Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

FCRCHM cere respectarea drepturilor constitutionale pentru românii din Harghita, Covasna si Mures


Reprezentantii Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) reuniti, sambata, la Miercurea Ciuc cu prilejul implinirii a zece ani de la infiintarea acestei organizatii si-au exprimat dorinta ca guvernantii sa se raporteze altfel la romanii din cele trei judete, sa le garanteze drepturile constitutionale, sa nu mai fie discriminati si sa fie respectati.
 Presedintele de onoare al FCRCHM, prof. dr. Ioan Lacatusu, a declarat in cadrul lucrarilor Adunarii Generale a Forumului, organizatie reprezentativa pentru romanii din cele trei judete, ca romanii din Harghita, Covasna si Mures doresc sa nu mai fie discriminati, sa se simta acasa in aceasta zona, iar noul guvern sa includa pe lista prioritatilor si doleantele lor.

''Dorim ca tara sa se raporteze altfel la noi. Dorim ca aceasta schimbare asteptata de societatea romaneasca de la noul Guvern sa includa si doleantele noastre indreptatite. Nu cerem privilegii, dorim sa se elimine discriminarile, dorim sa ne simtim acasa, aici, la izvoarele Muresului si Oltului, aici, in curbura Carpatilor. Dorim ca tinerii nostri, copiii nostri, nepotii nostri, sa aiba perspective, sa se realizeze aici si nu in alta parte', a declarat prof. dr. Ioan Lacatusu.

Acesta a punctat ca romanii din cele trei judete doresc sa fie respectati, pentru ca 'merita acest lucru', iar toate doleantele pe care le au le transmit cu 'echilibru, modestie, hotarare si demnitate', cerand 'drepturi care sunt constitutionale, in context cu prevederile europene'.

Presedintele de onoare al FCRCHM a adaugat ca organizatia pe care o reprezinta a transmis un semnal de innoire a conducerii si doreste 'un alt mod de abordare a relatiilor cu administratia centrala si locala, un alt mod pragmatic de a urmari dorintele si solicitarile indreptatite', subliniind ca nu doreste sa ramana la stadiul de a trimite mesaje catre guvernanti.

In cadrul Adunarii Generale a FCRHCM s-au prezentat concluziile intalnirilor organizate cu reprezentantii romanilor din Harghita, Covasna si Mures din care a reiesit ca in cele trei judete majoritatea romaneasca, devenita 'minoritate numerica locala dominata', este condamnata la deznationalizare, discriminare sau emigrare, in vreme ce 'minoritatea dominanta ungara' este protejata de masuri de discriminare pozitiva.

Concluziile au mai aratat faptul ca in perioada postdecembrista 'a lipsit o viziune inteleapta a guvernantilor din Bucuresti, pentru rezolvarea unor probleme in favoarea romanilor minoritari, politicienii nefacand altceva decat sa-i dezbine pe romanii din aceste judete''. De asemenea, la intalnirile avute in cele trei judete 's-a cerut institutiilor statului sa isi faca datoria in zona, iar administratiei publice centrale de la Bucuresti sa finanteze asociatiile romanesti, asa cum se intampla ce cele maghiare, care primesc bani si din partea statului ungar'.

FCRCHM a solicitat, sambata, partidelor politice sa fie consultat Consiliul Director al Forumului cu privire la desemnarea candidatilor pe listele electorale, atat pentru alegerile locale cat si pentru cele parlamentare, avand in vedere ca trebuie promovate personalitati care 'sa militeze pentru interesele comune ale tuturor romanilor, respectand principiile si valorile morale ale poporului roman'.

Participantii la Adunarea Generala a Forumului au chemat, din nou, concetatenii de alte etnii si credinte religioase din zona la conlucrare si dialog, 'singura solutie rezonabila de convietuire pasnica, bazata pe respectul reciproc, in spiritul valorilor crestine si europene, de a actiona potrivit unor nazuinte comune'.

In cadrul Adunarii Generale a FCRCHM, de la Miercurea Ciuc, s-a apreciat faptul ca Forumul reprezinta entitatea romanilor din zona si a actionat in favoarea acestora, iar de multe ori 'a inlocuit statul roman'.

''Forumul, in calitate de organizatie neguvernamentala reprezentativa a romanilor din cele trei judete, a constituit un factor de echilibru in zona, astfel incat tensiunile create de politicieni sa nu aiba efecte in convietuirea dintre romani si maghiari', a punctat presedintele de onoare al Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures.

La adunarea generala a FCRCHM, care a avut loc la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, au fost prezenti reprezentantii tuturor celor 39 de organizatii care fac parte din forum, prefectii din Harghita si Covasna, dar si personalitati ale vietii publice a romanilor din cele trei judete.

In judetele Harghita, Covasna si Mures, mai bine de o treime dintre locuitori sunt nationalitate romana.

AGERPRES (A-AS-autor: Gina Stefan, editor: Adrian Dragut)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page