Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vederi de pe prispa - ADVENT ! ADVENT ! EIN LICHTLEIN BRENNT !


Pre vremea Craciunului. Buna Vestire a nasterii fiului lui Dumnezeu, Isus Hristos intr-o iesle la Ierusalim, pe albie de pae si langa niste animale. Atat s-a indurat omul sa ofere familiei sfinte ca loc de odihna si ca adapost de vitregiile vremurilor. In Germania, Adventul e timpul cand ne gandim mai des si mai intensiv la Dumnezeu si incercam dupa puteri sa-L strangem cat mai mult cu putinta in suflet si in inima. Aprindem la fiecare saptamana o lumanre in plus si decoram casa cat mai frumos, expresia dragostei ce –O purtam Fiului Sau si a celor din jurul nostru. Vrem sa fim buni si cinstiti, sa ne ajutam unul pe altul si pe cei care au nevoie de ajutorul nostru. Pacat ca ADVENT nu tine o viata intreaga ! Pacat ca credinta in Tatal, Fiul si Sfantul Duh nu este la fel de expresiva tot timpul vietii noastre !

Dar Lumea larga ? Lumea de afara aprinde si ea oare lumanari gandindu-se la fel de intensiv sa faptuiasca binele si sa raspandeasca dragostea si respectul fata de semen, sa acorde ajutor dezinteresat celor mai slabi, ramasi pe drumul vietii fara un raspuns cantitativ in Euro sau dolari ? In loc de fumul lumanarii aprinse in onoarea Tatalui Ceresc si Fiului sau se inalta fumul bombelor pustiitoare si cel din tevile pustilor indreptate ucigas catre vre-un semen de-al nostru. In Burundi si Ruanda se macelaresc din nou Hutu si Tutii, Tunesia nu se linisteste, tot Maghrebul arde aprins de ura ucigatoare a omului impotriva semenului sau. In Egipt, oaza si refugiu de caldura a turistului european in timpul iernii,  cad avioane si fac din o industrie care trebue sa-i aduca bunastarea,  o grozavie, un calvar cu mii de victime. Braul cu explozive e pretutindeni : la Kabul, la Bagdad, la Damasc, in Mali si in Nigeria, o lume de sinucigasi care cauta atentia mediilor si o primesc din pacate prea mult.
La Paris si Bruxelles e ca la Chicago in vremea prohibitiei. Cad oameni nevinovati in strada ucisi de jerba gloantelor unor banditi si raufacatori ce scufunda Islamul intr-o bae de sange si crime fara sens si logica in loc sa-i umple surele cu toleranta si dragoste fata de om. Nu au Advent ? Nu e o scuza ca traesc intr-o lume paralela si fara toleranta, fata de cei care aprind o lumanare pentru Dumnezeul lor.  Daca am insirat doar evenimente sau stari razlete sau izolate va rog atunci sa priviti urmatoarea harta :

Nu fac apel la imaginatia dumneavoastra ci la mintea limpede a fiecaruia dintre noi : ce mai e nevoie ca sa aprindem, nu lumanarea crestineasca ci razmerita care a macinat lumea de doua ori in secolul trecut ? Raspunsul ma umple de groaza ca bunic a sase nepoti si parinte a doi copii ! Fac apel la toti, care citesc sau nu, aceste randuri sa lase Adventul in inima lor, sa se departeze de ura, interese si mai ales de tot ceea ce nu tine de demnitatea noastra de om. Faceti loc in inima, sufletul si mai ales in mintea voastra pentru Dumnezeu si Fiul sau Isus Hristos, a carei zi de nastere o sarbatorim de preasfantul Craciun. PAX VOBISCUM !
Robert Pugler
Fürth – Germania
25.11.2015


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page