Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

1 Decembrie

Nicholas Dima <drnickdima@yahoo
Semne in calitate de presedinte al Comitetului Romano-American pentru Basarabia si in numele Forumului Romano-American. Trimit mesajul dvs. si altor persoane din exil.
Prof. Dr. Nicholas Dima

Buna seara,
Ma numesc Lucian Rosca si doresc sa contactez orice organizatie romaneasca in SUA in vederea obtinerii de semnaturi de sustinere pentru unirea Romaniei cu Republica Moldova. De asemenea atasez aici o declaratie de sustinere si un apel adresat presedintelul Romaniei ce vor fi citite in Parlamentul Romaniei la 1 decembrie 2015. V-as fi recunoscator daca mi-ati putea indica o persoana de contact pentru una sau mai multe organizatii si daca ati putea semna in cazul in care faceti parte dintr-o organizatie. Se considera semnatura si daca raspundeti acestui mesaj cu "de acord" sau "semnez".
Va multumesc si va doresc o seara buna,
Lucian

Apelul diasporei unioniste pentru 1 Decembrie

Stimate Domnule Presedinte, stimati alesi ai poporului roman,

Sarbatoarea de astazi marcheaza Adunarea de la Alba Iulia si unirea provinciilor Basarabia, Bucovina,Transilvania, Banat, Crisana, Maramures si Satmar cu Regatul Romaniei.

In aceasta zi semnificativa, noi, romanii din diaspora, dorim sa ne adresam anume voua care ne reprezentati si in mainile carora am incredintat destinul tarii noastre.
Criza care a determinat fuga romanilor de pe ambele maluri de Prut in toata lumea nu a fost si nu este doar o criza economica, e o criza de valori si de identitate care a determinat o atmosfera de coruptie si tradare. Unitatea neamului e o valoare suprema care de-a lungul secolelor a dat viata constiintei de sine a romanilor si care a culminat la 1 Decembrie 1918 cu realizarea unitatii noastre intr-o singura Natiune. Cedarea Basarabiei la 28 Iunie 1940 in circumstantele de atunci poate fi criticata pentru tradarea unitatii de neam, dar e un dat istoric care a declansat deja consecintele sale dramatice de nesters, asa cum nu pot fi schimbati cei 25 de ani care au urmat independentei Republicii Moldova, mai mult de doua decenii in care guvernele Romaniei au facut nimic sau foarte putin pentru a o reapropia de Tara Mama. Aceasta este o pagina putin glorioasa a istoriei care nu poate fi rescrisa. Putem insa, cu ajutorul dumnevoastra, sa schimbam viitorul.
Perpetuarea unei erori, a unei minciuni istorice, astazi, cand nimic nu ne impiedica sa ne reunim cu fratii nostri, ar fi o adevarata tradare.
Romania are nevoie azi de o reinnoire urgenta. Apreciem foarte mult eforturile facute impotriva coruptiei si acesta lupta ne da mari sperante, insa suntem convinsi ca trebuie sa reincepem de la recuperarea demnitatii de neam care ne-a fost negata o data cu impartirea Tarii in doua state.
Nu vom avea si nu vom merita un viitor stralucit atat timp cat vom perpetua aceste erori istorice care au adus multa suferinta romanilor din Basarabia.
Politicile paliative de pana astazi, care au insuflat lichiditate si ajutoare unui stat extrem de corupt, condus doar de interesele personale ale baronilor, cum au demonstrat ultimele evenimente din Republica Moldova, s-au dovedit a fi falimentare. Nu degradandu-ne fratii la nivel de vecini ii putem ajuta. O interventie concreta si constanta de colaborare, apropiere si integrare in toate domeniile e astazi urgenta.
E in joc demnitatea noastra de Popor si Stat inclusiv pe plan international.
Unirea nu este un capriciu sau un deziderat printre altele, este un drept al tuturor romanilor si o datorie.Noi, romanii din diaspora unionista de pe ambele maluri ale Prutului, promovam acest ideal de ani de zile, acasa si in toate tarile lumii. Salutam cu mult entuziasm crearea grupului parlamentar "Prietenii Unirii", un semn tangibil ca reprezentantii nostri ne asculta si ca sunt sensibili la miscarile societatii civile. Am dori, insa, ca proiectul Unirii sa fie asumat de Guvern prin politici concrete, asa cum a fost solicitat de zecile de mii de romani  la Marea Adunarea Nationala din 5 iulie la Chisinau.
Dorim sa incheiem prin a ne exprima regretul profund in legatura cu tragedia produsa la Bucuresti, unde tinerii au platit cu viata iresponsabilitatea anumitor institutii ale statului. O tragedie care a fortat spre schimbare, speram benefica.
Dar oare avem nevoie de alte tragedii ca sa ne asumam responsabilitatea fata de romanii de pretutindeni?

Semneaza asociatii si grupuri de initiativa din diaspora unionista:


Declaratia
de sustinere a Unirii Republicii Moldova cu Romania,
adresata participantilor la Marea Adunare Nationala
Chisinau, 5 iulie 2015


Noi, membrii asociatiilor romanesti din intreaga lume,
AVAND IN VEDERE trecutul milenar al poporului nostru si unitatea de limba, cultura si credinta a romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului,
CONSIDERAND actele de dezmembrare a teritoriului national de la 1775 si 1812 ca fiind acte infirmate de evolutia istoriei si de vointa populatiei Basarabiei si Bucovinei,
SUBLINIIND ca Pactul Molotov-Ribbentrop, incheiat la 23 august 1939 intre Guvernul URSS si Guvernul Germaniei naziste, este nul ab initio,
RECUNOSCAND ca adoptarea Declaratiei de Independenta a Republicii Moldova din 27 august 1991 si recunoasterea statului moldovenesc de catre Romania a fost un pas necesar in acea perioada spre apropierea celor doua state romanesti,
FIIND CONVINSI ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si NATO are o importanta cruciala pentru dezvoltarea poporului roman,
ADOPTaM urmatoarea

DECLARATIE:


SALUTAM participantii la Marea Adunare Nationala din Chisinau, 5 iulie 2015.
SUSTINEM Unirea Republicii Moldova cu Romania.
NE EXPRIMAM convingerea ca impreuna putem fauri un viitor demn pentru romanii de pe ambele maluri ale Prutului.
CEREM parlamentelor si guvernelor celor doua state romanesti sa constituie de urgenta grupuri de lucru comune in vederea elaborarii unor strategii de implementare economica, legislativa si politica a Unirii.
DECLARAM  ca vom sustine plenar, prin activitati comune, eforturile societatii civile din Romania si Republica Moldova indreptate spre atingerea idealului Unirii.
NE ADRESAM participantilor la prezenta Mare Adunare Nationala cu indemnul de a ne uni eforturile pentru a intampina in 2018 centenarul Unirii printr-o revenire, de data aceasta definitiva, a Basarabiei la sanul Patriei-Mame, Romania.
UNIREA FACE PUTEREA!


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page