Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Istorii cu pirati

Pe vremea lui Homer, pirateria era socotita o ocupatie onorabila. Colonii grecesti insiruite de-a lungul coastei Mediteranei si chiar a Marii Negre au fost initial cuiburi de pirati. In secolul al VI-lea a.Chr, titanul Polycrates din Samos era supranumit chiar regele piratilor. Dar istoria pirateriei este mult mai veche, tarmurile Chinei fiind bantuite de pirati cu mult inainte de aparitia acestor talhari ai marilor in Europa. Unele triburi erau specializate in asemenea operatii, traditia lor criminala perpetuandu-se de-a lungul mileniilor. De o teribila celebritate s-a bucurat tribul din care facea parte Chen-Chi-Lin, intemeietorul unei dinastii de pirati, din care seful Koxingen, un urmas al acestui intemeietor, ajunsese sa aiba nu mai putin de 600 de jonci, cu care a reusit sa cucereasca, in anul 1661, fortul olandez Zelandia. Fiul acestuia, Chen Chin, care l-a succedat, insa, a fost ucis intr-o confruntare terestra cu fortele militare conduse de generalul Fu, trimis de imparatul Chinei sa starpeasca pirateria. O urmasa a lui Chen Chin a intrecut in cruzime pe predecesorul ei, reusind sa conduca uriasa ei flota de nave-pirat si sa invinga in anul 1808 fortele expeditionare trimise impotriva ei de catre guvernul chinez. Ba, mai mult, a obtinut si o mare suma de bani pentru eliberarea prizonierilor capturati de subordonatii sai. O alta femeie-pirat, Honcho-lo, i-a urmat actiunile, fiind extrem de violenta. Ea a talharit in primele decenii ale secolului trecut. Cam in aceeasi perioada Cian-Fu, detinatorul unei mari flote de nave-pirat, transporta arme si munitii pentru trupele insurgente comuniste, el fiind considerat un om onest, patronand o banca in Shangai. Lista piratilor chinezi poate fi completata cu Shap-ng-tsai si Chui-apoo, toti avand la activul lor numeroase atacuri sangeroase, faptuite la un moment dat in asociere cu piratul american Eli Boggs, care actiona in largul coastelor Chinei, atacand indeosebi nave comerciale japoneze, ca si in vecinatatea Hong-Kong-ului. Modul de operare al lui Boggs era diferit de cel traditional. El si banda lui de pirati albi, travestiti in pasageri inocenti, se imbarcau pe o nava anume pandita, iar dupa de aceasta se indeparta de tarm, atacau echipajul, puneau mana pe vas si il predau joncilor lui Chui-apoo, care asteptau in larg spre a jefui.

In pofida legilor internationale care pedepsesc drastic pirateria, nici astazi aceasta ocupatie talhareasca nu a fost total eradicata. Ea a luat forme "industriale", dezvoltandu-se retele de piraterie cu totul diferite de procedeele arhaice. Pe vase anume echipate, care navigheaza in apele internationale, fara a acosta decat foarte rar in diverse porturi obscure, pentru alimentare cu carburant si cele necesare echipajului, se produc diverse marfuri industriale, precum aparatele electronice, confectii, incaltaminte, tigari, bauturi alcoolice, cosmetice etc - toate contrafacute, purtand marci de renume pe plan mondial. Uriase cantitati, indeosebi de produse textile, incaltaminte, CD-uri, software-uri, bunuri de larg consum si medicamente piratate, ajung astfel clandestin pe piata, mai cu seama in Europa, Orientul Mijlociu si Australia, la preturi foarte mici, concurand neloial marfurile autentice, de buna calitate, ale unor firme cunoscute pe plan international. Valoarea estimativa a produselor contrafacute piratate, la nivel mondial este de aproximativ a mie de miliarde de dolari anual si tendinta este de crestere a acestei uriase sume. In incercarea de a combate fenomenul pirateriei, firmele mari, de renume, au creat diverse procedee prin care sa impiedice inselarea cumparatorilor de catre cei care le contrafac produsele. Cele mai obisnuite metode sunt aplicarea de holograme pe marfuri, imposibil de falsificat sau de diverse insemne sofisticate, dupa modelul bancnotelor, inclusiv firul de control magnetic si "pedigree-ul" electronic. Acest pedigree stocheaza numele si datele de referinta ale distribuitorilor autorizati de firma producatoare pentru vanzarea in detaliu a sortimentelor, astfel incat orice alt vanzator este depistat ca fiind clandestin.

Romania nu a scapat nici ea de flagelul marfurilor pirateresti care vin indeobste pe filiera chineza, dar si din statele arabe. Piata produselor contrafacute este evaluata a se cifra la 60 la suta din totalul marfurilor puse la vanzare in detaliu, cele mai ridicate rate ale pirateriei fiind inregistrate in domeniul textilelor, confectiilor, incaltamintei, articolelor de sport, cosmetice, casete audio si video, programelor PC, IT si CD-uri. Razii frecvente ale Politiei, Garzii financiare si agentilor de control al calitatii marfurilor confisca anual tone de produse piratate. Piata bunurilor de larg consum, inclusiv a aparatelor electronice, casetofoane, ceasornice, telefoane celulare si altele a fost inundata in ultimii doi ani de produse piratate. Vapoare incarcate cu containere de marfuri contrafacute pe nave-pirat in largul Marii Chinei, ajung in Portul Constanta. Diversi negustori, inarmati cu acte false, asteapta sa preia containerele doldora de produse falsificate, purtand marci de renume. La Bucuresti, ca si in alte mari orase din tara, "importatori" chinezi si arabi au creat piete in care se valorifica asemenea produse piratate. Evident, vama, politia, organele fiscale confisca in mod regulat tone de asemenea marfuri, insa deverul este atat de mare, incat contrabanda continua, cu tot riscul si pagubele produse negustorilor necinstiti. Este un fenomen similar cu cel din perioada prohibitiei alcoolului in USA, din secolul trecut, cand a inflorit mafia americana. Peste 10 la suta din marfurile confiscate numai anul acesta sunt produse pentru igiena feminina, sampoane, parfumuri si detergenti. Un procent similar il detin si medicamentele, ceea ce constituie un adevarat atentat la sanatatea publica.

Invazia de marfuri chinezesti piratate a produs un adevarat crah in industria confectiilor de imbracaminte si incaltaminte din Romania. In primele trei luni ale acestui an, de exemplu, agentii economici autohtoni au raportat reduceri ale comenzilor si implicit ale productiilor de circa 30 la suta, datorita intrarii in tara a unor imense cantitati de marfuri foarte ieftine, piratate. Cum fenomenul se resimte si in alte tari europene, in care Romania face export, in mod direct s-a redus si vanzarea confectiilor, textilelor si incaltamintei romanesti, purtand marci apreciate de decenii, contrafacute de pirati. S-a mers pana acolo incat au aparut piese componente ale automobilelor produse la Craiova sub licenta, piratate pe vase straine.

Ingrijorate de pericolul care ameninta economia tarii prin extinderea pirateriei, patronatele au propus Guvernului masuri care sa franeze flagelul. In acelasi timp, guvernul a luat in consideratie o serie de actiuni drastice, inclusiv de natura penala, menite a combate nu doar introducerea in tara a marfurilor contrafacute, dar si a coruptiei generate tocmai de fenomenul respectiv. Acte normative speciale sunt in curs de elaborare pentru protejarea atat a produselor romanesti, cat si a celor straine importate, purtand marci garantate, de renume international. Exista si propunerea juridica avansata de unii parlamentari, ca pirateria "industriala" sa fie declarata drept o forma de terorism. Ceea ce ar putea deveni o problema de siguranta nationala.

Gh. Bassarabescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page