Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Noile baterii cu sodiu ar putea sa le înlocuiasca pe cele cu litiu


Cercetatorii francezi au anuntat vineri ca au pus la punct un nou tip de baterii cu sodiu, care ar putea fi o alternativa la bateriile cu cu litiu si ar permite stocarea de energii regenerabile, relateaza AFP.
 Litiul este utilizat in prezent pentru bateriile dispozitivelor electronice portabile, tablete, laptopuri si la automobilele electrice.

Dar resursele de litiu sunt foarte localizate pe Terra, contrar sodiului, de mii de ori mai abundent si cae ar presupune un cost mult mai redus.

Functionarea acestui nou prototip, pus la punct de cercetatori de la Centre national de la recherche scientifique (CNRS) si de Centrul de cercetari de energii regenerabile (CEA), se inspira din cel al bateriilor litiu-ion.

Ionii de sodiu tranziteaza de la un electrod la altul intr-un mediu lichid. Prototipul are acelasi format cu cel al bateriilor litiu-ion comercializat in prezent (un cilindru cu un diametru de 1,8 cm cu o inaltime de 6,5 cm).

Cantitatea de electricitate pe care o pot stoca ajunge la 90Wh/kg, o cifra comparabila cu cea a bateriilor litiu-ion, precizeaza CNRS. Sunt posibile 2.000 de cicluri de incarcare si descarcare fara a pierde din performanta.

Aceasta baterie este capabila sa se incarce foarte rapid si de a restitui energia la fel de repede. Prototipul fiind finalizat, urmatoarea etapa este de a optimiza si a fiabiliza procedurile in vedere unei viitoare dezoltarii industriale.

AGERPRES/(AS — editor: Mihaela Nicolaescu)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page