Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DUMNEZEU NE VORBESTE IN EVANGHELIILE SI APOSTOLELE DUMINICILOR DUMINICA A 4-A DUPA PASTI (A SLABANOGULUI)

De Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

PUTEREA CREDINTEI SI PUTEREA RUGACIUNII

EVANGHELIA IOAN 5,1-15; DIN APOSTOL: FAPTE 9,32-42

„Si Petru i-a zis: Enea, te vindeca Iisus Hristos. Si Petru scotand afara pe toti, a ingenunchiat si s-a rugat, si intorcandu-se catre trup, a zis: Tavita, scoala-te! Iar ea si-a deschis ochii, si vazand pe Petru, a sezut.” (Fapte 9,34; si 9,40). „...Doamne, mareste-ne credinta! (Luca 17,5). „Doamne, invata-ne sa ne rugam, ...” (Luca 11,1)

(Continuare din numarul precedent)

Rugaciunea alaturi de Credinta trebuie insotita de post, cu renuntarea la cele lumesti, inspecial in cazuri mari de rugaciune, ne spune Mantuitorul: Acest soi de draci" le-a zis El „nu poate iesi decat prin rugaciune si post.” (Marcu 9:29). Dar Domnul nostru Iisus Hristos ne asigura ca: „Tot ce veti cere cu credinta, prin rugaciune, veti primi” (Matei 21,22)

Dupa toate acestea sa urmam indemnul Sf. Apostoli, rugandu-ne lui Dumnezeu: „...Doamne, mareste-ne credinta!” (Luca 17,5), si un alt mare indemn, care zice: „Doamne, invata-ne sa ne rugam,...”(Luca 11,1). Si atunci a invatat Mantuitorul pe Apostolii Sai Rugaciunea: „Tatal nostru ...” (cf. Luca11,2-4). Rugaciune cu care noi trebuie sa ne rugam lui Dumnezeu, cu orice prilej in viata noastra.

Cum sa ne rugam cu credinta

Dupa aceasta Rugaciune, Tatal nostru, sa aducem de la noi trei cereri inainte lui Dumnezeu: Doamne, Dumnezeul meu, iarta-ma de toate pacatele savarsite (aici este bine sa pomenim pacatele, cu parere de rau si zdrobire de inima); Doamne, Dumnezeul meu, primeste multumirea pentru toate binecuvantarile revarsate peste mine pacatosul (aici este bine sa pomenim rezolvarile care le-am obtinut); si Doamne, Dumnezeul meu, primeste incredintarea mea in manile Tale si ma ajuta si ma binecuvinteaza in toate zilele vietii mele (aici este bine sa aducem inaintea Domnului ce vrem sa facem in viitorul nostru, cerand implinirea voii Lui).

In toate rugaciunile, cererile, catre Dumnezeu trebuie sa avem Credinta si simtaminte profunde care sa ne aduca chiar si lacrimi. Spre a putea realiza, sa ne aducem aminte cand ii spunem celei mai apropiate persoane durerea, nevoia, dorinta, cum putem sa plangem, spunandu-le chiar cu lacrimi in ochi.

Cred, ca daca oamenii ar spune lui Dumnezeu durerile, nevoile, aspiratiile lor etc, cum le spun celor mai apropiate persoane in viata, ar ajunge schimbati sufleteste si Dumnezeu ar face minuni pentru ei.

Cand ne rugam lui Dumnezeu ii vorbim noi Lui, iar cand citim in Sf.Scriptura ne vorbeste Dumnezeu noua. Legatura noastra personala cu Dumnezeu este prin Credinta si Rugaciune. Fara Credinta si Rugaciune nu putem fi placuti lui Dumnezeu, pentru ca insasi conditia apropierii de Dumnezeu este Credinta (cf. Evrei 11,6).

Raportul dintre om si Dumnezeu il putem asemana cu raportul dintre copii si parintii, astfel: Precum legatura copiilor cu parintii lor este prin iubire, incredere, stare de vorba, comunicare, ascultare, respect, rugaminte, tot asa este si legatura omul cu Dumnezeu prin Iubire, Credinta si stare de vorba cu Dumnezeu in Rugaciune, Ascultare si Urmarea lui Hristos, care inseamna implinirea binelui si inlaturarea raului. Toti oamenii santem copiii lui Dumnezeu prin Credinta, din familia mare a popoarelor lumii, Create de Dumnezeu, dupa cum ni se reveleaza: „Caci toti Sunteti fii ai lui Dumnezeu, prin credinta in Hristos Isus.”(Galat. 3,26). In aceasta calitate de fii ai lui Dumnezeu prin Credinta, Mantuitorul ne asigura ca vom primi de la Tatal ceresc ceea ce vom cere: "Deci, daca voi, care sunteti rai, stiti sa dati daruri bune copiilor vostri, cu cat mai mult Tatal vostru, care este in ceruri, va da lucruri bune celor ce I le cer!”(Matei 7,11).

Draga cititorule, vazand Puterea Credintei si a Rugaciunii, dupa Sf. Scripturi, cred ca nu mai este indoiala ca trebuie sa pornim pe drumul cunoasterii lui Dumnezeu (cf.Ioan 17,3), sa dobandim Puterea Credintei si a Rugaciunii in viata noastra. Cum ne vom putea zidi in aceasta? Sa citim Apostolul si vom vedea ca: Sf. Ap. Petru a ajuns si la credinciosii din Lida si Iope, cand a cercetat Bisericile din toata Iudeea si Galileea si Samaria, care se zideau in pace, umbland in frica de Domnul, si sporeau prin mangaierea Duhului Sfant (cf. Fapte 9,31-32).

Deci, comunitatile bisericesti din vremea aceea, se zideau in faptele mantuirii sufeltesti in pace, si sporeau in mangaierea Duhului Sfant, pentru ca umblau in frica de Dumnezeu. Aceasta lasa mult de dorit in comunitatile bisericesti din vremea noastra, pentru ca membrii Bisericii nu umbla in frica de Dumnezeu, care este inceputul Intelepciunii: „Frica de Domnul este inceputul intelepciunii; toti cei ce o pazesc, au o minte sanatoasa, si slava Lui tine in veci". (Psalm 110,10)

Iar intelepciunea se arata in faptele omului savarsite cu blandetea intelepciunii: „Cine dintre voi este intelept si priceput? Sa-si arate, prin purtarea lui buna, faptele facute cu blandetea intelepciunii!” (Iacov 3,13).

Asa si noi umbland in frica de Dumnezeu, cu intelepciunea cea dupa Dumnezeu si nu dupa oameni, ne vom zidi in Puterea Credintei si a Rugaciuni, prin lucarea Duhului Sfant in noi, si in toti aceia care vor cauta aceasta zidire in Credinta si Rugaciune. „Slavit sa fie Domnul” (Psalm 69,5). Amin.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page