Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Aparenta democratica – preocuparea de capetenie a politrucilor postdecembristi


    Cum spuneam si altadata, politica in varianta postdecembrista a politrucianismului este cea mai rentabila aflare in treaba la romani. Nici o meserie, oricat ar fi de onorabila si banoasa, nu se poate compara cu ea in ceea ce priveste rapiditatea capatuirii (sinecuristi, pupincuristi, teribilisti), pentru ca neam de neamul lor sa nu mai stie ce inseamna „saracia si nevoile si neamul”, si a catararii pe scara extrem de alunecoasa a maririlor sociale (om proptit pe post la tanc croit), in pofida inteleptei ziceri maramuresene: A fi mare nu-i mirare, a fi om e lucru mare...
    Dar alde astia n-au nimic de-a face cu omenia, mila, altruismul, cumsecadenia, omul nepervertit si celelalte marafeturi aducatoare mai mult de ponoase decat de foloase, ci doar cu ipocrizia, minciuna, linguseala si necinstea, intr-un cuvant cu nedemnitatea gazduita regeste in olaturile filosofiei lichelismului: „Trebuie sa stii sa te descurci”, „Cine munceste n-are timp sa faca bani”, „Dai un ban dar stai in fata”.
    Cu urmatoarele doua precizari:
    1)Forma reflexiva a (se) descurca nu are conotatia de a limpezi situatia incurcata in care se afla cineva, respectiv grija de-a nu intra in conflict cu legea, ci abilitatea insului de-a le incurca la o adica si mai mult, cu conditia ca el sa iasa basma curata. Atunci rudele vor spune cu piosenia solidaritatii in pacatosenie ca Dumnezeu l-a ajutat, iar cunostintele vor exclama cu invidie: „Are cap. S-a descurcat!”
    Si iata cum un verb, pana nu demult neprihanit ca fratele lui geaman a descurca, prin vrerea baietilor destepti poarta in carca o incarcatura moral-atitudinala dezonoranta.
    2)Gurile rele afirma ca locurile de prim rang din loja ticalosiei se dobandesc cu bani grei, nu gluma – sute de mii de euro pentru un post de ministru! Fireste, asta se intampla numai in guvernele integral politicianiste, ca in cele tehnopolitruce totul este curat murdar si la nevederea cetateanului de rand, dar la vederea serviciilor secrete si la comanda stranierilor (Uniunea Europeana si Fondul Monetar International).
    Si cand te gandesti ca in Romania de azi sunt atatia oameni obligati de stat si institutiile sale talharesti sa-si duca zilele cu trei-patru sute de lei intr-o luna!.. Iar cel care a varsat purcoiul de bani pentru a fi in fruntea unui minister (Si iarasi, si iarasi ne intrebam: De unde naiba au unii atatea parale?), va cauta prin toate mijloacele certate cu bunul-simt si legea, ca in scurtul timp ce-l are la dispozitie nu doar sa-si recupereze suma varsata, ci sa obtina si ceva in plus – bani negri pentru alte campanii murdare. Ca doar ban la ban trage.
    Prin urmare, nu merita sa ne intrebam ce ar trebui sa faca asa-zisii tehnocrati in anul pe care-l au la dispozitie (ar trebui sa faca atat de multe, incat pana la urma nu vor face nici macar banalul efort de-a economisi banul public), ci ce vor putea sa faca, mai exact ce li se va permite de catre majoritatea penalo-parlamentara sa faca. Este lesne de inteles ca vor fi siliti de majoritatea in cauza, cea care a sustinut guvernul Ponta, sa duca programul stabilit mai departe si, evident, sa se ocupe cat mai temeinic de fardul democratiei romanesti: de elaborarea bugetului (e tot ce-a mai ramas din fostul edificiu al suveranitatii nationale) si de cele doua campanii electorale – alegerile locale si cele generale.
    In aceste conditii, concluzia se impune de la sine:

Nimic nu se compara-n lume
c-o aparenta ca la carte –
cine cu fondul se trudeste,
doar de necazuri are parte.

De-aceea politrucii nosti
- conservatori in felul lor –
nimic nu schimba-n continut,
ci doar fatada snur o vor.

    Sighetu Marmatiei,                                                      
George PETROVAI
                  26 nov. 2015


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page