halci insemnate din Moldova de peste Prut si sudul Ucrainei (aproximativ 12.000 km²), din Romania (100.000 km²) si Bulgaria (38.000 km²), cu vreo 12 milioane de locuitori.
    Dar desi bulgarii au fost indata de acord cu respectivul plan, plenara C.C. a Partidului Muncitoresc Roman a imbratisat obiectiile economistului Costin Murgescu din articolul publicat in Viata economica, asa ca l-a respins, motivand ca Romania are posibilitatea industrializarii si ca punerea in practica a acestui proiect ar afecta unitatea tarii, mai exact ar duce la dezmembrarea teritoriului sau national.
    De mentionat ca la scurt timp dupa asta, C. Murgescu a afirmat ca n-a fost de acord cu planul Valev doar ca patriot, dar ca din punct de vedere economic acesta era intru totul realizabil!...
    De la 1 ianuarie 2007, Romania a intrat in Uniunea Europeana. Dar numai ca o tara de rangul doi, daca – pe langa “jucaria” numita spatiul Schengen – avem in vedere numeroasele restrictii de ordin economico-financiar si politico-strategic ce tot acusi-acusi ii sunt aduse la cunostinta, fireste, in prima faza sub forma de recomandari, pentru ca nitel mai tarziu, in cazul in care acestea nu sunt urmate punct cu punct, sa ia chipul incruntat al poruncilor si amenintarilor.
    Adica aceeasi Marie dar cu alta palarie: Pe vremuri comisarii moscovito-bolsevici, cu scurte de piele si pistoale la brau, care taiau si spanzurau potrivit poruncilor primite de la Kremlin, caci actionau cu nesimtirea ce caracterizeaza brutele investite cu puteri discretionare, astazi comisarii vest europeni, care – imbracati la patru ace si cu gretoase  maniere de ipochimeni hipercivilizati – nu se deosebesc cu nimic in continut de predecesorii lor orientali, indeosebi atunci cand in joc sunt interesele prezente si de viitor ale papusarilor-stapani din tarla FMI sau Uniunea Europeana, ci doar in forma.
    Iata de ce spun ca astazi, cand Romania – la “recomandarea” Uniunii Europene – ori admite sa cultive rapita (rapita vlaguieste intr-un asemenea hal solul, incat acesta are nevoie de cativa ani pentru refacere!), ori il lasa in paragina, ori il vinde strainilor interesati de tot ce misca-n tara asta (deja circa un sfert din pamantul romanesc este in mana unora ca acestia), astazi, deci, tare bine i-ar prinde un alt plan Valev…
    Mai ales ca acuma avem un tehnopremier cu dubla cetatenie si multiple specializari in agricultura europeana, mai putin in cea romaneasca, pe care n-a ajutat-o cu nimic nici cat a fost ministrul ei in guvernul Tariceanu, nici mai tarziu cand, impins de la spate de Traian Basescu (gura lumii spune ca si de serviciile secrete), a ajuns comisar european in bransa. Ba parca dimpotriva, daca luam aminte ca jumatatea lui, specialista in vinaturi, a adus acel faimos deserviciu vinurilor romanesti, iar el n-a miscat un deget ca sa-i salveze pe romani (pesemne ca dupa casatorie si alte cele, francezii sunt compatriotii sai) de sinistrul experiment numit Codex Alimentarius.

    Sighetu Marmatiei,                                                              
George PETROVAI
           5 dec. 2015
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page