Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vederi de pe prispa - CASA…MASINA…BARCA !

Poporul german uita modestia si arata cu placere roadele muncii sale. Ca are ce arata se datoreaza acelor virtuti care-l caracterizeaza : disciplina, ordinea, curatenia si mai ales increderea de care se bucura produsele sale „MADE IN GERMANY“ pe care o atesteaza cifrele atinse de exportul acestei tari.

Pozitia Germaniei si mai ales a cencelarei sale cu privire la refugiatii ce dau navala peste Europa, criticate vehement mai ales de tarile iesite din dictatura comunista, este de fapt un alt element pe care etnia germana vrea sa-l scoata in evidenta ca si pe cele din titlul acestui articol : DEMOCRATIA, asa cum este ea nu doar inteleasa dar si traita zi de zi in granitele dintre izvoarele Dunarii si Marea Nordului. Sistemele economic, si mai ales cele sociale sunt exemplare si au fost urmate de multe etnii europene mai mult sau mai putin constiente de faptul ca acestea provin de la o natiune pe care o tin mai bine de 100 ani ca responsabila a doua razmerite mondiale, de consecintele lor cu milioane de victime omenesti si distrugeri materiale incomensurabile. Auschwitz, Dachau si Buchenwald sunt mai intens prezente in constiinta generatiilor prezente decat gulagul lui Stalin, foametea si uciderea a peste opt milioane de ucrainieni in anii prmergatori venirii la putere a dictatorului nazist si a altor milioane de oameni ucisi cu-n glont in ceafa de tatucul care ne-a stapanit si tara noastra timp de peste 50 de ani. Hiroshima si Nagasaki, razboaele din Coreea si Vietnam, Ruanda, masacrul Indonezian ce-a colorat in rosu fluviile acestei natiuni devin notiuni palide cand e vorba de Holocaust sau de criminalii din procesul de la Nürnberg.

Dar etnia germana a invatat repede ce e si ce foloase aduce cu ea dmocratia. Si mai ales cum trebue aceasta inteleasa. Planul Marshall dar mai ales „Rosinenbomber „ cum erau numite avioanele americane care aruncau pachete „Care“ sfidand blocada rusa a Berlinului in perioada cand aveam atata nevoie de solidaritate si ajutor concret. Chiar daca era o replica la razboiul rece si o palma data sovieticilor, americanii au fost alaturi de noi si ne-au salvat etnia de la un dezastru si mai mare.

Aceste fapte nu s-au sters din memoria si din constiinta poporului german si au caracterizat elementele evolutive ale democratiei acestei etnii despartite in patru zone de ocupatie si mai tarziu, de un zid respingator pe care sistemul comunist est-german l-a inzestrat cu aparate de moarte pentru aceia care incercau sau indrazneau sa caute libertatea sau drepturile omului peste el.

 Cultura democratica a acestei tari nu face posibila o alta atitudine fata de cei ce cauta salvare si adapost fata de atrocitatile acestei lumi. Oamenii isi aduc aminte de cei peste noua milioane de refugiati sositi pe acest pamant dupa razboi, goniti din casa si de pe proprietatea lor in cadrul unur actiuni de curatenie etnica intreprinse in Prusia orientala sau in Sudetii Cehiei de azi si care au gasit adapostul cuvenit nu la comunistii zonei de ocupatie ruse ci in statul slab economic si deabea fondat numit RFG. O alta atitudine, decat aceea care o are Germania fata de refugiatii actuali nu ar fi demna de istorcul si mai ales de calitatile acestui popor, lovit in ultima vreme de atatea minciuni istorice si difamari jignitoare. El si-a cautat salvarea etnica in casa europeana pe care a vrut s-o ridice cu iscusinta – dar sigur si cu interes economic  – pentru toti care vor sa impartaseasca cu el ideea acestui mod de democratie si care cred asemenea ce-i scris in constitutia sa : ca nu exista nimic mai presus de demnitatea omului.
Robert Pugler            
27.11.2015
Fürth - Germania


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page