Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DUMNEZEU NE VORBESTE IN EVANGHELIILE SI APOSTOLELE DUMINICILOR DUMINICA A 4-A DUPA PASTI (A SLABANOGULUI)

De Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

PUTEREA CREDINTEI SI PUTEREA RUGACIUNII

EVANGHELIA IOAN 5,1-15; DIN APOSTOL: FAPTE 9,32-42

„Si Petru i-a zis: Enea, te vindeca Iisus Hristos. Si Petru scotand afara pe toti, a ingenunchiat si s-a rugat, si intorcandu-se catre trup, a zis: Tavita, scoala-te! Iar ea si-a deschis ochii, si vazand pe Petru, a sezut.” (Fapte 9,34; si 9,40). „...Doamne, mareste-ne credinta! (Luca 17,5). „Doamne, invata-ne sa ne rugam, ...” (Luca 11,1)

(Continuare din editia precedenta)

Cateva cazuri de tamaduiri, din Sf. Scriptura, facute chiar de Mantuitorul ne vor scoate in relief puterea Credintei si puterea Rugaciunii, care au fost scoase in evidenta ca o conditie primordiala a tamaduirii chiar de Mantuitorul.

Cazuri care vorbesc de puterea Credintei

Ce este Credinta? Sf. Ap. Pavel defineste Credinta, astfel: „Iar credinta este incredintarea celor nadajduite, si dovedirea lucrurilor celor nevazute" (Evrei 11,1). Deci, prin Credinta in Dumnezeu dobandim incredintarea lucrurilor care le vrem, le nadajduim in viata, si adeverirea dorintelor de viitor pe care nu le vedem inca implinite. (Cititi Epistola catre Evrei Cap.11). In cazurile urmatoare o sa vedem, caci prin Credinta oamenii s-au incredintat de vindecarea care o nadajduiau de la Mantuitorul Hristos Iisus.

Vindecarea slujii sutasului din Capernaum, la care Domnul i-a raspuns: ca venind il voi vindeca. Dar sutasul, in duhul smereniei i-a raspuns: ca nu este vrednic sa intre Domnul Iisus sub acoperisul casei lui, ci numai sa zica si se va tamadui sluga lui: Auzind aceasta Iisus, a zis: „Nici in Israel nu am gasit atata credinta! (cf. Matei 8,5-10). „Apoi a zis sutasului: „Du-te, si faca-ti-se dupa credinta ta.” Si sluga lui s-a tamaduit chiar in ceasul acela. (Matei 8,13)

Apoi cand patru oameni au adus in fata Domnului un slabanog pe patul de suferinta, El a zis: "Cand le-a vazut Isus credinta, a zis slabanogului: „Fiule, pacatele iti Sunt iertate!”(Marcu 2,5).

Cand carturarii vremii au auzit ca Iisus iarta pacatele, au comentat ca savarseste blasfemie, iar Domnul i-a intrebat: Ce este mai usor a ierta pacatele sau a zice slabanogului: „Scoala-te, ia-ti patul tau si umbla? „Dar, ca sa stiti ca putere are Fiul Omului a ierta pacatele pe pamant, a zis slabanogului: „ ...Scoala-te, ia-ti patul si mergi la casa ta. Si s-a sculat indata, si luandu-si patul, a iesit inaintea tuturor, incat erau toti uimiti si slaveau pe Dumnezeu, ..." (Marcu 2,6-12). Sa nu uitam caci cauza bolii era pacatul, iar Domnul i-a iertat pacatele intai si apoi i-a zis: „Scoala-te, Ia-ti patul si mergi la casa ta...” . Deci, suferinta omului este urmarea pacatului.

Femeia bolnava cu scurgere de sange de 12 ani, a crezut ca daca se va atinge de haina Domnului, va fi destul ca sa devina sanatoasa, iar Mantuitorul vazand-o i-a zis: "Iisus S-a intors, a vazut-o, si i-a zis: „Indrazneste, fiica! Credinta ta te-a tamaduit.” Si s-a tamaduit femeia chiar in ceasul acela.” (Matei 9,22).

Doi oameni orbi care au strigat dupa Mantuitorul sa-i miluiasca, Domnul i-a intrebat: „Credeti ca pot sa fac Eu aceasta? Ei au raspuns: Da, Doamne! Atunci S-a atins de ochii lor, zicand: „Fie voua, dupa credinta voastra! Si s-au deschis ochii lor..." (Matei 9,28-30). Am putut observa in toate cazurile de tamaduire caci credinta era conditia primordiala ca Domnul sa-i tamaduiasca pe oameni.

Cazuri care vorbesc de puterea Rugaciunii

Preotul Zaharia care s-a rugat lui Dumnezeu sa-i daruiasca copii, a venit vremea cand slujea la Templu si ingerul a venit si i-a vestit ca rugaciunea lui a fost ascultata, si asa a fost nascut Sf. Ioan Botezatorul: „Dar ingerul i-a zis: „Nu te teme Zaharie; fiindca rugaciunea ta a fost ascultata. Nevasta-ta Elisabeta iti va naste un fiu, caruia ii vei pune numele Ioan.” (Luca 1:13)

Rugaciunea sutasului Corneliu din Cezareea la fel a fost ascultata de Dumnezeu, Care a trimis ingerul si i-a zis: "Cornelie, rugaciunea ta a fost ascultata, si Dumnezeu Si-a adus aminte de milosteniile tale." (Fapte 10:31). Asa a venit Apostolul Petru in casa lui Corneliu si i-a vestit cuvantul lui Dumnezeu si l-a botezat cu toata casa lui (cf. Fapte 10,1-48).

Revelatia urmatoare de la Sf. Ap. Iacov ne va descoperi Taina Sf. Maslu pentru cei bolnavi, savarsita de mai multi preoti: „Este cineva bolnav intre voi? Sa cheme preotii Bisericii si sa se roage pentru el, ungandu-l cu untdelemn, in numele Domnului. Si rugaciunea credintei va mantui pe cel bolnav si Domnul il va ridica, si de va fi facut pacate se vor ierta lui” (Iacov 5,14-15.) „Marturisiti-va pacatele, ..., si rugati-va unii pentru altii, ca sa fiti vindecati. Mare putere are rugaciunea fierbinte a celui neprihanit” (Iacov 5,16).

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page